Υπόθεση Εφραίμ: η φυλάκιση, ο πλούτος, ο Σκάι, η Ρωσία και η διαμάχη στην ντόπια αστική τάξη…

Ημίχρονο 2ο

Άλλο και τούτο! Συλλαμβάνεται ο «Εφραίμ», που έπαιξε στις «ανταλλαγές» τον 3ορόλο, με 1ο οικονομικά ιδιωτικά συμφέροντα και 2ο τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ.  Με τούτα και με τ’ άλλα, κανένας αντίθετα μεγάλος μέσα, ενώ βοά και αναστενάζει ο λαός και χαίρεται το «Κολονάκι»:

α)  Στο κραχ του χρηματιστηρίου (1999) με το σάρωμα του λαϊκού ιδιωτικού πλούτου και των μισών αποθεμάτων των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων (Κ. Σημίτης – Λ. Παπαδήμος στην εξουσία).

β) Στο έγκλημα των Ολυμπιακών αγώνων 2004 – υπόθεση siemens με όλο το πολιτικό σκηνικό της νεοδεξιάς – ακροδεξιάς και της μεγάλη μερίδας της εκκλησιαστικής ηγεσίας να μην αρθρώνει λόγο.

γ) Στις μίζες πολεμικού υλικού, μεγάλων έργων (ειδικά στους δρόμους).

δ) Στην ξαφνική διάλυση του κοινωνικού ιστού, του κόσμου της εργασίας, των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου και εθνικού πλούτου και στο σχεδιασμό οικονομικού και όχι μόνο διαμελισμού του νεωτερικού μας ελλαδικού κράτους.

Γράφει ο υποβολέας μου: «…Διαφώνησα, σε πολύ υψηλούς τόνους μάλιστα, με τις βασικές διαχειριστικές επιλογές του π. Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών. Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τόσο προκλητικό, που δεν στέκει με καμμία δικανική ή ηθικολογική ψευτοδικαιολογία. Έχουμε να κάνουμε με έναν ηγούμενο που κάθεται, σε οικογενειακή ατμόσφαιρα ιδιαίτερης οικειότητος μάλιστα, με την ηγεσία της μεγαλύτερης πυρηνικής δυνάμεως του πλανήτη, με την οποία φρόντισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους οι δωσίλογοι του ΔΝΤ…»

Προσωπικά νομίζω παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι, οικουμενικών διαστάσεων, σε τέσσερα επίπεδα:

1) Θεολογικό:  Ελάχιστοι εκκλησιαστικοί, ηγούμενοι, λαϊκοί θεολόγοι μίλησαν ή μιλούν για την ιδιάζουσα σιωπή για τα τεράστια νεοκαπιταλιστικά – καλβινικού τύπου – «ανοίγματα» (Ολυμπαικά ακίνητα, 0f sor etaireies, κλπ)  της νεοβατοπεδινής ηγεσίας, για τα οποία έχουμε εδώ στο φτωχό ΜτΒ γράψει πάλι και πάλι: Βατοπέδι: Πτυχές αναδυόμενες υψηλής εκκλησιαστικής «ραπτικής»*

2) Εκκλησιαστικό: Η ιστορική Ορθοδοξία (και το Ισλαμ) αποτελούν καίριους πολιτισμικούς στόχους, αφού δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες για τη δημιουργία απελευθερωτικών (αλλά και ταξικών) κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή, συνδεόμενοι με τις ποικιλόμορφες, διάχυτες και ακόμα διασπασμένες «δυνάμει»  επαναστατικές δυνάμεις. Η νεοβάρβαρη επίθεση στους λαούς της Ε. Ε. με τη χώρα μας σε επίπεδο «πειραματόζωου» στην Ευρωζώνη και της Ανατολικής Μεσογείου κεντρικό κρίκο τη Λιβύη και τη Συρία. Εκεί που η νεόπλουτη, ευρωλιγούρική και ρεφορμιστική αριστερά έχει βάλει την αντι-ιμπεριαλιστική (sic) ουρά κάτω από τα σκέλια των μηχανισμών της αποτελούν το πολιτικό τοπίο της προηγούμενης εκτίμησης.

