Ν’ αφήσουμε τον κάθε Εφραίμ ν’ αγιάσει

Ο σάλος που προκλήθηκε από συντηρητικούς θρησκευτικούς κύκλους στην Πάτρα με την αφορμή των προοδευτικών κύκλων του τομέα πολιτισμού του πατρινού καρναβαλιού να συνθέσουν και άρμα με τον γνωστό νεοβατοπεδινό γέροντα Εφραίμ, δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια.

efraim-armaΣτο παιχνίδι μπήκαν όλα τα τοπικά ΜΜΕ[1] σχεδόν και πολλά αθηναϊκά. Το αποκορύφωμα αποτελεί η διφορούμενη επιστολή της διπλής σύναξης της αγιορείτικης πολιτείας.

Εκ των προτέρων θέλω να τονίσω ότι ο καυγάς έχει επιλεκτικά χαρακτηριστικά:

α) Οι συντηρητικοί επιμένουν όχι στις επιχειρηματικές αφορμές της νεοβατοπεδινής ηγεσίας, που για πολλούς έχουν κοσμικά χαρακτηριστικά, αλλά στη συντήρηση μια νόθας τυπολατρείας των αγιορειτών, ανεξάρτητα αν αποπνέουν άγιο όρος.

β) Οι προοδευτικοί επιμένουν στην σάτυρα, ανεξάρτητα αν η συζήτηση με το βατοπέδι είχε κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά (διαπλοκές με το δημόσιους λειτουργούς) και όχι θεολογικά.

Η γνώμη μου είναι ότι αφού οι  φωνασκούντες χριστιανοί, θεσμικοί ή μη, δεν μιλάμε θεολογικά, αλλά συντεχνιακά, τα φαινόμενα σάτυρας θα αυξηθούν. Και αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς που αδίκως πολεμούνται ν’ αγιάσουν. Εξ άλλου το πατρινό καρναβάλι εδώ και δεκαετίες έχει εμπορευματοποιηθεί. Η σάτυρά του δεν έχει μόνο κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και οικονομικά.

Ας αφήσουμε λοιπόν του σάτυρους να σατυρίζουν και τον κάθε Εφραίμ να αγιάσει ως ά-σωτος. Να μην αποσυρθεί είτε έτσι ή αλλιώς το άρμα με τον Εφραίμ. Προσφέρει νέες ευκαιρίες για εμβάθυνση στην πίστη μας και αποτίναγμα ιδεολογημάτων δήθεν στήρξης.


[1] Ενδεικτικά αναφέρω:

α) ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ, 11/02/2009 22:32:05:

http://www.patranews.gr/news.asp?ID=11404

β) Παρέμβαση Αγίου Όρους για το καρναβαλικό άρμα με τον Εφραίμ, Κυριακή, 15-02-2009, http://www.symboulos.gr/1/17303.scr

γ) Αγιορείτες ζητούν με επιστολή τους από το δήμαρχο Πάτρας να αποσυρθεί το καρναβαλικό άρμα που σατυρίζει τον Εφραίμ – Αρνείται ο Φούρας, 13 Φεβ 2009,

http://www.gowest.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=16002&Itemid=352

δ) http://aktines.blogspot.com/2009/02/blog-post_7184.html

62 Σχόλια

  1. Αγαπητό Μανιτάρι,

    Νομίζω ότι η παρομοίωση των ιερέων ως κάρβουνων είναι εύστοχη και διδακτική για αυτή αλλά και για ανάλογες περιστάσεις: Ο ιερέας είναι όπως το κάρβουνο, αν το πιάσεις* και είναι σβηστό θα μουτζουρωθείς κι εσύ, αν όμως είναι αναμμένο θα καείς.

    Επιπρόσθετα, η πρότασή σου μου θύμισε μια άλλη συμβιβαστική στάση «μη-επέμβασης» πριν από περίπου 2000 χρόνια. Δεν εμπόδισε μεν το «θύμα» αλλά και δεν δικαίωσε αυτόν που την υιοθέτησε.

    Κρατώντας το τελευταίο στοιχείο, θα πρότεινα να αναλογιστούμε καλύτερα την ευθύνη μας την προσωπική αλλά και την συλλογική μας στάση.

    Φιλικά,

  2. Εκεί μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το άρμα…

    Σαν πολλά δε ζητάνε; Και την πίτα ολόκληρη και τον σκυλεμένο λαό, «πνευματικώς» χορτάτο;

    Υπάρχει βέβαια πάντα χώρος να κάτσουν στο άρμα κι οι άλλοι δύο συνδαιτυμόνες της κλασικής πια φωτογραφίας του «τρίο», αλλά φαίνεται ότι η σάτιρα προτίμησε τον πλέον αλαζόνα κι άφησε απ’ έξω αυτούς που «σεμνά και ταπεινά» μασκαρεύονται κακήν κακώς με τα τάμπουλα ράσα τους και με την αναληφθείσα -στους ουρανούς- «ευθύνη»… Μάλλον ως πρόκριμα λειτούργησε το τεκμήριο της πλημμελούς επιμέλειας των παραπλανηθέντων ή απρόσεκτων «πνευματικών τέκνων». Και κάτι τέτοιο και νόμιμο και ηθικό για τα καρναβαλικά μας πράγματα εξακολουθεί να είναι. Εκτός κι αν αρκούμαστε ή επενδύουμε φανατικά σε ευθύγραμμες κι ανώδυνες παρελάσεις «χοντρών-λιγνών», «αστερίξ- οβελίξ» και καλλίπυγων «βραζιλιάνων» … Κάτι ξέρει ο απλός άνθρωπος για τη … γίδα την ψημμένη… ούτε και πρόκειται τώρα να σκανδαλιστεί επειδή του ξαναπήραν (πολύ χοντρά είν’ αλήθεια) τα χείλια και το μαλλί και τον άφησαν πάλι να αφανίζεται όλη νύχτα ώσπου να ταπώσ’ την τρύπα…

  3. @ Ζωντανό Ιστολόγιο

    ό,τι είχαν να γράψω για το θεολογικό πρόβλημα που ανέκυψε με τη νεοβατοπεδινή επιχειρηματικότητα, γράφτηκε στην ώρα του.
    Η σάτυρα τώρα στα κοσμικά σαλόνια είναι αναμενόμενη για αυτούς που με κοσμικό τρόπο μάζευαν χρήμα…, ανεξάρτητε που πήγαινε ένα μέρος του.

    Πάντως δεν νομίζω ότι η περίπτωση είναι παρόμοια με τη Γεθσημανή, και το Λιθόστρωτο για να πατάμε σε στέρεο έδαφος και να μην αεροβατούμε. Επιμένω δηλαδή ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και δη τέτοιου τέτοιου επιπέδου δεν ταιριάζουν σε μοναστήρια.
    Οπότε ναι να αφήσουν το άρμα… και θα δείξει… Ούτως ή άλλως ο κάθε Εφραίμ δύναται να επωφεληθεί… Δηλαδή όλοι μας.

    @ Ερημίτης

    ναι η σάτυρα έχει διαπλοκή…. Ειδικά σε ένα εμπορευματοποιημένο καρναβάλι.

  4. Τι να λέμε τώρα φίλοι μου;
    Το επιχείρημα «ο ιερέας είναι κάρβουνο» ισχύει και για τους παιδόφιλους «ποιμένες» μας που συλλαμβάνονται τον τελευταίο καιρό;
    Να τους αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίζουν τις αθλιότητες τους εν ονόματι μιάς σαμανιστικής θεώρησης της ιερωσύνης;
    Να τους υπερασπιστούμε εν ονόματι μιας «ιεράς ομερτά»;
    Υπογράψαμε συμβόλαιο συνενοχής με όλους τους ρασοφορούντες όταν βαπτιστήκαμε;
    Ο π. Παϊσιος έλεγε για τους μεταπράτες καλογερους ότι είναι προτιμότερο να χάσουν την παρθενία τους παρά να αλλοιώσουν τον ασκητικοησυχαστικο χαρακτήρα τού Άθωνα.

    Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να κρίνουμε τα τού οίκου μας αυστηρότερα από ότι κρίνουμε – με πόση ευκολία και βιασύνη αλήθεια! – την εξωεκκλησιαστική σήψη και διαφθορά, δίχως να εξουθενώνουμε τα πρόσωπα των αδελφών, τότε ο λόγος μας μοιάζει να υπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα και λειτουργεί σαν το άχρηστο αλάτι.

  5. @ Misha

    «… Τι να λέμε τώρα φίλοι μου;..»

    Γιατί μιλάς αδελφέ στον πληθυντικό; Είδες «ιερή ομερτά» σ΄αυτό το ποστ και στο προηγηθέν (μου) σχόλιο;

  6. Φίλε ΜτΒ

    Αντιθέτως!
    Χαίρομαι τις τοποθετήσεις σου και τον τρόπο που τις υπερασπίζεσαι ακόμα κι όταν δε συμφωνώ – σπανίως – μαζί σου.
    Ο πληθυντικός αφορά τον χώρο των θρησκευτικών ανθρώπων στον οποίο η αντίληψη περί «ιεράς ομερτά» είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη, θα έλεγα μάλιστα ότι καλλιεργείται με ιδιαίτερη επιμέλεια.

  7. @ Misha

    ..είπα και γω….

    ΥΓ Πολλοί θρησκευτικοί άνθρωποι έχουν τέτοιες απόψεις από καλή πρόθεση. Η πηγή του «κακού» κατοικοεδρεύει σε κάποιες «θρησκευτικές συντεχνίες»…

  8. ΟΠΟΙΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΕΡΠΑΤΕΙ ΛΑΣΠΕΣ ΚΑΙ … ΠΑΤΕΙ

  9. Λυπούμαι για το άρμα και για τον π. Εφραίμ, αλλά με όλα αυτά που έγιναν και που ακούστηκαν – έστω και με δόση υπερβολής, έστω και κακοπροαίρετα, έστω και από αρχιδιαπλεκόμενους δημοσιογράφους και καναλάρχες – επόμενο δεν ήταν;
    Ας πάρει ένα μάθημα το Άγιον Όρος και τα μοναστήρια μας εν γένει, αλλά και εμείς ως χριστιανοί. Κάτι καλό θα βγει.

