Καταγγελία για τις φυλακές της Πάτρας

Μου έφτασε μια ανώνυμη καταγγελία για τις φυλακές της Πάτρας και θυμήθηκα μια καταγγελία της Νομαρχίας Πειραιά[1] παρακαλώ (!) που είδα για τις φυλακές Κορυδαλλού πέρυσι (16.05.2007).

Εκεί γράφεται ανάμεσα στα άλλα: «…Διαπιστώσεις οι οποίες επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα της Νομαρχίας για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ακατάλληλων Φυλακών του Κορυδαλλού που σήμερα μοιάζουν περισσότερο με αποθήκες ανθρώπων παρά με σωφρονιστικό Ίδρυμα. Η εικόνα σε όλα τα καταστήματα κράτησης Κορυδαλλού, όπως την περιγράφουν οι εκθέσεις αυτοψίας των ελεγκτών είναι πραγματικά ζοφερή…».

Όμως αυτό που γράφει η καταγγελία – την οποία αντιγράφω για σας  πιο κάτω – για τις φυλακές Αγίου Στεφάνου στη περιοχή ΒΙΠΕ της Αχαΐας έξω από την Πάτρα έστειλε σε μήτιγκ μεσαίων αποστάσεων δυο βουλευτές Νικόλες!

Ο Νίκος Παπαδημάτος της ΝΔ, παρότι πιο βαρύς έφαγε πριν το νήμα το λεπτότερο Νίκο Τσούκαλη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι έκανε πρώτος…  διφορούμενες δηλώσεις στα πατρινά ΜΜΕ….

Ανάμεσα στα άλλα δήλωσε:[2] «….ζήτησε να δει από κοντά όλους τους χώρους του καταστήματος, διαπιστώνοντας ότι τα καταγγελλόμενα ήταν αβάσιμα, αντιθέτως, συνδέεται με την καθημερινή προσπάθεια για καθαρές φυλακές…

Ωστόσο… το υπ’ αριθμό ένα ζήτημα είναι ο υπερκορεσμός. Οι κρατούμενοι αριθμούν περί τους 750, όταν συνολικά η συνολική χωρητικότητα του συγκεκριμένου καταστήματος δεν υπερβαίνει τα 340 άτομα. Επιπλέον, προβλήματα δημιουργούν οι ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων και η παντελής έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού…Υποσχέθηκε να καταβάλλει προσπάθεια για την πιο άμεση διευθέτησή τους, ….».  Θύμισε αρκετά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα στις 25-04-2005 σε επίσκεψή του εκεί!!!

Διαβάζοντας την καταγγελία ξαναγύρισε η σκέψη μου σε ένα κλασσικό βιβλίο που περιγράφει παρόμοια ζητήματα από την εποχή της χούντας: «7 μήνες στην ασφάλεια και τη Γυάρο[3]:

«…Πετάχτηκα όρθιος (ΣΣ από τον ύπνο) καθώς βρόντηξε η λαμαρίνα της πόρτας. Κοιμόμουνα τόσο βαθιά και δεν ήξερα αν ήταν αλήθεια ή όνειρο… Γρήγορα συνειδητοποίησα τη θέση μου. Ήμουνα σε επίγεια κόλαση! Καμιά αμφιβολία δεν χωρούσε γι’ αυτό. Στον απέναντι τοίχο ένα μάτσο μούτζες χεριών και ποδιών με υποδέχτηκαν για «Καλημέρα»! Δυστυχισμένοι πρώην ένοικοι της κόλασης αριθμός 7, όποιοι κι αν είσατε, άγιοι ή κολασμένοι, καθάρματα του υποκόσμου ή έντιμοι … Κύριε Ψαρουδάκη, ελάτε επάνω… Τα κατατόπια γνωστά. Πρώτα η κατρουλίλα του καμπινέ δεξιά, η μπόχα των σκουπιδιών αριστερά, ύστερα…»

Τι λέει όμως η πολύ διαφωτιστική ανώνυμη καταγγελία, που έβαλε τους δυο βουλευτές να πάνε με χίλια;

Διαβάστε όλη την καταγγελία:

Από:
Θέμα: ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Προς:
Ημερομηνία: Πέμπτη, 18 Σεπτέμβριος 2008, 19:35

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

στείλτε αυτό το μύνημα στα Μέσα Ενημέρωσης ή στα τηλ. (τηλ. 2610  647254, 2610 647253) της Κ. Φ. Πατρών πιέστε για να πάρουν μέτρα.