3) Γεωοικονομικό: Οι δυνάμεις που έφεραν, στήριξαν, «συνεργάζονται» και σχεδιάζουν με το τρίπολο ΕΚΤ (ευρωπαϊκά κεφάλαια – Ε. Ε. (ιδιότυπου γερμανικού ελέγχου) – ΔΝΤ (κυρίως αμερικανικής κυριαρχίας) θέλουν να αποδομήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια στο χώρο της κεντροδεξιάς, που σχεδιάζει ανοίγματα με την ρωσική ολιγαρχία (Πούτιν, ρώσικο κεφάλαιο, ρώσικη ορθόδοξη εκκλησιαστική Γ΄ Ρώμη, κλπ).

Ο (κυπριακής καταγωγής) Εφραίμ  – να μη ξεχνάμε – ηγείται μιας Ι. Μ. που τα τελευταία χρόνια κυριαρχείται από κυπρίους μοναχούς (κανένα κατ’ αρχήν πρόβλημα), αλλά φαίνεται ότι ανήκει στο εκκλησιαστικό ρεύμα που στηρίζεται στον εκκλησιαστικό οικονομικό πλούτο και τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Οι κύπριοι, παραδοσιακά από την εποχή ακόμα της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν ισχυρούς δεσμούς με ρώσικα, λευκά ή μαύρα κεφάλαια. Πολιτικές τύπου  ρώσικων αγωγών μέσω Βουλγαρίας-Ελλάδος (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη), δάνεια από τη Ρωσία, υποδοχή ρώσικου στόλου στη Μεσόγειο, ρώσικα οπλικά συστήματα (θυμηθείτε ποια κρύβονται σε σπηλιές ελληνικών ορέων: S300), αλλά και εκκλησιαστικοί άξονες με το ρώσικο Πατριαρχείο με βάσει σε άγιο Όρος, Κύπρο κλπ θεωρούνται «casous beli»… Ο Εφραίμ, μεσαία πασοκικά στελέχη, ο Καραμανλής κ.λ.π. παραβίασαν τέτοιες στρατηγικές, ενώ ο ΓΑΠ και οι μνημονιακοί  πολυποίκιλοι μηχανισμοί στη χώρα μας τις … ροκάνισαν.

Ερώτημα: Τι ήθελε ο Εφραίμ πριν λίγες μέρες στη Μόσχα με την «Τίμια Ζώνη» του βατοπεδίου; Τι ειδικές σχέσεις συνεχίζει με τον Πούτιν; Τι παίζει με την Γ΄ Ρώμη; Πως τελικά κατάφεραν εκκλησιαστική συγκέντρωση-προσκύνημα που οι πληροφορίες λένε ότι ξεπέρασε την κηδεία του Στάλιν;

В Москве встретили Пояс Пресвятой Богородицы

Πριν απαντήσουμε εμείς, απάντησε το πιο σκοτεινό κομμάτι του μνημονιακού, ευρωλιγούρικου, υποταγμένου πολιτικού παρασκηνίου και έστησε την «φυλάκιση» του Εφραίμ παραμονές Χριστουγέννων της ελλαδικής Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κλπ, αλλά όχι του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Μόσχας και εν γένει των Σλάβων…