    Υ.Γ. Για την άρση της ακοινωνησίας του Γιοσάκη από την Ιερά Σύνοδο του (Δ.Ο.Λ.)Ιερωνύμου, γιατί τόση μούγκα; Είδες για να αβαντάρεται ο άνθρωπος από συγκεκριμένα έντυπα και συγκεκριμένη παράταξη πώς τα καταφέρνει στα μουλωχτά και δεν ανοίγει ρουθούνι; Μέχρι και ο Στέφανος Κασιμάτης τρέχει να του πάρει συνέντευξη…
    Και μην με πείτε νοσταλγό του Χριστόδουλου, γιατί έχετε πέσει πάααρα πολύ έξω.

  10. Με αφήνει εντελώς αδιάφορο το περί «ιεράς ομερτάς» κατηγόρημα.

    Ο Χριστός ο ίδιος δεν κοινοποίησε τις αμαρτίες των εμπλεκομένων εις τον λιθοβολισμό της μοιχαλίδας. Αντιθέτως αφού έδειξε στον καθένα τις αμαρτίες του για να ΤΑΠΕΙΝΩΘΕΙ, μετά τις κάλυψε με το χώμα για να μην τις δουν οι άλλοι και τους χλευάσουν.

    Κατηγορήστε και τον Χριστό για «ιερά ομερτά»….

    Η σάτυρα και η δημοσίευση οιοδήποτε αμαρτιών με χαιρεκακία είναι διαβολική κατάσταση, είτε σας αρέσει είτε όχι. Και ενέχει και υπερηφάνεια. Είμαι σίγουρος πως όποιος διαπομπεύει των άλλων τις αμαρτίες έχει πραγματική τύφλα για τις δικές του και νομίζει πως είναι «Άγιος» ή «Σωστός». Μπούρδες στο τετράγωνο.
    «Διαπόμπευση» των αμαρτιών μπορούμε να έχουμε σαν πάμε να διορθώσουμε κάτι λ.χ. αναφορά σε «ανωτέρους» ή σε «συμβούλιο ιερατικό». Η σάτυρα δεν έχει αυτό το σκοπό. Οδηγεί απλά εις τον ευτελισμό προσώπων και θεσμών.

    Αν θέλει ο «πολιτισμός» να διαπομπεύει τις αμαρτίες άλλων, ας το κάνει. Όμως ο Χριστιανός δεν είναι για να διαπομπεύει. Είναι για διορθώνει με τις καλές τους προσπάθειες και προσευχες και να βοηθά τους αδελφούς του όσο μπορεί. Αν δεν το καταφέρει προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση. Αλλά το να φτιάχνει άρματα χλευασμού και να τριγυρίζει την πόλη είναι το εντελώς αντίθετο παράδειγμα του Χριστού. Εσείς εδώ μπορείτε να αποφασίσετε τι θα στηρίξετε και τι θα προβάλετε. Μην πλανάσθε όμως γύρω από ορισμένα πράγματα.

    Η πλάκα είναι πως όλοι εκείνοι που επιθυμούν διαπομπεύσεις για τους άλλους δεν διαπομπεύουν τις δικές τους αμαρτίες. Είναι πολύ εύκολο να κοροϊδεύον όλοι το Εφραίμ. Αλλά όποιος μπαίνει σε άσκηση πολύ σύντομα κοροϊδεύει τον εαυτό του. Και δεν παίρνω για παράδειγμα τον γέροντα Παΐσιο [που έβριζε τον εαυτό του] αλλά και τον οιοδήποτε λαϊκό που προσπαθεί να ασκηθεί. Και όσο βλέπει πως σπάει τα μούτρα του τόσο ταπεινώνεται και τόσο βαστά «ιερά ομερτά», όχι από συνωμοσία, όπως αφήνεται εδώ να εννοηθεί αλλά διότι έχει ταπεινωθεί από τον ίδιο τον Χριστό κατά την άσκησή του.

    Πάρτε για παράδειγμα εκείνον που περνά τις εξετάσεις με την μία. Πώς νιώθει; Χαρά και Υπερηφάνεια. Εκείνος που δεν περνά όμως με την μια τις εξετάσεις, τι παθαίνει; ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΤΑι και ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΤΑΙ μέχρι να μάθει ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ όχι να περνά τις εξετάσεις. Αυτό θα έρθει αργότερα κατά παραχώρηση Χριστού.

    Τώρα εκείνος δε που δεν ασκείται, είναι εύκολο να χλευάζει τους άλλους…. Το ξέρετε αυτό που λέει: «είπε ο κόκκορας τον πετεινό κεφάλα;» . Μάλλον δεν έχετε εμπλακεί ποτέ σε διαχείρηση χρημάτων για να δείτε με ποιους τρόπους τελικά ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να πέσει σε παγίδες. Εκεί να δούμε γέλια.

    Εγώ προσωπικά, είτε λέγεται «ΠΟΛΙΣΜΟΣ» είτε άλλως, όλα τα θεωρώ εκ του πονηρού. Διότι απλούστατα δεν αποτελούν αγωγή θεραπείας αλλά υπερήφανο χλευασμό των αμαρτιών άλλων.

    Θέλει κανείς να χορέψει το χορό του διαβόλου; Ας το κάνει. Μόνο μια παράκληση. Να φτιάξει ένα άρμα και για τις δικές του αμαρτίες, ειδάλλως βρίσκεται κι αυτός κάτω από το κατηγόρημα της «ιεράς ομερτάς» αφού καλύπτει τον ίδιο του τον εαυτό..

    Καλή Σαρακοστή.

  11. @ αναιρετικός

    σοφή παροιμία.

    @ Μάρκο Τ

    Είναι ένα μάθημα όντως.

    ΥΓ. Δεν γνώριζα την υπόθεση «Γιοσάκη» περί ακοινωνησίας. Αλλά το «… γιατί τόση μούγκα;..» εχω να πω ότι ο καθένας γράφει ότι τον αγγίζει και γνωρίζει.

    @ Σχολιαστής

    Πολύ θυμωμένο σχόλιο. Πάντως οφείλω να σε ενημερώσω ότι δεν είμαι ούτε μέλος της καρναβαλικής επιτροπής, ούτε θρησκευτικών συντεχνιών.
    Τα υπόλοιπα που γράφεις έχουν λάθος αποδέκτες. Μάλλον δεν κατενόησες το ύφος του άρθρου. Και πρόσεξε: Το σχόλιό σου σε μέγεθος είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποστ. Το λέω για την ψυχική ηρεμία.

  12. Δεν υπάρχουν συντηρητικοί και προοδευτικοί θεολόγοι αλλά άνθρωποι που αγαπούν την θεολογία και προσπαθούν να είναι ορθόδοξοι και άνθρωποι που δεν την αγαπούν και είτε απλώς την παράτησαν είτε ευτύχησαν σήμερα να βγάζουν τον επιούσιο ως δημόσιοι υπάλληλοι διαφόρων βαθμίδων.

    Εν πάσει περιπτώσει υπάρχουν ζηλωτές και αλεξιπτωτιστές στο χώρο. Συνήθως χαρακτηρίζεται συντηρητικός ο ορθόδοξος και προοδευτικός ο φίλα προσκείμενος στον κόσμο.

    Ο Καρνάβαλος είναι θέαμα που εξυπηρετεί τον τουρισμό και είναι ενάντιο στον Χριστιανισμό.

    Στο πρόσωπο του π. Εφραίμ θα λοιδωρηθεί όλη η Εκκλησία.

    Τέλος πάντως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφραστεί όπως θέλει.

  13. Συγγνώμη, το «γιατί τόση μούγγα» δεν αναφερόταν σε σένα, αλλά στα ΜΜΕ που, αν το είχε κάνει ο Χριστόδουλος, θα είχαν βουίξει. Δεν είσαι δα υποχρεωμένος να σχολιάζεις το κάθε τι. Δική μου η λάθος διατύπωση, από βιασύνη, και ζητώ συγγνώμη. «O πολυλογών σφάλλει» έλεγε η προγιαγιά μου.

  14. @ Κωνσταντίνος

    κατ’ αρχάς δεν μιλάμε για θεολόγους, αλλά για θρησκευτικούς κύκλους (όχι ότι έχει και μεγάλη διαφορά, αλλά δείχνει το πόσο προσεκτικά διαβάζουμε αυτά που γράφουν άλλοι).

    Ο χωρισμός σε «συντηρητικούς», «προδευτικούς» και «παραδοσιακούς» οιστούς είναι αρχέγονος, όσο καιν «δογματίζεις» περί του αντιθέτου.

    Εάν θέλετε λοιπόν να μιλήσετε κάποιοι για λοιδωρία, οφείλατε να μιλάτε κάποιοι για κάθε βαπτισμένο που σατυρίζεται και όχι όταν έχει θεσμική ιδιότητα (π.χ. ηγούμενος). Επίσης οφείλατε να μιλήσετε για τις κοσμικές επιχειρηματικές δραστηριότητες πέρα από κάθε ανεκτό κοινωνικό όριο στην ώρα του. Τώρα είναι κάπως αργά.

    Επί πλέον κάνετε πολύ κακό ίσως και στον ΄λιδιο τον άνθρωπο Εφραίμ, αφού πιθανά να τον οδηγείται στην οίηση ότι λοιδωρείται στο πρόσωπό του η Εκκλησία…

    Ο Καρνάβαλος είναι θέαμα που εξυπηρετεί τον τουρισμό και είναι ενάντιο στον Χριστιανισμό.

    Για διάβασε καλύτερα κι αυτό:

    Η τραγική μορφή του καρνάβαλου και η υποκρισία μας.
    Δημοσιεύθηκε την Μαρτίου 8, 2008

    Πρόκειται για τη γνωστή Ομιλία του Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνας κυρού Μελίτωνα (1913-1989), στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, τη Κυριακή της Τυροφάγου, 8 Απριλίου 1970.

    Καλή μετά-νοια αδελφέ σε όλους μας.