Αξιότιμοι κύριοι,

συγχωρήστε μας που δεν δίνουμε τα ονόματα μας και αυτό για να μην μετατεθούμε εκδικητικά «λόγω υπηρεσιακών αναγκών», δεν σημαίνει όμως ότι περιγράφουμε παρακάτω δεν είναι αλήθεια.

Είμαστε αναγκασμένοι μετά από τόσο καιρό που δεν λύνονται τα προβλήματα μας, να τα δημοσιοποιήσουμε, όχι για να «αποκαλυφθεί» ένα ακόμη σκάνδαλο αλλά για ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥΣ καθαρά λόγους.

Είμαστε νέοι εργαζόμενοι στο χώρο της Κλειστής Φυλακής Πατρών, άνθρωποι που όλοι μας έχουμε κάνει σπουδές, κύρια στην Ανωτέρα εκπαίδευση, και πού λόγω της υποαπασχόλησης και της ανεργίας υποβάλαμε τα χαρτιά μας εδώ και ένα χρόνο και προσληφθήκαμε ως Σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη Πάτρα.

Δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί όλοι μας λίγο η πολύ και σε εργοστάσια έχουμε δουλέψει και τετραωρίτες κ.λ.π.

Ότι υπάρχει όχι απλώς υπερκάλυψη στους χώρους κράτησης δεν αποτελεί, δυστυχώς είδηση, το ότι οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11 η 12 σε χώρους για 5 άτομα, εάν δεν είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τότε πως αλλιώς να χαρακτηρισθεί? Αυτό βέβαια έχει να κάνει με αποφάσεις της Κεντρικής Διοίκησης.

Το ότι δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται οι κοινόχρηστοι χώροι (προαύλια κρατουμένων) με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφόρητη βρώμα που ούτε στα πιο βρώμικα βουστάσια δεν υπάρχει, αυτό έχει να κάνει με αδιαφορία της Τοπικής Διεύθυνσης (τηλ. 2610  647254, 2610 647253)

Οι ακαθαρσίες που έχουν κολλήσει στα προαύλια, συνέπεια της μη ύπαρξης ούτε ενός κάδου για απορρίμματα, με συνδυασμό τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί πρόβλημα  όχι μόνο δυσωδίας αλλά για αρρώστιες που και λόγω του υπερπληθυσμού που από τη μια στιγμή στην άλλη θα δημιουργήσουν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Η μη ύπαρξη κάδων εάν δεν είναι θέμα της τοπικής διεύθυνσης τότε ποιανού είναι?

Εάν συλλογιστείτε ότι καθημερινά δύο φορές την ημέρα πετάγονται 24 κάδοι σκουπιδιών από ένα χώρο που «φιλοξενεί» πάνω από 800 άτομα (ένα κανονικό χωριό δηλαδή), χωρίς να γίνεται έστω υποτυπωδώς ανακύκλωση του χαρτιού, φανταστείτε τι σπατάλη γίνεται? κάτι που αδιαφορεί τελείως η τοπική διεύθυνση.

Όσον αφορά εμάς, παρόλο που είμαστε τελείως ανεκπαίδευτοι και προσπαθούμε με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουμε στην καθημερινή διαβίωση των κρατουμένων (γιαυτό ότι και εάν έκαναν, πάνω από όλα είναι άνθρωποι που χρίζουν τουλάχιστον το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Εμείς ως εργαζόμενοι εκτός ότι είμαστε αναγκασμένοι να υποφέρουμε από την ΜΟΝΙΜΗ (που ούτε κτήνη δεν μπορούν να υποφέρουν) δυσωδία, να κάνουμε κυριολεκτικά ¨σλάλομ¨ ανάμεσα σε σάπια φαγητά και κολλημένες ακαθαρσίες, το χειρότερο όμως όλων είναι το μεσαιωνικό  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ωράριο εργασίας, δηλαδή να μην παίρνουμε ούτε ρεπό μετά την νυχτερινή εργασία. Αυτό φυσικά δεν υπόκειται σε αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά της τοπικής διεύθυνσης.