4) Πολιτικό: Ξεκαθάρισμα στον Α. Σαμαρά και όλους τους νεοσυντηρητικούς που τον στηρίζουν, φανερά ή πλάγια, ότι τέτοιες πολιτκές δεν θα περάσουν. Θα αποδείξει πριν τις εκλογές, όχι πια συμβολικά με μια επιστολή υποτέλειας, αλλά με ξεκάθαρη τοποθέτηση στους ευρύτερους γεωοικονομικούς σχεδιασμούς. Μπορεί με την επσιτολή να δήλωσε πλήρη στρατηγική υποταγή σε Ε. Ε., Δ. Ν. Τ., Κεφάλαιο ότι αποτελεί υπηρέτη τους στη νεοβάρβαρη επίθεση, αλλά τώρα θα δηλώσει και πλήρη υποταγή στις αντίστοιχες γεωοικονομικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαζί του εξαναγκάζουν και την ελλαδική Εκκλησία, όπως και την Ηγεσία του Αγ. Όρους (Ι. Κοινότητα) να αποκαλυφθούν.

Τι βλέπουμε; Ακόμα τηρει η Ν. Δ. σιωπή. Ποιοι ξεσπάθωσαν τελευταία σε ειδική συνεργασία; Ο Σκάι και η Ελλαδική Εκκλησία.

Α) Ο Σκάι (δηλ. συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα) γνώριζαν (; ) τι θα επακολουθήσει. Γι’ αυτό ήδη έκανε καλά προετοιμασμένες κινήσεις:

α) Ετοίμασε ένα ειδικό ντοκιμαντέρ με να «αθωώνει» τον Εφραίμ και το «βατοπέδι» στο επίπεδο των ανταλλαγών με καθαρά «νομικά» επιχειρήματα, χωρίς φυσικά να ακουμπά το καλβινίζον θεολογικό υπόβαθρο των νεβατοπεδινών. Εξ άλλου «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει…». Προετοίμασε δηλαδή το τηλεοπτικό του κοινό, τους μέλλοντες ψηφοφόρους που ταλαντεύονται να ψηφίσουν την εναλλακτική λύση των τροϊκανών (Α. Σαμαρά – Ν. Δ.), να εξευμενίσει εκκλησιαστικούς παράγοντες και να ανοίξει παράθυρα συνεργασίας με τον .. Πούτιν…

β) Ανέλαβε ειδική πρωτοβουλία για «φιλανθρωπικό έργο», έβαλε μέσα πολλά ελληνικά Super Market της Αθήνας και φυσικά «έχωσε» [μέσα στ σχέδιο] τον δυσκίνητο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποδεχτεί τη συνεργασία (μοίρασμα στις Μητροπόλεις – Ενορίες). Και ενώ αυτό θα απαλύνει κάποια από τα τραύματα των πεινασμένων νεόπτωχων, ταυτόχρονα ετοιμάζει ειδική στρατιά ψηφοφόρων, ώστε να πλησιάσει η Ν. Δ. τους 150 βουλευτές στις επερχόμενες εκλογές, και έτσι να είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει νέα μνημονιακή  κυβέρνηση (σε συνεργασία έστω με κάποια ρετάλια του πολτικούς σκηνικού, π. χ. ΛΑΟΣ).

Β) Η ελλαδική Εκκλησία και η Ι. Κοινότητα: Βρίσκονται συναγερμό. Είναι αδύνατον να απαριθμήσω τις αντιδράσεις τους. Θα αναφέρω μόνο πέντε:

1) Ιερά Κοινότητα:

Οι ηγούμενοι βρίσκονται στο προσκεφάλι του Ηγουμένου Εφραίμ, παρέα με τους αστυνομικούς που περιμένουν την εντολή περί ανάρρωσης και προ-φυλάκισης. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται για Διπλή Σύναξη, οι αποφάσεις της οποίας είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ιστορικό σταθμό για την πάρα πέρα ιστορική πορεία του Αγίου Όρους.