  15. Ένα τελευταίο σχόλιο: Καταλαβαίνω τον Σχολιαστή, έχει δίκιο σ’ αυτά που λέει και για μένα το καρναβάλι είναι κάτι ανούσιο, ειδικά με τον τρόπο που διοργανώνεται στην πόλη σας (αλλά και σε άλλες πόλεις). Λυπούμαι ειλικρινά για τον π. Εφραίμ και το Άγιον Όρος, όμως ας προσέχουμε και εμείς οι Χριστιανοί, κληρικοί και λαϊκοί, γιατί όταν δημόσια εκτιθέμεθα, να τα αποτελέσματα, γινόμαστε περίγελως και σκανδαλίζουμε.

    Ήθελα να προσθέσω και μία άλλη παράμετρο: Τον οικογενειάρχη παπά ή τον έντιμο άγαμο παπά, που κυκλοφορεί στον δρόμο με τα παιδιά του ή την οικογένειά του ή τους φίλους του, ποιός θα τον προφυλάξει από τη λοιδωρία, ειδικά στις μεγάλες πόλεις; Οι άνθρωποι της Εκκλησίας που σκανδαλίζουν δεν είναι υπεύθυνοι και γι’ αυτό; Γιατί να ακούει τα γιούχα και τις ειρωνίες καταμεσής του δρόμου ο κάθε παπάς εξαιτίας των ατασθαλιών κάποιων μεγαλόσχημων; Και ο παπάς λόγω ράσου δεν μπορεί να κρυφτεί, γίνεται στόχος. Ποιός σκανδαλίζων κληρικός ζήτησε ποτέ συγγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους; Αντ’ αυτού βλέπουμε Γιοσάκηδες να επαίρονται στα ΜΜΕ για την άρση του επιτιμίου τους από την Ιερά Σύνοδο του χαϊδεμένου της διαπλοκής αρχιεπισκόπου μας. Ειλικρινά, έχω αγανακτήσει από την αναισθησία!

  16. @ Μάρκο Τ,

    1) Με βρίσκουν σύμφωνο οι σκέψεις σου για τα περί σημερινού «καρναβάλου». Πρόκειται για μια επιχείρηση εμπορευματοποίησης μαζικού θεάματος «παραδοσιακού» (sic) τύπου.

    2) Όντως οι απλοί έγγαμοι κληρικοί πληρώνουν το «μάρμαρο».

    ΥΓ Μου φαίνεται βαρύς ο χαρακτηρισμός για τον αρχιεπίσκοπο, αλλά η υπόθεση «Γιοσάκη» θέλει έρευνα. Δεν την γνωρίζω. Εάν την έχεις προσεγγίσει καλά, δίκαια και με στοιχεία το θέμα, φτιάξε ένα ποστ αδελφέ.

  17. @ ΜτΒ

    Ε, καλά τώρα, η ομιλία του συχωρεμένου τού Μελίτωνα (στην οποία καταλήγει στο πόσο σπουδαίος και διορατικός ήταν ο πατρ. Αθηναγόρας τον οποίο όλοι οι μεγάλοι γέροντες των ημερών μας μέμφονταν έως και για αίρεση) δεν είναι και κριτήριο ορθοδοξίας.

    Ίσως περιέχει κάποιες αφορμές αυτογνωσίας αλλά έως εκεί και ουδέν πέραν αυτού.

    Ναι, τα καρναβάλια στυλ Πατρών είναι ο ορισμός του κιτσαριού αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα Ρουγκατσάρια ή τις Μπούλες και τους γενίτσαρους της Βόρειας Ελλάδας, έθιμα ενταγμένα στη ζωή των τοπικών κοινωνιών επί αιώνες.

    @ Κωνσταντίνε

    Αν θέλαμε να είμαστε ακριβείς με την πατερική παράδοση θα έπρεπε η Εκκλησία να εκδόσει «φετφά» και για το ποδόσφαιρο, τους αγώνες στίβου, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, το κάπνισμα κ.ο.κ.
    Ωστόσο δεν τον κάνει μα λειτουργεί φιλανθρώπως ως μάνα και όχι σαν κακότροπη,στριμμένη μητριά ανεχόμενη ακόμη και κάποιες παρεκκλίσεις των παιδιών της, δίχως να τις επιδοκιμάζει.

    @ Μάρκο Τ

    Ο Γιοσάκης τράβηξε δικαστικά το ζήτημα της παρατεταμένης προφυλάκισης του και δικαιώθηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
    Το γιατί ήρθη το επιτίμιο της αργίας από την Ιερά Σύνοδο είναι προς εξέταση.
    Το πρόβλημα με τους έγγαμους ιερείς μας δεν είναι ανύπαρκτο. Θυμίζω το πρόσφατο περιστατικό με τον παιδόφιλο παπά στο Ίλιο, που κακοποιούσε ενα παιδάκι δίνοντας χρήματα στη «μητέρα» του, το ανάλογο παλιότερο με τον γηραιό ορφανοτρόφο και αρκετά ακόμα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
    Ακόμη κι ο αρχιεπίσκοπος μίλησε για το νοσηρό και λυπηρο φαινόμενο των ταλληροφονιάδων παπάδων των κοιμητηρίων που κοιτούν να θησαυρίσουν από τους πονεμένους.

  18. @ Misha

    το κείμενο του Μελίτωνα αφορά το καρναβάλι. Το ζήτημα του οικουμενισμού δεν αφορά αυτό το ποστ. Μη ξεστρατίζουμε.

    Όσον αφορά τις παρατηρήσεις σου για τα καρναβάλια και την εκκλησιαστική φιλανθρωπία με βρίσκεις αρκετά σύμφωνο.

  19. @ Φίλε ΜτΒ

    Η ομιλία αυτή του μητρ. Μελίτωνα Χατζή δεν είναι διόλου ανεξάρτητη από τον οικουμενιστικό – νεωτεριστικό προσανατολισμό του.
    Με αφορμή αυτή την ομιλία είχαν υποβληθεί εναντίον του αναφορές και μηνύσεις.
    Μεταξύ των μηνυόντων ήταν και ο όσιος και θαυματουργός γέρων της Πάρου π. Φιλόθεος Ζερβάκος ο οποίος έγραφε προς πνευματικό του τέκνο, σχολιάζων ακριβώς αυτή την ομιλία:

    «Σιγά σιγά αφού συνιστούν σεβασμόν προς τον καρνάβαλον φόβος υπάρχει να τον βάλλουν και εντός της Εκκλησίας. Και άλλα πολλά έχουν να ποιήσουν.

    Αλλ ο διασκεδάζων βουλάς ανόμων, ο επιβλέπων επί την γήν και ποιών αυτήν τρέμειν θα επιβλέψη και επ αυτούς και θα επιβρέξη επί τας κεφαλάς αυτών πυρ και θείον και πνεύμα καταιγίδος…»

  20. @ manitaritoubounou

    Πράγματι πολύ δύσκολο θέμα, αδελφέ!… Βρισκόμαστε εν τω μέσω μίας ζοφερής κατάστασης, όπου τόσοι και τόσοι αποδεικνύονται «πλανώντες και πλανώμενοι». Ο τάδε, π.χ., ο Μανδραβέλης επικαλείται τις φονταμενταλιστικές «ακριτομυθίες» και ασυναρτησίες του Dawkins, και μας λέει, ότι ο Απόστολος Παύλος ήταν …………συντηρητικός (το ακούσαμε και αυτό στην ζωή αυτή), οι γνωστού αντιχριστοευρωχάσκακες και βολταιροκοραϊστές ονειρεύονται διαφόρων τύπων εμβερχοτζιστάν και δεν συμμαζεύεται, κατά το κοινώς λεγόμενο. 🙂

    Αυτοί μπορούν να λένε και να πράττουν ό,τι θέλουν. Την ανεξιθρησκεία την εφήρμοσε ο Μέγας Κωνσταντίνος πρώτος και την εισήγαγε ο (μοναχός-λόγιος-Φωτιστής του Γένους) Ευγένιος Βούλγαρις εν Ελλάδι πρώτος κατά το «θέλεις υγιής γενέσθαι;» και το «όστις θέλει..» το Κυριακόν… Και, όπως έλεγε και ο Τσιριντάνης ως καθηγητής Νομικής, σωστά, στον Παύλο βρίσκουμε ένα ορισμένο ΑΝΑΡΧΙΣΜΌ όσον αφορά τα του Θεού (και όχι, λιγότερο στα του Καίσαρος).

    Αλλά, όσον αφορά τους αδελφούς, είμαστε απαιτητικοί, διότι ειδάλλως αποδεικνύονται «ψευδάδελφοι», όπως λέει και ο Χονδρόπουλος:
    έτσι, στην περίπτωσιν των «Νεοβατοπαιδινών» ΔΕΝ έχουμε απλώς κάποιο παράπτωμα που δεν αποκαλύπτεται!!!