Αν και παλιότεροι συνάδελφοι, καταθέσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο Αρχιφύλακα για να βελτιωθεί το ωράριο, η απάντηση ήταν η πλήρης αδιαφορία.

Φανταστείτε λοιπόν εργαζόμενους που πρέπει καθημερινά να πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από 800 κρατούμενους, και κάθε περίπτωση να χρήζει ξεχωριστής σημασίας, εμείς να είμαστε σε κατάσταση συνεχούς κούρασης, γιατί απλά ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ  η τοπική διεύθυνση και αρχιφυλακείο.

Αξιότιμοι κύριοι,

των Μέσων Ενημέρωσης ελπίζουμε και σας ζητάμε να βοηθήσετε, έστω με την δημοσιοποίηση, αυτών των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ. Φ. Πατρών.


[1] ΠΗΓΗ: http://www.nomarhiapeiraia.gr/Templates/deltia_tipou/2007/maios/16-05-2007/16-05-2007b.htm,

[2] Πατρινή εφημερίδα ΣηΜΕΡΙΝΗ, σελ. 5, ΣΑΒΒΑΤΟ 20-09-2008

[3] Νικου ψαρουδακη, «7 μηνες στην ασφάλεια και στη γυαρο», ΕΚΔ. ΜΗΝΥΜΑ, Απρίλιος 1975, σελ. 49-50.

5 Σχόλια

  1. Σας κοινοποιώ το ευχαριστήριο γράμμα που έλαβα από Σωφρονιστικούς υπαλλήλους:

    *

    από Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Κ.Φ.Πατρών
    προς manitari. tou. bounou @ gmail . com
    ημερομηνία 20 Σεπτέμβριος 2008 …. μμ
    θέμα κατι παει να γινει…. ελπιζουμε κατι καλο

    Σας ευχαριστουμε και ελπιζουμε στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του ανθρωπισμου

    Απο το
    Το Μανιταρι του Βουνου, ζητηματα κοινωνιας και Ορθοδοξης Χριστιανικης Θεολογιας

    Καταγγελία για τις φυλακές της Πάτρας

    Το indy.gr μια ανοικτή κοινότητα ανθρώπων που προσφέρουν άμεση και μη εμπορευματική πληροφόρηση.
    http://indy.gr/analysis/ekklisi-symparastasis-apo-toy-ergazomenoys-sti-fylak-patrn

    Ecocrete το βημα των οικολογικων ομαδων της Κρητης
    http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=5140

    Συνασπισμος Αχαιας
    http://syn-achaias.pblogs.gr/2008/08/sygklonistikh-kataggelia-newn-ergazomenwn.html

    Ο τοπος της οικολογιας
    http://ecology-salonika.org/lib/?p=2723

    Ιστολογιο Ν.Τσουκαλης Βουλευτης Αχαιας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
    http://ntsoukalis.blogspot.com/search/label/ΔΕΛΤΙΟ%20ΤΥΠΟΥ

    Ιστολογιο Νεων Πατρας
    http://neoipatras.blogspot.com/2008/09/blog-post_14.html

    Κοκκινη Πιπερια
    http://red-pep.blogspot.com/2008/09/blog-post_16.html

    Τo blog του απολυμένου από τη ΓΣΕΕ Δημοσιογράφου

    Mεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και φυλακές «στάβλοι» καταγγέλλουν Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι των ΦΚ ΠΑΤΡΑΣ

    ΠΡΕΖΑ TV
    http://prezatv.blogspot.com/2008/09/blog-post_6553.html

    Το αφιερωνουμε στους «συνδικαλιστες» που προτιμουν την σιγη του ταφου

    Στίχοι, Μουσική: Πάνος Τζαβέλας
    Πρώτη εκτέλεση: Πάνος Τζαβέλας

    Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
    έχεις κατάστημα κάπου στη γη
    πουλάς εμπόρευμα, βγάζεις λεφτά
    πολλά λεφτά, πολλά λεφτά
    Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
    σταυροκοπιέσε στην Παναγιά

    Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
    έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί
    μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη TV,
    τρως τροφή πνευματική.
    Μακρυά από κόμματα μην βρεις μπελά,
    «Πατρίς,θρησκεία και φαμελιά»

    Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
    τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
    χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς ψωμί,
    μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι.
    Ο γιος σου μοναχά να ‘ναι καλά
    ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά.

    Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
    σκεύρωσες, σάπισες στο μαγαζί
    τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
    για τη δραχμή, για το πετσί
    δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως
    μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

    Ξέρεις πως δώσανε κυρ-Παντελή
    άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
    να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
    να φας και ‘ συ κυρ-Παντελή;

    Κι εσύ τι έδωσες κυρ-Παντελή;
    πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη;
    πες μας τι άφησες κληρονομιά
    που να εμπνέει τη νέα γενιά

    Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή
    έντρομε, άβουλε συ φασουλή
    βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή
    άδειο πετσί χωρίς πνοή.

    Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
    θάψτε τους έντιμους μες στα σπαρτά
    κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
    σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη.

  2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΡΙΖΑ-Ερώτηση του Τ.Κουράκη με Θέμα: Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κλειστής Φυλακής Πάτρας καταγγέλλουν τις μεσαιωνικές συνθήκες λειτουργίας της φυλακής.

    22-09-08

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης

    Θέμα: Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κλειστής Φυλακής Πάτρας καταγγέλλουν τις μεσαιωνικές συνθήκες λειτουργίας της φυλακής

    Στην Κλειστή Φυλακή Πατρών, σύμφωνα και με καταγγελίες σωφρονιστικών υπαλλήλων της φυλακής, έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση που αφορά

    · στον υπερπληθυσμό. Οι κρατούμενοι στοιβάζονται ανά 11ή 12 σε χώρους για πέντε άτομα.

    · στην καθαριότητα. Οι κοινόχρηστοι χώροι(προαύλια κρατουμένων) δεν καθαρίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει αφόρητη κατάσταση. Η παντελής έλλειψη κάδων απορριμμάτων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί όχι μόνο πρόβλημα δυσωδίας αλλά και άμεσο κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

    · στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι ανεκπαίδευτοι, ότι προσπαθούν με βάση το συναίσθημα να βοηθήσουν τους κρατούμενους στην καθημερινή διαβίωσή τους και ότι αντιμετωπίζουν ένα απαράδεκτο ωράριο εργασίας( δεν παίρνουν ρεπό μετά τη νυχτερινή εργασία) το οποίο τους εξοντώνει.

    · στην αδιαφορία της διεύθυνσης της φυλακής να επιλύσει απλά αλλά ζωτικής σημασίας προβλήματα τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

    Ερωτάται ο κ. υπουργός

    Γιατί δεν ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος στην διεύθυνση της φυλακής για την αδιαφορία-αδυναμία της να επιλύσει τα τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων όσο και στις συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων;

    Ο ερωτών βουλευτής

    Τάσος Κουράκης

    http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=6862760

  3. από sofronistikoi ypaliloi patras
    προς sofronistikoiypaliloipatras @ gmail.com
    ημερομηνία 23 Σεπτέμβριος 2008 9:50 μμ
    θέμα Re:
    υπεγράφη-από gmail.com

    απόκρυψη λεπτομερειών 9:50 μμ (15 λεπτά πριν)

    Απάντηση

    Αγαπητοι φιλοι
    σας προωθουμε τι μυνημα που πηραμε απο το κ. Θοδωρη Δριτσα, Βουλευτη Α¨Πειραια

    Αξίζετε πολλά συγχαρητήρια, όχι μόνο γιατί, αντίθετα από ότι ισχυρίζεστε, ξεπεράσατε το φόβο σας και τολμήσατε να αναδείξετε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τις συνθήκες εργασίας σας, αλλά κυρίως γιατί φέρατε στο φως τις άθλιες συνθήκες ζωής και διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές Πατρών και ίσως να δώσατε το έναυσμα να αναδειχτούν και άλλες εστίες δυσοσμίας…

    Και ενώ φαίνεται να καταπατούνται απροκάλυπτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σωφρονισιτκό μας σύστημα να εξοντώνει ακόμα και τους «σωφρονιστές» εργαζόμενους του, η Κυβέρνηση όχι μόνον αδιαφορεί, άλλά και περί … Εφραίμ, Βατοπεδίου και άλλων πολλών τυρβάζει!

    Είναι καιρός να τη «σωφρονίσουμε» εμείς με τους αγώνες, τις διακδικήσεις μας και την τόλμη τη δική σας!

    Θοδωρής Δρίτσας
    Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών

Σχολιάστε