«…Φρουρούμενος στο κελί του στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου παραμένει κλινήρης ο ηγούμενος Εφραίμ, που παρουσίασε υψηλό πυρετό και απορρύθμιση σακχάρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου…. Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την Ιερά Κοινότητα στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Κέντρο Υγείας Καρυών, αλλά και ο δικηγόρος του, ο οποίος μίλησε στο Mega, επιβεβαίσαν τις πληροφορίες ότι ο ηγούμενος είχε μεταβεί στη Μονή Βατοπεδίου και βρισκόταν κλινήρης, καθώς παρουσιάζει απορρύθμιση του σακχάρου και υψηλό πυρετό….», 25/12/2011,  στο…protothema.gr.

2) Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

«…«Δεν γνωρίζω την ουσία της υπόθεσης και σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Όμως, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω», Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2011,  στην ….romfea.gr.

3) Μητρ.  Σιατίστης Παύλος:

«…  Επί τέλους η ελληνική δικαιοσύνη άργησε, αλλά βρήκε τον αίτιο όλων των συμφορών. Είναι ο Ηγούμενος Εφραίμ. Μπορούν οι Έλληνες δικαστές να κοιμούνται πλέον τον ύπνο του δικαίου η μήπως πρέπει να εξεγερθούν και να αποκαταστήσουν την τετρωμένη αξιοπρέπειά της.

Αν νομίζουν, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην διεθνή ανυποληψία, ότι θα εξαγνισθούν μέσα από την προφυλάκιση ενός ιερωμένου έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο λαός ξέρει πολύ καλά ποιοί τον κατέστρεψαν και ποιοί είναι οι μόνοι που στέκονται αυτές τις δύσκολες ώρες δίπλα του. Αυτή η απόφαση θα γίνει μπούμερακ.

Η απόφαση δεν θίγει τον Ηγούμενο Εφραίμ, εκθέτει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, προκαλώντας τον παγκόσμιο καγχασμό…», Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011,  στη …romfea.gr.

4) Μητρ.  Μεσογαίας Νικόλαος:

Ειδήσεις (1ο θέμα!) στον Σκάι, Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011,

5) O Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Κονιδάρης:

«…Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως γίνεται για λόγους που αναφέρονται περιοριστικώς στον νόμο. Κανένας από τους λόγους αυτούς δεν συνέτρεχε στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτου κυρίου Εφραίμ, πολλώ μάλλον ο λόγος, τον οποίον φαίνεται να επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου, ότι δηλαδή αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την έως τώρα βιωτή του Σεβάσμιου Γέροντά, ακριβέστερα ανήκει στον χώρο της φαντασίας.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Είναι δικαίωμα του…»,
Dec 24, 2011, στο …amen.gr.

5)  Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου:

«…παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα…», 24/12/2011, στο…real.gr.

*******

Και το Μτβ; Θα βρεθεί πάλι απέναντι στις πολιτικές του Εφραίμ και του Βατοπεδίου; Για μένα είναι το ζήτημα απλό: Ο ηγούμενος Εφραίμ ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη θεολογία, απ’ ό,τι ο βατοπεδινός άγιος, Μάξιμος ο Γραικός, που φυλακίστηκε στη Ρωσία, τον παρεμπόδισαν πολλά χρόνια στην ακοινωνησία και τελικά αγίασε γι’ αυτό. Αυτό δεν το παίρνω πίσω, αλλά επιμένω ότι αποτελεί την θεολογική αιτία για ό,τι επακολουθήσει στο 2ο ημίχρονο εναντίον του.

Όμως: Όπως ήδη θα έχετε κατανοήσει, όχι μόνο στα υπόλοιπα δεν είμαι εναντίον, αλλά μου είναι αδιανόητο να βρεθώ μαζί με τους μνημονιακούς διώκτες του, που αύριο μπορεί να είναι και η Ν. Δ., αφού πρώτα καβαντζάρει στην κυβέρνηση, αλλ’ όχι στη εξουσία, αφού έχει δοθεί «άχρι καιρού» στο τοκογλυφικό κεφάλαιο, στη Γερμανική Ε. Ε. και την παμφάγα αμερικάνική εξωτερική πολιτική…