    Αλλά έχουμε κάποιο παράπτωμα που επικαλύπτεται με διάφορες πονηρές και αθεολόγητες δικαιολογίες. Τούτο δε, αν περάση στις συνειδήσεις πιστών και ευπίστων/απίστων, ως αποδεκτή χριστιανική συμπεριφορά, είναι παραπάνω από πολύ καταστροφικό…!!! Αλλοίμονο, δηλαδή, αν καταργήσουμε τώρα τους Ιερούς Κανόνες και τους ‘πρώιμους’ εκπροσώπους του σοσιαλισμού κατά τον Προυντόν Πατέρες (τους παληούς εννοεί, όπως τους Καππαδόκες), για να αποσυνδέσουμε τα «πνευματικά» από τα κοινωνικά και κάνουμε ΘΡΗΣΚΕΊΑ την Θεολογική Αλήθεια, δηλ. την Ορθοδοξία, δηλαδή κάποιο ξερό και εν προκειμένω νεκρό, όπως η ‘πίστις άνευ έργων’, λατρευτικό και λειτουργικολογικό τυπικό, με το οποίο υποτίθεται, ότι αγιαζόμαστε και πούμε, ότι τα άλλα, τα ‘βαρύτερα του Νόμου’ τα καταπίνουμε, και ξεχάσουμε, ότι το βασικότερο μέλημα είναι να γίνουμε όλοι «Χριστιανοί επαναστάστες» και εξεγερμένοι σε κάθε επίπεδο κατά του (κοινωνικού/πολιτικού/οικονομικού) κακού, κατά τον Άγιο Νικόλαο Βελιμίροβιτς…

    Έτσι, εδώ υπάρχει κάθε χρεία να καταγγελθούν οι απαράδεκτες αυτές χριστιανικά συμπεριφορές. Δεδομένου, πάντα, ότι δεν …… κάνουμε και εμείς τα ίδια. Η χρεία αυτή έχει προσδιορισμένους σκοπούς, δεν είναι ούτε εμπαθής ούτε προϋποθέτει, ότι είμαστε …… υπερήφανοι, βεβαίως……

    Για να θυμηθώ και τον Άγιο Ι. Χρυσόστομο:
    «Ο φίλος σου αρπάζει και εσύ δεν τον ξεσκεπάζεις; Φοβάσαι τον θυμό ακόμα και όταν δίκαια τον ξεσκεπάζεις; Ξεσκέπασέ τον λοιπόν και έκφρασε την άρνησή σου λόγω της αγάπης για τον Χριστό, λόγω της αγάπης για εκείνον τον φίλο σου. Σταμάτησέ τον, εάν βαδίζει στην καταστροφή. Στην φιλοξενία και στα όμορφα λόγια και στην κολακεία δεν βρίσκεται κάποια ιδιαίτερη πράξη αγάπης.»

    Και τον Αγ. Ν. Βελιμίροβιτς:
    «Και ο καθένας από μας θα κάνει τιμή στην Εκκλησία, εάν εξεγείρεται εναντίον του κακού ΜΈΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΎΡΩ ΤΟΥ. και ανάβει την φλόγα της ίδιας ηθικής επανάστασης και στους συνανθρώπους του».

    Και εδώ μιλούμε για πράξεις ΓΝΩΣΤΈΣ. Πράξεις ομολογημένες που κοιτάζουμε, για να βρούμε, εάν είναι .. νόμιμες. ΔΕΝ είναι νόμιμες ουδόλως βάσει του Νόμου του Κτίσαντος…! Και αυτό είναι που «μετράει»…….

    Με βάση όλα αυτά, λέω, ότι η κριτική του είδους (αποκριάτικοι καίσαρες και τα παραπλήσια) πρέπει να είναι άκρως αναμενόμενη. Η κριτική μπορεί να γίνη ακόμη και μέσω εμφάνισης ….. «αθεϊστικών κινημάτων», όπως έλεγε και ο παπαΤύχων ο Αγιορείτης και ο (μέγας) Π. Ευδοκίμωφ…

    Και βέβαια υπάρχουν πολύ ασχημότερες μορφές σάτιρας.

    Εγώ συνεχώς βλέπω, π.χ., στην Θεσ/νίκη τις «επιθεωρήσεις» να διαφημίζονται σε αφίσες με τον Βουτσά να παριστά τον ………. Εφραίμ (sic 🙂 ) και και να έχουν τον εύγλωττο τίτλο: «Σκύψε ΝΔ ευλογημένη»…….!!!!! Και πλάι στον Βουτσά να έχει σκύψη μία …… δεσποινίς……

    Μπορεί κάποιος να πη, ότι χαίρεται με όλα αυτά; Όχι. Αλλά, πάντως, μπορεί να πη, ότι το αναμένει και, ότι μπορεί να έχουν και ευεργετικό χαρακτήρα ραπίσματος και εξόδου από τα μαύρα μεσάνυχτα που έχουμε στην Θεολογία ως στρατευομένη Εκκλησία….

    Αυτά και συγγνώμην για την πολυ-πολυλογία…… 🙂

  21. @ Misha

    ναι, όπως ανέβασες και στο δικό σου ιστολόγιο, η ομιλία αυτή έφερε αντιδράσεις. Η συνύπαρξη συντηρητισμού, νεωτερισμού και παραδοσιακότητας τόσο στο ιστορικό σώμα της απανταχού ορθόδοξης εκκλησίας, όσο συχνά και στο ίδιο πρόσωπο είναι διαχρονικό φαινόμενο. Έχω κατανοήσει αρκετά νομίζω τη στάση σου γενικά και τη σέβομαι κριτικά.

    Τι θέλω να πω: Είναι το ίδιο λάθος να αντιστρέψουμε το «αλάθητο» σε μοναχούς ή ηγουμένους επί παντός επιστητού. Διάβασα με προσοχή την επιστολή. Αποπνέει το χρώμα του γέροντα Φιλόθεου Ζερβάκου. Ερωτώ – ξεχνώντας πρόσκαιρα τη όποια λατινίζουσα απόκλιση του Οικ. Πατριαρχείου:

    Η φιλάνθρωπη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων δεν έχει ορθή ποιμαντική διάσταση; Νομίζω ναι.

    Αλλά επίσης διερωτώμαι: Δεν υπάρχουν φάσεις που πρέπει να τεθούν ζητήματα εμπορευματοποιημένα σχεδόν πλήρως (όπως το καρναβάλι, οι ολυμπιακοί αγώνες κ.λ.) σε μια ευρύτερη κριτική; Νομίζω επίσης ναι.

    Επομένως την ομιλία του γέροντα Μελίτωνα οφείλουμε να τη δούμε στην ιστορική στιγμή που έγινε, δηλαδή πριν 40 χρόνια, όταν το καρναβάλι είχε άλλα χαρακτηριστικά στην Αθήνα. Και μη μου πεις ότι, «ό,τι και να έχει πει ο Μελίτων απορρίπτεται εκ των προτέρων»…

    @ φιλαλήθης/philalethe00

    Όχι δεν είναι πολυλογία. Μια προσπάθεια είναι να ειδωθεί το θεολογικό ζήτημα της καλβινίζουσας απόκλισης στα οικονομικά εντός της θεσμικής ορθόδοξης εκκλησίας που αυξάνεται. Ευτυχώς επομένως που ο Θεός ομιλεί και δια μέσου του «γαϊδάρου», δηλαδή και του εμπορευματοποιημένου καρναβάλου… μπας και συνετιστούμε…

  22. Για τον Γιοσάκη ήρθη το επιτίμιο που του είχε επιβάλει για το θεαθήναι ο πρώην Αττικής Ανελεήμων Μπεζενίτης (για να σώσει το τομάρι του φυσικά, αλλά ήταν ήδη αργά). Το θέμα είναι ότι τότε ήρθαν στο φως και διάφορα άλλα και όχι φημολογίες: Επιστολές του Γιοσάκη όταν ήταν στους Παλαιοημερολογίτες ότι είχε σχέση με δεσπότη παλαιοημερολογίτη, μαρτυρίες για ερωτική σχέση του με έναν Τούρκο, μαρτυρίες για σοβαρότατες οικονομικές ατασθαλίες του σε ενορίες του εξωτερικού όπου υπηρετούσε. Αυτά πέρα από το παραδικαστικό. Και έρχεται η Σύνοδος του Ιερώνυμου και τον δικαιώνει!
    Δεν εκπλήσσομαι. Είναι κοινό μυστικό ότι όλοι οι διεφθαρμένοι κληρικοί, και δη αρχιμανδρίτες, ήταν φανατικά υπέρ της εκλογής Ιερωνύμου. Αυτοί κάτι θα ήξεραν.

  23. @ Φίλε ΜτΒ

    Αλάθητο πράγματι δεν υπάρχει στην καθ ημάς παράδοση.
    Όμως είναι άλλης βαρύτητας ο λόγος που εκφέρεται από πχ τον αγ. Μάρκο τον Ευγενικό και άλλη από τον πολύ Βησσαρίωνα τον λατινόφρονα.

    Νομίζω ότι το καρναβάλι στην Αθήνα του 1970 είχε όλα τα χαρακτηριστικά τού χουντικού κιτς.
    Άρτος και θεαμαπάτες, δηλαδή.
    Σαφώς και δεν ακυρώνεται συλλήβδην ουδείς συνάνθρωπος μας και η δράση του, πόσω μάλλον ένας εξέχων μητροπολίτης όπως ο εξ απορρήτων του πατριάρχη Αθηναγόρα και πνευματικός (;) πατήρ του νυν πατριαρχεύοντος, κ. Μελίτων Χατζής.
    Όμως, η λατινοφροσύνη του διαπότισε όλη την πορεία του και νομίζω ταπεινώς, ότι η αναγνώριση της βοηθά να διακρίνουμε τους λόγους των λόγων του.

  24. @ Μάρκο Τ

    Μάλιστα. Πάντως είναι παγγίνως γνωστό ότι ο Αρχιεπ. Ιερώνυμος «δεν ελέγχει» τη Σύνοδο…

    @ Misha

    Αυτή σου η τοποθέτηση είναι πιο ορθόδοξη από την προηγούμενη… χεχεχεχεχεχ (το λέω με ειλικρίνεια).

    Σαφώς οι άγιοι δεν έχουν τον ίδιο λόγο βαρύτητας με κάθε ένα θεσμικό ιεράρχη, κληρικό, λαϊκό ή με μας σε θεολογικά και ποιμαντικά ζητήματα πέραν πάσης αμφιβολίας, σε σχέση όμως με την εποχή τους και τη δική τους πνευματική πορεία. Μην «αγιοποιούμε» όμως εύκολα επειδή έχουμε ανάγκη την αγιότητα, πολύ δε περισσότερο μην «θεοποιούμε» αγωνιστές της πίστης μαζί με τις τυχόν υπερβολές τους ή ανθρώπινες αδυναμίες…

  25. @ ΜτΒ

    Τον γέροντα Φιλόθεο, πνευματικό ανάστημα του αγίου Νεκταρίου, ο μεν λαός αναγνωρίζει ως άγιο ο δε Θεός τον έχει χαριτώσει με θαυματουργίες, οπότε δεν είναι τίθεται θέμα «επιθυμίας αγιοποίησης» ή «θεοποίησης».
    http://www.acapus.com/article.php?lang=1&cat1ids=153&cat2ids=6&cat3ids=216

    Και μιλώντας απολύτως ειλικρινώς, δεν θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη κριτική ο π. Φιλόθεος υπερβάλλει ή αδικεί. Μάλλον επαναλαμβάνει την φιλοκαλική μοναστική παράδοση της οποίας και υπήρξε ακριβής τηρητής.

