Για το εικονίδιο

Ι) Για το εικονίδιο

agiostrifonkert.gif

Το εικονίδιο αυτό κυριολεκτικά αποτελεί μια όψη του εξωκλησιού του Αγίου Τρύφωνα, στη βόρεια πλαγιά, της κωμόπολης Κέρτεζης Αχαΐας. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού «Παξιμαδάς», μέσα σε μεγάλα πουρνάρια και Βελανιδιές.

Το ξωκκλήσι, δίπλα στο χωριό, λειτουργεί τακτικά δυο φορές το χρόνο. Στις 1 Φλεβάρη, εορτή του Αγίου Τρύφωνα και τη Πέμπτη της Αναλήψεως. Φυσικά και έκτακτα, οσάκις ζητηθεί από πιστούς του χωριού.

Μεταφορικά τώρα, υψώνεται ως ένα μεγάλο Μανιτάρι στο βουνό, δίνοντας μια όμορφη και άγρια και γνήσια γεύση θρησκευτικότητας. Δεν έχει καμιά σχέση με περίλαμπρους ναούς στις πόλεις, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν εμπορευματοποιηθεί.

Η εμπορευματοποίηση αποτελεί συχνά, δυστυχώς, τη μεγαλύτερη γάγγραινα στους ορθόδοξους ναούς στη χώρα μας. Απλά η χωριάτικη θρησκευτικότητα έχει έναν άλλο κίνδυνο – όπως και τα φυσικά μανιτάρια: Να μετατραπεί σε μαγεία, συνήθεια, δηλαδή παγανισμό «χριστιανικού» τύπου. Και τότε το άγριο αυτό μανιτάρι καθίσταται επικίνδυνο, ως πνευματικά δηλητηριώδες….

ΙΙ) Για τα κείμενα


Η χρήση και αναπαραγωγή των κειμένων μας, όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επί πλέον και παροτρύνεται.

Η γνώση και η διακίνηση ιδεών είναι δημόσια αγαθά, που πρέπει να διατίθενται ελεύθερα και δωρεάν, προσιτά σε όλους.

Παρακαλούμε μόνο να αναγράφετε, τόσο την πρωταρχική πηγή, όταν τα κείμενα δεν είναι δικά μας, όσο και τη δική μας πηγή, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να βρει περισσότερα.

Επί πλέον αυτό αποτελεί και ένα αντίδωρο, στα δώρα- υλικά, που σας προσφέρουμε.

Ένα Σχόλιο

  1. […] όμως το … εικονίδιό μου! Πρόκειται για το γνωστό σας ξωκλήσι, το σημείο […]

Σχολιάστε