  26. @ Misha

    κτυπάς νομίζω για τον γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο, ανοικτές πόρτες, αλλά καλώς δίνεις την ζεύξη.

    Ελπίζω να γνωρίζεις ποιος είναι ο συγγράψας αυτή την παρουσίαση:

    Γέροντας Φιλόθεος (Ζερβάκος), ο οδοιπόρος της Ι.Μ. Λογγοβάρδας Πάρου.

    ΥΓ. Πάντως είμαι αυτήκοος και του γέροντα Θεοκτίστου περί Φιλοθέου Ζερβάκου 2-3 χρόνια πριν φύγει… για κάποιες … ιδιομορφίες, που ως γνωστόν όλοι «οι σάρκα φορούντες» έχουμε. Εκεί λοιπόν εστιάζονται οι παραπάνω εκφράσεις μου.

    Είθε ο Κύριος της Ζωής να αναδείξει και τον όσιο γέροντα Φιλόθεο στην χορεία των εμφανών αγίων Του.

  27. φιλε Πανο

    ωραια ολ’ αυτα, αλλα δεν βλεπω κανεναν να μιλα για την ουσια του πραγματος :

    το γεγονος οτι εκκλησιαστικοι «θεσμοι» σαν την Κοινοτητα απευθυνονται σε μια κοσμικη αρχη για να ζητησουν την ΕΞΑΙΡΕΣΗ ενος καρναβαλικου αρματος…

    μ’ αλλα λογια : (α) πληρης αποδοχη του αστικου τερατουργηματος που με την παρουσια του και μονο αρνειται την μεσσιανικη φυση της Εκκλησιας, (β) καθαρη παραδοχη οτι η «εκκλησια» ειναι μερος αυτου του μορφωματος, ωστε να αιτηται τα «δικαια» της, (γ) εμμεση, αλλα σαφης, αποδοχη του καρναβαλιου αρκει να μην μας αγγιζη

    τωρα, ολα τα αλλα για αγιους και προφητες και ο,τι ο καθενας χρειαζεται για να υποκαταστηση την προσωπικη του ευθυνη και ελευθερια, ειναι κι αυτα (ισως) στα πλαισια του αστικου καρναβαλιου

    ερρωσο
    /ο βασιληας καρναβαλος

  28. @ vassilip

    Ονόμασα την επιστολή διφορούμενη.
    Γιατί κάνει ακριβώς αυτό που καταγγέλεις (θεωρούν – ακόμα!!! – το αστικό «τερατούργημα» ικανό να διαπραγματευθεί την ορθόδοξη πίστη) από τη μια μεριά, ενώ από την άλλη δεν ζητά άμεσα την απόσυρση του άρματος, αλλά πλαγίως.
    Και το τραγικό είναι ότι:

    α) Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει ούτε μια τοις χιλίοις πιθανότητας μερικής δικαίωσης του κοσμικού συλλόγου της Πάτρας.

    β) Ότι έχουν γίνει και αυτοί «συν-διαπομπευτές», αφού ρίχνουν καύσιμο στην ανάδειξη του ζητήματος.

    γ) Γίνονται «έρμαιοι» ενός θρησκευτικού συλλόγου και ελπίζουν σε κάποια δικαίωση δικαστική μέσω αυτού και όχι κατ΄ευθείαν.

    δ) Αντί να ξαναδούν ως Ιερά κοινότητα την πορεία αλλοίωσης της θεολογίας και μέσα από τις κοσμικές επιχειρηματικές δραστηριότητες κάθονται και ασχολούνται με το «φαίνεσθαι» του ζητήματος Εφραίμ κλπ.

    ε) Μου κάνει εντύπωση μάλιστα ότι δεν τους ενδιαφέρει η όποια «διαπόμπευση» ή «σατυρα’ για τα υπόλοιπα πρόσωπα (βαπτισμένα ή μη), παρά μόνο συντεχνιακά ενός ηγουμένου που τόσα προσέφερε….

    Τι άλλο να πω δημόσια;

    ΥΓ Αύριο εκδικάζεται η αγωγή και ήδη φαίνεται από τις δημόσιες συζητήσεις ότι κατάφεραν:

    1) Όλοι οι φορείς να φέρεται ότι καταθέτουν υπέρ του Δήμου και υπέρ της «ελευθερίας της έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας».
    2) Να δικαιωθεί η «διαπόμπευση» και με απόφαση δικαστικής … απόφασης.

  29. @ Ανώνυμος

    ναι ναι! Ειδικά εκεί που ο κύριος βιομήχανος μιλάει για την ανεργία της Πάτρας…. Βρε δεν ντρεπόμαστε!
    Αντί να αφήσετε τον γέροντα Εφραίμ ήρεμο να δει τον εαυτό του, προσπαθείτε να τον ηρωοποιήσετε φουσκώνοντας πιθανά και τους «δεξιούς» λογισμούς του…
    Αφήστε τον άνθρωπο να αγιάσει….

  30. Λοιπόν, μια μόνο παρέμβαση:
    Στο πολύπλευρο παραδοσιακό σώμα του Καρνάβαλου (η παράδοση δεν είναι ραμμένη στου καθενός τα μέτρα..) ανάμεσα στα άλλα επιβιώνει και η αριστοφανική διακομώδηση των δημόσιων «πομπών.» Δεν πρόκειται δηλαδή για διακομώδηση του θεσμού, αλλά για διακομώδηση της έκπτωσης του θεσμού. Με λίγα λόγια όταν κάποια πράγματα ήταν καρνάβαλος χωρίς στάμπα δεν πείραζε, πειτάζει τώρα που πήρανε την στάμπα.
    Φυσικά και ο Εφραίμ δεν έχει ακόμα κριθεί. Όπως δεν έχει κριθεί όμως και το κάθε δημόσιο πρόσωπο που άδικα ή δίκαια σατηρίζεται. Τι φορμαλισμός είναι αυτός να μη θέλουμε η δημόσια εικόνα της Εκκλησίας να μην έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα άλλα δημόσια πράγματα

  31. @ τσουκνίδα

    Νομίζω έχεις αρκετό δίκιο. Πάντως απόψε ένας νομαρχιακός σύμβουλος (φιλο-νεοδημοκρατης και ψάλτης σε κεντρικό Ναό της Πάτρας) σε τοπικό κανάλι είπε: Τουλάχιστον να βγάλουν το ράσο από τους τρεις μοναχούς (γιατί τρία πρόσωπα έχουν) και ας βγει το άρμα. Το ράσο είναι σύμβολο… τόνισε.

    Από την άλλη, οι υπόλοιποι θεωρούν ότι δημιουργείται μια αντίδραση ενάντια σε όλο το καρναβαλικό θεσμό (στην Πάτρα συμμετέχουν ενεργά περί τις 40.000) και παρακολουθούν από τα πεζοδρόμια πάνω από 400.000. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει για τα οικονομικά συμφέροντα κτύπημα του θεσμού εν μέσω και οικονομικής κρίσης.

    Το κακό είναι ότι η αριστερά στην Πάτρα δεν έχει τολμήσει να θέσει ζητήματα στην εμπορευματοποίηση του καρναβαλιού και όχι μόνο. Επομένως οι αντιδρώντες είναι εύκολος στόχος και θα χάσουν κατά κράτος. Ο τοπικός Μητροπολίτης έχει χαθεί…, ενώ η Ι. Κοινότητα νομίζω ότι έκανε λάθος κίνηση να συμμαχήσει με μια μικρή συντηρητική μειοψηφία και με τέτοιο τρόπο.

    Αύριο τα νέα… από τα κοσμικά δικαστήρια…

  32. να προσθέσω ότι οι παππάδες δεν λείπουν διαχρονικά από τα καρναβάλια, ως λαός μας αρέσει να «κατεβάζουμε από τον γάιδαρο» τα «θέσμια» μας.
    Το θετικό είναι λοιπόν ότι οι παππάδες, ή οι παπαδίστικες μάσκες (για να θυμηθούμε τον Μελίτωνα), συνεχίζουν να είναι στον Καρνάβαλο!!
    Η Εκκλησία έστω κι έτσι συνεχίζει να απασχολεί…

    «Φέρτι Φέρτι τον Εφραίμ
    με ένα μόνο τεριρέμ
    σπίτια σπίτια θα μας δως
    από αυτά που χει σταγκώσ'»

  33. Άλλα είπα πιο πρίν, άλλα μου είπανε…

    Σεβαστή βέβαια η χριστιανική «ακτιβιστική» αγωνία.

    Εν τω μεταξύ όμως κάπου έχω ακούσει το: «Τα ράσα δεν κάνουν τον παππά» … εδώ έκανα τη ¨Ράσαντελ» αλλά κι η «αρνητική» διαφήμιση του ρασοφόρου άρματος καλά κρατεί. Κι ύστερα, όλα απ’ την «πολυπράγμονα» Αριστερά να τα περιμένουμε; Εκτός απ’ τον καρναβαλικό μήπως να τα βάλει και με τον «θρησκευτικό τουρισμό» ; Τι να κάνει δηλαδή να βγάλει προοδευτικό φετφά για την «επιστροφή στις ρίζες»; Αυτά είναι «αλλουνού παππά ευαγγέλιο»… Το πώς εξελίσσονται ή και μεταλλάσονται τα «λαϊκά δρώμενα » είναι μια σύνθετη υπόθεση και δε λύνεται με από τα πάνω επικίνδυνες διακηρύξεις πολύ περισσότερο με επιλεκτικούς από οπουδήποτε αφορισμούς. (βλέπε και μήνυση στη Δ. Σαμίου). Πέρα όμως από τον ευνουχισμένο εν πολλοίς «βιομηχανικό» καρνάβαλο αξίζει να προσέξουμε και την έντονα εκφρασμένη θρησκευτικότητα των περιοχών με τους μικρούς «βιοτεχνικούς» , παλαιάς κοπής, αθυρόστομους καρνάβαλους. Ούτε από κεί θα απουσιάσουν παρόμοια άρματα, απεναντίας. Η λεγόμενη «παράδοση», μετά της παραλαβής της, από μέσα θέλει τριβή και κριτική κατανόηση της όποιας λειτουργικότητας της. Έτσι, τουλάχιστον για να ξέρουμε που πατάμε και που πηγαίνουμε. Ενδιαφέρεται κανείς;

  34. Υ.Γ.

    «Τι κι αν είσαι και παππάς με την αράδα σου θα πάς»

    Περισσότερα και πιό εξειδικευμένα κατόπιν παραγγελίας

  35. @ τσουκνίδα

    Αυτό είναι αλήθεια. Νομίζω ότι μάλιστα εκφράζεται συχνά με δυο όψεις, όχι πάντα αντιθετικά:

    α) Σατυρίζοντας εκκοσμικεύσεις, χοντρές δημόσιες αδυναμίες και τοιαύτα. Σπάνια έχουν σατυριστεί άγιοι κληρικοί ή και τα ίδια τα σύμβολα της πίστης μας.

    β) Η αγάπη για δημόσιο έλεγχο μεγάλων δημόσιων παρεκτροπών φανερώνει ότι η Εκκλησία αποτελεί μέρος της δημόσιας ζωής. Εξάλλου λόγου της συχνά βατικάνιας διοίκησης της ελλαδικής εκκλησίας (έλλειψη από τις ενορίες του συνοδικού συστήματος) αφαιρεί τη δυνατότητα για πιο εκκλησιολογικές μεθόδου δημόσιου ελέγχου.

    Σημείωση: Τα σύγχρονα καρναβάλια τύπου Πάτρας έχουν όμως μη κοινοτικά χαρακτηριστικά και συχνά παίζει μεγάλο ρόλο η εμπορευματοποίησή τους στις αποφάσεις.

    @ Ερημίτης

    Άλλα είπα πιο πρίν, άλλα μου είπανε…

    Ναι είναι αλήθεια, αλλά να γνωρίζεις ότι αυτές τις μέρες είμα σχεδόν κλινήρης. Πάλι καλά που ανέδειξα αυτό το θέμα κάνοντας διαλλειμα από το κρεβάτι.

    Σεβαστή βέβαια η χριστιανική “ακτιβιστική” αγωνία.

    Καλοσύνη σου…

    Εκτός απ’ τον καρναβαλικό μήπως να τα βάλει και με τον “θρησκευτικό τουρισμό” ;

    Απαντώ ευθέως: Ναι όταν η προσκύνηση εκτρέπεται σε αναψυχή, εμποροπανηγύρεις, ψευδαισθήσεις ευσέβειας… Υπάρχει το γνωστό πρόβλημα. Ο κίνδυνος που αναφέρεις και για τα εμπορευματικά καρναβάλια:

    Το πώς εξελίσσονται ή και μεταλλάσονται τα “λαϊκά δρώμενα ” είναι μια σύνθετη υπόθεση και δε λύνεται με από τα πάνω επικίνδυνες διακηρύξεις πολύ περισσότερο με επιλεκτικούς από οπουδήποτε αφορισμούς.

    Τέλος:

    Ενδιαφέρεται κανείς;

    Όσοι ενδιαφέρονται γίνονται εμφανείς στην πραγματική ζωή…

  36. Οι Νεανικές Ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών επί τη δημιουργία καρναβαλικού άρματος με την μορφή ορθοδόξου κληρικού (βλ. π.Εφραίμ) στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα για το 2009 δηλώνουν:

    Ίσως ν’ αναρωτηθεί κάποιος για την ευκαιρία του εγχειρήματος και πιθανόν να προβληματιστεί από την επικαιρότητα της παρεμβάσεως αυτής.

    Ωστόσο, θέλουμε να καταθέσουμε την δική μας κραυγή αγωνίας και να υψώσουμε την νεανική μας καρδιά και φωνή, που φλέγεται από αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα, σε όποια προσπάθεια εξευτελισμού της Εκκλησίας και απόπειρα αποϊεροποίησης των οσίων και ιερών μας, στο όνομα της ελευθερίας των δικαιωμάτων και στο βωμό της εμπορικής αξιοποίησης των περιστάσεων.

    Η καρδιά του έλληνα ορθόδοξου νέου, χτυπά έντονα αφουγκραζόμενη την πνοή της κοινωνίας , που έμαθε να σέβεται το ράσο και τον Ορθόδοξο Κληρικό, που αγωνίζεται εν μέσω δυσκόλων και αποκαλυπτικών καιρών να μεταμορφώσει τον κόσμο και ν’ αλλάξει την ρότα την καθοδική, που ακολουθεί ο σύγχρονος κόσμος.

    Ένεκα Τούτων, προβάλλοντας τα άγια πρότυπα των ιερέων εκείνων, που θυσιαστικά αγωνίζονται για το καλό της Εκκλησίας και των ανθρώπων,»υπέρ ων Χριστός απέθανε…», εκφράζουμε την αντίθεσή μας και στεκόμαστε απέναντι στις άτυχες επιλογές αυτές, που ευελπιστούμε να μην κρύβουν σκοπιμότητες και υποθάλπτουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά αποτελούν άκαιρη και άστοχη εκμετάλλευση των καταστάσεων.

    Πάτρα 9 Φεβρουαρίου 2009
    Νεανικές Ομάδες Αναπλαστικής Σχολής Πατρών

  37. Το ότι ο Μελίτωνας Καράς είναι ο πνευματικός πατέρας του νυν πατριαρχεύοντος, ήταν το μεγαλύτερο ανέκδοτο που διάβασα σε αυτά τα σχόλια.

  38. @ Αναπλαστική Σχολή Πατρών

    Ελπίζω να μη παίζετε άθελά σας το ρόλο της διαπόμπευσης της ορθόδοξης πίστης μέσω λανθασμένων – το λιγότερο – κινητοποιήσεων.

    @ ppanos

    Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το Πατριαρχείο, γι αυτό δεν έφερα αντίρρηση σ’ αυτό τον ισχυρισμό. Μου κάνει εντύπωση πάντως που αναφέρεσθε στο «μεγαλύτερο ανέκδοτο». Αλήθεια υπάρχουν και άλλα κατά τη γνώμη σας;

  39. Κεραυνοί π. Ευστάθιου Κολλά με αφορμή με το άρμα:
    [audio src="http://www.patranews.gr/upload/el/news/Files/dhloseis%20p%20eystathioy%20kolla%20gia%20efraim%20karnabali.mp3" /]

  40. Σάτιρα ή χλευασμός; Η απάντηση την Παρασκευή…

    18.02.09
    ΠΑΤΡΑ: Την Πέμπτη θα εκδώσει την απόφασή του το Πρωτοδικείο Πατρών, σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Σύλλογος «Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός» κατά του Δήμου της Πάτρας, για το άρμα που αναπαριστά τον πρών ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, κ. Εφραίμ.

    Η πρωτοφανής για τα δεδομένα της πόλης υπόθεση, συζητήθηκε την Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με τις δύο πλευρές να «ξεδιπλώνουν» τα επιχειρήματά τους και να «ξιφουλκούν» για το αν πρόκειται για σάτιρα, επιτρεπόμενη στα πλαίσια του καρναβαλιού ή χλεύη της θρησκείας και του ράσου.

    «Δεν έχουμε διάδικο τον μοναχό Εφραίμ. Δε νομιμοποιείται η αντίδικος πλευρά να ζητά την απόσυρση του άρματος», ανέφερε ο εκ των συνηγόρων του Δήμου Πατρέων, Γιάννης Μαράτος και διερωτήθηκε εάν έβγαινε στο Καρναβάλι ένα πλήρωμα με θέμα του τον μοναχό Εφραίμ, θα ζητούσαν να μην παρελάσουν τα μέλη του; «Σατιρίζουμε και δεν κατηγορούμε κανέναν» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αλ. Σκαρμέας.

    Από την άλλη πλευρά, ο συνήγορος του Συλλόγου, Κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για «χλευασμό της εκκλησίας και του ράσου». «Θίγομαι ως κληρικός και γι’ αυτό έστειλα το εξώδικο και προσέφυγα στη Δικαιοσύνη. Θίγεται το ράσο και ο θεσμός της Ιεροσύνης μέσα από αυτή την ενέργεια» ανέφερε από την πλευρά του ο π. Τιμόθεος Παπασταύρου.

    Να σημειωθεί, πως παρεμβάσεις υπέρ του Δήμου έκαναν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρέων, το Σωματείο «Ανήσυχοι εν Πλω» και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων.

    ΠΗΓΗ: http://www.gowest.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=16065&Itemid=352

  41. «Σάτιρα ή χλευασμός; Η απάντηση την Παρασκευή…»

    Το ερώτημα αυτό αφορά, σχεδόν αποκλειστικά, μέρος της επηρμένης θεσμικής «εκκλησιαστικής» αντίληψης και πρακτικής. Ο λαός -όλο το εν δυνάμει πλήρωμα- δεν χρειάζεται να ξιφουλκεί για πράγματα -αρεστά ή μή- που (μέχρι τώρα) θεωρούνται αυτονόητα, ούτε περιμένει καμμιάν απάντηση την όποια Παρασκευή, όταν κάποιοι (εν προκειμένω ρασοφόροι) εκ των πραγμάτων έχουν απο»κληρωθεί».

    Μπορεί όμως να αγωνιά για την πολιτισμική και βεβαίως πολιτική οπισθοδρόμηση που προοιωνοίζεται μια ρευστή, των ίσων αποστάσεων, στάση, σε τέτοιου είδους «λυμένα» ζητήματα, όταν αυτά αντιμετωπίζονται με διευρυμένη «συντεχνιακού» τύπου -λόγω «ανωτέρας βίας»- «συναντίληψη».

  42. @ Ερημίτης

    Συμφωνώ απολύτως. Όλο το άρθρο μου έχει ως βασικό πυλώνα τα λεγόμενά σου. Όμως οφείλω να μεταφέρω και δημοσιογραφικά στοιχεία από μια εθελοτυφλούσα συντεχνία…

    Δηλαδή αυτή που «περί άλλων τυρβάζει, ενώ ενός έστι χρεία….«

  43. @ ppanos

    O μητρ. Μελίτων Χατζής – και όχι Καρράς – ήταν ο πνευματικός του κ. Βαρθολομαίου

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A7%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AE%CF%82

    Ποιό είναι ακριβώς το ανέκδοτο δια να το εννοήσωμεν και να συνευφρανθώμεν άπαντες;

    @ ΜτΒ

    Αχ, αυτο το ΕΝ.
    «ΕΝ το ΠΑΝ » αλλά τις περισσότερες φορες μοιάζει αφόρητα άβολο ή απόμακρο …

  44. Η απορία μου είναι τι υποκρύπτεται πραγματικά πίσω από όλες αυτές τις καταγγελίες για το συγκεκριμένο άρμα, αν και έχω μια αίσθηση ότι τελευταία υπάρχει μια τάση «ποινικοποίησης» για όποιον μιλά για τα «νεοβατοπεδινά» από συγκεκριμένους «κύκλους, εστίες, οργανώσεις, κλπ» που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι προμάχοι της εκκλησίας, της ορθοδοξίας, κλπ..
    Επίσης, τι θα πει «αν πρόκειται για σάτιρα, επιτρεπόμενη στα πλαίσια του καρναβαλιού ή χλεύη της θρησκείας και του ράσου». Δηλαδή οι εν λόγω κύριοι συμφωνούν με το καρναβάλι και αναγνωρίζουν την σάτιρα (η οποία και επιτρέπεται),αρκεί να μην αγγίζει τέτοια θέματα. Αλήθεια πιστεύουν ότι μόνο το άρμα αυτό αποτελεί χλεύη και όχι όσα συντελούνται γενικότερα;
    Επειδή όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα κυκλοφορήσουν ανάλογα άρματα, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούν την γενικότερη απαγόρευση; (Αυτό ίσως επιθυμούν διακαώς….)

  45. Κατ’ αρχάς η είδηση για την απόρριψη της αγωγής μη μπαίνοντας στην ουσία. Μα καλά οι ενάγοντες επίτηδες έκανα αγωγή σε λάθος φορέα;

    ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

    20/02/2009 13:39:00
    Δεν έγιναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει θρησκευτικός σύλλογος της πόλης μας εναντίον του Δήμου, με αίτημα την απόσυρση του άρματος που σατιρίζει τον Ηγούμενο Εφραιμ και άλλους Μοναχούς, στο καρναβάλι της Πάτρας.

    Για τυπικά νομικούς λόγους το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση, με το σκεπτικό ότι αυτή θα έπρεπε να στραφεί κατά της ΔΕΠΑΠ και όχι κατά του Δήμου.

    Ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε μιλώντας στον ΜAXFMο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Αλέξης Σκαρμεας, ενώ ο εκ των «πρωτοστατών» της αντίδρασης πατέρας Τιμόθεος Παπασταυρου, δεχόμενος χωρίς σχόλια την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο σύλλογος δεν θα επανέλθει στις δικαστικές αίθουσες.

    Ακούστε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις τους.
    ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΑΛΑΤΟΣ

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΡΜΕΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΡΑΙΜ:
    [audio src="http://www.patranews.gr/upload/el/news/Files/dhloseis%20skarmea%20papastayroy%20gia%20apofash.mp3" /]

    ΠΗΓΗ: http://www.patranews.gr/news.asp?ID=11457

    @ Misha

    … Το «ΕΝΟΣ έστι χρεία» πολύ μας μπερδεύει τελευταία…

    @ γρηγόρης στ.

    Αλήθεια πιστεύουν ότι μόνο το άρμα αυτό αποτελεί χλεύη και όχι όσα συντελούνται γενικότερα;

    Αυτή η επί της ουσίας συζήτηση λείπει δυστυχώς σε μεγάλη κλίμακα…

    Τώρα όσον αφορά την κριτική στα «νεοβατοπεδινά» θα γίνεται και δεν μας πτοούν διαπλοκές, όπως π.χ. μεταξύ του γνωστού ιστολογίου και της Μονής.

  46. Ο πάτερ Γυμνάσιοoooς
    καλόγερος άξιοooς
    επούλαγε βότανα
    για κάθε αρρώστιααααα
    μα ήξερε κι έλεγε
    όλα τα ξόρκιααααα.

    «Άμπλαστρα πάρτε από μένα
    ευλογημένα και φτηναααά,
    ένα κοτόπουλο το ένα
    ή φρέσκα αυγά σημεριναααά
    μα επειδής εγώ νηστεύω,
    τα θέλω Σαρακοστιανααααά».

    Ο πάτερ Γυμνάσιος
    καλόγερος άξιος
    και φάρμακα έδινε
    γι αυτές που ήταν στείρες
    μονάχα που στοίχιζαν
    δυο κίτρινες λίρεεεεεες.

    Καλή απόκρια και ας μετανοήσει και κανένας ευσεβής ιερομόναχος, γιατι τόσα χρόνια μονοι μας κρατάμε το μαγαζί.

  47. Μβάυ δε γουέυ, εχθές Τσικνοπέμπτη στην Πλάκα και η ατμόσφαιρα ήταν τραγικά υποτονική. Ούτε μασκαράδες, ούτε κέφι, ούτε σερπαντίνες. Νέκρα! (Μόνο ο παπα-Σιλουανός χαιρετούσε χαρούμενα τους λίγους περαστικούς στον Αϊ-Νικόλα τον Ραγκαβά.) Και κάτι μου λεέι πως αυτό ΔΕΝ οφείλεται εις μαζικήν στροφήν του κόσμου προς την Ορθοδοξίαν μας ή διότι απετάξαντο τον Καρνάβαλον ως παγανιστικόν κατάλοιπον.

    Και κάποιος Φιλόπατρις (=φιλος της Πάτρας) μου είπε πως και στην Πατρα η συμμετοχή φετος σε ποιότητα και ποσότητα ειναι τραγικά υποτονική. Λέτε να μεινει μόνο ο Εφραιμ ως Καρνάβαλος; Ελπίζω μονο να μην τον καψουν και αυτόν μαζί με τον Ιούδα το Πάσχα, το οποίο είναι ΚΑΙ ρατσιτικό (για τον Ιούδα για τους παπάδες καθόλου).

    Γρήγορα ειδοποιείστε τον Άμεσο Βαλλιανάτο να τους συλλάβει ΟΛΟΥΣ..

  48. @ Theoprovlitos

    Άκρως χαρούμενος, πλήρως σατυρικός και υπογείως ορθόδοξος. Καλή αποκριά!

  49. Ανταπόκριση από την Πάτρα όμως δεν μας έδωσες, ως ιθαγενής, δια το κατά πόσον αληθεύουν αι φήμαι.

  50. @ Theoprovlitos

    δυστυχώς η επί μέρες ασθένειά μου με έχει θέσει … «εκτός μάχης»!!!

  51. Και κατι εντελως σοβαρο και σχετικο με την ανάρτηση.

    Πήγαμε στο Carreffour και περνώντας από τα αποκριάτικα συνειδητοποίησα πως 3 διαφορετικες εταιρείες με αποκριατικες στολες φετος λανσαραν ως στολες, καλόγερους, δεσποταδες, παπάδες, την σεξυ καλόγρια κλπ.

    Ο πλήρης εξευτελισμός του ράσου εξ αιτιας της μεγαλομανίας του κου Εφραιμ και εκεινων που επιμελως θαβουν τοσα χρονια τα χάλια μερικων ρασοφόρων κάτω από το χαλί. Αλλα ας μη ριξουμε και το φταίξιμο σε αυτους που σκοντάφτουν στη σωρό με τα σκουπίδια.

  52. Εδώ φταίω εγώ καθως χαρακτηρίζω εν προκειμένω θεολόγους όλους τους θεολογίζοντες ανεξαρτήτως πτυχίου.

    Στην Εκκλησία υπάρχουν ορθόδοξοι, λιγότερο ορθόδοξοι και ανορθόδοξοι θεολογίζοντες. Η χρήση όρων συντηρητικός και προοδευτικός είναι παρόλες άλλης εποχής και εκτός εκκλησιολογίας.

    Είναι άλλο η κριτική και άλλο η διαπόμπευση, η οποία και σαφώς καταδικάζεται με το παράδειγμα των υιών Νωέ.

    Η Σάτυρα είναι μέρος της παράδοσής μας με το βαθμό της να ορίζει το μεμπτό της ή μη.

    Με την ανάλογη καρναβαλική σάτυρα προφανώς και είμαι όλως κάθετος.

    Εμμένω σε πολλά πράγματα τα οποία έχω πει για την Βατοπαιδινή υπόθεση, καθώς και για τα Μ.Μ.Ε. Στα σημεία που είχα επιφυλάξεις, ειδικά μετά το 1ο ρεπορτάζ του Μπαξεβάνη, δημοσιοποίησα την θέση μου ήδη απο τον Σεπτέμβριο σε άλλο forum. Ωστόσο ανάλογο και νεότερο ρεπορτάζ του Βαξεβάνη με κάνει να έχω πολλές αμφιβολίες καθώς μέμφθηκε για πολύ χοντρά πράγματα μοναχούς όπως ο γέρων Ιωσήφ.

    Το τί κάνει ο ίδιος ο Ιωσήφ αφορά αυτόν. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως κάθε διαπόμπευση του ράσου έχει επιπτώσεις σε όλο τον κλήρο και όχι μόνο.

    Τέλος δίωξη κατά του Ιωσήφ δεν έχω δει ακόμα…………………………..

  53. Διόρθωση: ….Το τί κάνει ο ίδιος ο Ιωσήφ / Εφραίμ αφορά αυτόν.

  54. @ Κωνσταντίνος,

    θα σταθώ μόνο στη καρναβαλική σάτιρα: Αυτή είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης. Το αν ιερείς γίνονται μέρος της σάτιρας δεν είναι μόνο πρόβλημα των καρναβαλιστών. Έχει σχέση και με πραγματικά ή μη καμώματα.

    Άλλα απ αυτά είναι ορθόδοξα, άλλα όχι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του νεοβατοπεδινού ηγουμένου κλπ έχομε καλβινίζουσα κτήση και χρήση του πλούτου…

    ΥΓ 1: Τον όσιο γέροντα Ιωσήφ μη τον ανακατεύεις – και ας τον ανακατεύει ο κάθε «Βαξεβάνης». Να ‘χουμε την ευχή του.

    ΥΓ 2: Μη προσπαθείς να μου κάνεις μαθήματα εκκλησιολογίας…. Δεν είσαι ο μόνος που τα γνωρίζει…
    Οφείλεις να καταλάβεις ότι μπορεί και εσύ να μη είσαι ορθόδοξος θεολόγος ή θεολογών… Ή κάνω λάθος;

  55. Κωνσταντίνε, αυτή η άκαμπτη, μονομερής και φαρισαϊκή πολλές φορές επίκληση της ηθικής και της πνευματικότητας για εκεί που τα βρίσκουμε σκούρα, είναι τροφή για τα παραδοσιακά καρναβάλια.

    Πως θα σου φαινόταν ως θέμα καρναβαλιού οι εκκλησιολόγοι να προσπαθούν να περάσουν την τριχιά από την τρύπα της βελόνας;

  56. Η Σάτυρα είναι μέρος της παράδοσής μας με το βαθμό της να ορίζει το μεμπτό της ή μη.

    Με την ανάλογη καρναβαλική σάτυρα προφανώς και είμαι όλως κάθετος.

    Οι υστερικές τσιρίδες ημών των θεούσων στις κατά καιρούς εκδηλώσεις μας (βλ. ομιλίες του γέροντος επισκόπου Αυγουστίνου, συνάξεις για το 666, διαδηλώσεις για κινηματογραφικές ταινίες, καψίματα βιβλίων κλπ) αρκούν για να χαρακτηρίσουν μερικούς εξ ημών ως διαρκείς καρναβάλους.

    Αν ο απόστολος Παύλος έλεγε «ου μη φάγω κρέα εις τον αιώνα ίνα μη τον αδελφόν μου σκανδαλίσω» (Α Κορ) η εμπλοκή της νεοβατοπεδινής ηγεσίας στα χοντρά παιχνίδια της νεοφιλελεύθερης οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από κατανάλωση ειδωλόθυτου, μάλλον θα έλεγα θυσία στο μαμωνά.

    Ομολογώ ότι στεναχωριέμαι με την παρουσία του ράσου, και μάλιστα του αγιορείτικου επανωκαλύμαυχου, στο κιτς του πατρινού καρναβαλιού και θα ευχόμουν να μην έχει συμβεί αλλά όταν βάζεις υπογραφές για τόσες και τέτοιες χοντράδες σαν αυτές που διέπραξε η νεοβατοπεδινή ηγεσία, η αρνητική δημοσιότητα είναι κάτι το αναμενόμενο.

    Το πραγματικό δυστύχημα είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει ίχνος μετανοίας από τους νεοβατοπεδινούς και τους υποστηρικτές τους,οι οποίοι φτάνουν πλέον να παριστάνουν τους οσιομάρτυρες.

    Θα είναι πράγματι η πρώτη περίπτωση οσιομαρτύρων με μερικές δεκάδες εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
    Της μονής βεβαίως, βεβαίως…. που ΘΑ διατεθούν για φιλανθρωπίες…..:)

    Καλή μετάνοια σε όλους,μέρα που είναι…
    και … καλή λευτεριά στον Παλαιοκώστα που την κοπάνησε ξανά με μεγαλοπρεπέστατο τρόπο….:)

  57. Το «αφήστε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρους των» ταιριάζει και στην περιπτωση του χλευασμου του ράσου. Πνευματικά νεκροί καρναβαλιστές χλευάζουν το πτώμα των πνευματικά νεκρότερων Βατοπαιδινών (όχι βεβαια όλων γιατι πιστεύω πως υπάρχουν και αξιολογοι μοναχοι παγιδευμενοι στο πέπλο της άγνοιας, και της «υπακοής»).

    Αλλά το μερίδιο ευθύνης πεφτει εξ ολοκλήρου στους Ιερούς και Μέγιστους Βατοπαιδινούς. ΚΑΙ γιατι οι τοιούτοι πρώτα προκαταβάλουν τον κόσμο κατά του ράσου ΚΑΙ γιατι εν συνεχεία τους δίνουν και την αφορμή και το έναυσμα να το περιγελάσουν και να αρνηθουν μαζί με το ράσο την Εκκλησία και τον Χριστό.

    Και δεν νομίζω κανεις από μας με τα οποιαδήποτε καμώματά του να ήθελε να γινει αιτία να σκανδαλιστούν άνθρωποι και να φύγουν από τον Χριστό και να χάσουν και την ψυχη τους εξ αιτίας του. Ακόμα και εαν οι καρναβαλιστές αμαρτάνουν, το αίμα τους θα διεκδικηθεί από τις κεφαλές εκείνων που τους έβαλαν το πρόσκομμα ώστε να πέσουν.

    Και ας μην ξεχνάμε πως οι καρναβαλιστές, σχετικά με τον Εφραιμ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ξερουν. Διοτι παω στοίχημα πως κανεις τους δεν ήταν στην ομιλία του στην LADA για να δει πως μετά την διάλεξη βγήκαν τα φακελάκια ώστε ο κάθε μεροκαματιάρης ή ο πολύτεκνος να προσθέσει από το υστέρημά του στο περίσσευμα των Ιερών μπίζνες του Εφραιμ. Αν είχαμε λεφτά για πεταμα υπάρχει τόση δυστυχία δίπλα μας. Δεν χρειάζεται να τρεχουμε στις επί χρήμασι διαλέξεις του Εφραιμ.

    Για να αναπνεύσει η Εκκλησία του Χριστού που ασφυκτιά, το ισχύον σάπιο, σαθρό και διαβρωμενο σύστημα χρειάζεται ΚΑ-ΤΑ-ΡΕΥ-ΣΗ. Και επειδή εμείς άντε από ψευτοευσέβεια, άντε από ταπεινότητα, άντε από ΦΟΒΟ και άντε από ΣΥΜΦΕΡΟΝ δεν το κάνουμε έχει παραδώσει ο Θεός την βακτηρία του στους ποικίλους καρναβαλιστές ΜΗΠΩΣ και συνετιστούν μερικοί ρασοφόροι, ΜΠΑΣ και σώσουν την ψυχή τους, η οποία σύμφωνα με δήλωση του τέως Κοζάνης Αμβρόσιου «είναι πιό μαύρη και από τα ράσα μας».

  58. @ tsouknida

    αυτό δεν το είχα σκεφτεί!!!!

    @ Misha

    Δυστυχώς ρίχνουν νερό στο μύλο της ματαιοδοξίας του Εφραίμ και όχι μόνο οι φανατισμένοι «πνευματικοί»….

    @ Theoprovlitos

    1) Οι «προοδευτικοί» νοιώθουν περήφανοι για την έλλειψη της δήθεν λογοκρισίας στο εμπορευματοποιημένο καρναβάλι. Πήραν όμως μια ψευτονίκη στα δικαστήρια, λόγω του δήθεν λάθους του συλλόγου… Ενώ οι «θεούσοι» δήθεν αγωνίζονται για το «ιερό ράσο’ μέσω του φαίνεσθαι, όταν στο είναι συχνά το υπο-τιμούν…

    2) Χμμμ Διαισθάνομαι όντως ότι ο Παντο-κράτωρ αφήνει στο «γάϊδαρο» των καρναβαλιστών να «μιλήσει» για αναγκαιότητες στο χώρο της θεσμικής εκκλησίας (ελλαδικής και πατριαρχικής)

  59. πολύ κατηφόρα αδέλφια…:(

    http://www.zougla.gr/news.php?id=25836

  60. Παιδια τι γινεται? Τη κατσαμε τη βαρκα…

    Αν για τη σατυρα κανουν τοσο σαλο οι καθωσπρεπει Χριστιανοι ειναι γιατι ειναι τοσο μακρυα απο αυτο που λεγεται χαρα της ζωης, και ειναι τοσο κοντα στη μιζερια του τυπολατρισμου που αποδεικνυουν περιτρανα οτι ειναι οι συγχρονοι Φαρισαιοι και ειναι οι πρωτοι να φανε τη πρωτη χλαπατσα αν και οταν εμφανιστει παλι Χριστος.

    Και σας τα λεει αυτα ενας που ειναι βαθυτατα Χριστιανος, που τα παρατησε σχεδον ολα και ζει μερικα χρονια με μοναχους γιατι ΕΙΔΕ αληθεια, αλλα που μαλλον ποτε δεν θα φορεσει ρασο.

    Αν δεν μπορουν να γελασουν με τη πλακα του λαουτζικου που εχει τα δικα του κριτηρια, εστω και αν ο Εφραιμ ηταν πανηγυρικα αθωος και αποδεδειγμενα Αγιος, τοτε λεγονται ΠΩς? ξοανα.

    Τα ξοανα δεν εχουν χιουμορ.

    ΥΓ. Να θυμαστε, αυτοι εχουν ανακηρυξει πολλους Αγιους, ενω την ιδια στιγμη διακηρυρουν, »Εις Αγιος, Εις Κυριοσ, Ιησους Χριστος …»

    Μην ξεγελιεστε. Τα πραγματα ειναι πολυ απλα. Παντα ηταν και παντα θα ειναι.

  61. @ Misha

    Αναγκάστηκα μόνο να σατιρίσω και αντιπαραβάλω. Τι άλλο να κάνει κανείς δημόσια; Δες:

    Οι νικητές των αιθέρων: αποδράσεις και προσγειώσεις
    Δημοσιεύθηκε την Φεβρουαρίου 24, 2009 από manitaritoubounou

    @ Sotiris

    Όλα διαβάζονται διπλά, αφού έχουν δυο όψεις. Μη στεναχωριέσαι. Η βάρκα δεν κάθεται…

Σχολιάστε