Γι’ αυτό και  υπέγραψα τη δημόσια στήριξή μου για την αποφυλάκισή του και τον καθαρά πολιτικό διωγμό του – τηρουμένων των προηγούμενων αναλογιών. Θα συνεχίσω όμως στη θεολογική κριτική, ως θεολογικός ακόλουθος του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και της πραγματικής ορθόδοξης θεολογικής Παράδοσης για τον πλούτο (τρόπος απόκτησης και χρήσης), αφού πια είναι ξεκάθαρο ότι αυτή οδηγεί στο θεολογικό ερώτημα, που απάντησε εύστοχα ο Μητροπολίτης Προικονήσσου Ιωσήφ: «Κρίσις Οικονομική ή κρίσις του Θεού;»…

 *****

* Οι παλιότερες αναρτήσεις μας με χρονολογική σειρά:

Ι) Σινούκ, Βατοπέδι, δις και … η τρομοκρατία

Posted on Σεπτεμβρίου 22, 2008 by manitaritoubounou

ΙΙ) Το φτωχό Βατοπέδι του Μαξίμου του Γραικού (του και αγίου)

Posted on Σεπτεμβρίου 26, 2008 by manitaritoubounou

ΙΙΙ) Νεοβατοπεδινές μανιχαϊστικές ακροβασίες και επτά πρώτες παρατηρήσεις

Posted on Οκτωβρίου 12, 2008 by manitaritoubounou

ΙV) Οι νεοβατοπεδινές κόντρες στην Ξάνθη και η ανάγκη βαθιάς μετάνοιας

Posted on Φεβρουαρίου 26, 2009 by manitaritoubouno

V) Να γίνει ο χωρισμός θεσμικής Εκκλησίας και (καπιταλιστικού) κράτους!

Posted on Οκτωβρίου 18, 2008

VI) Ανοιχτή επιστολή σε αγιορείτες, Βατοπεδινούς και όχι μόνο

Posted on Νοεμβρίου 29, 2008 by manitaritoubounou

VII) Ηγ. Εφραίμ: Η Μονή έχει αναθέσει σε τρίτους ειδικούς τη διαχείριση των χρημάτων της…

Posted on Μαΐου 18, 2010

VIII) Ν’ αφήσουμε τον κάθε Εφραίμ ν’ αγιάσει

Posted on Φεβρουαρίου 15, 2009 by manitaritoubounou

IX) Το Βατοπέδι και το Αποπαίδι, ως Γεργεσηνοί…

Posted on Ιουλίου 16, 2010 by manitaritoubounou

26 Σχόλια

  1. Θρίλερ διαρκείας για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ

    Εξέπνευσε η προθεσμία για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης κατά του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, και οι περαιτέρω εξελίξεις εξαρτώνται από το ιατρικό ανακοινωθέν που επίκειται για την κατάσταση της υγείας του. Γιατρός που εξέτασε τον ηγούμενο το πρωί δήλωσε πως την Τρίτη θα μπορεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο στο νοσοκομείο, αλλά η τελική του εκτίμηση θα δοθεί το απόγευμα με επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν.

    Γραπτή ανακοίνωση αναμένεται και από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας επί του θέματος της προφυλάκισης.

    Η προθεσμία για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης εξέπνευσε στις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας και είναι πιθανή η παράτασή της.
    Τον ηγούμενο εξέτασε το πρωί της Δευτέρας ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής, εκτιμώντας ότι η κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση.
    «Διαπίστωσα ότι εμφανίζει ύφεση η λοίμωξη του αναπνευστικού που τον ταλαιπωρούσε και έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα της δισκοπάθειάς του» δήλωσε ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εκτίμησε ότι την Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, ο ηγούμενος θα μπορεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο.
    Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό θα καθορισθεί σε νέα εξέταση που θα γίνει νωρίς το απόγευμα, και θα ακολουθήσει ιατρικό ανακοινωθέν.

    Αποστάσεις από την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ κράτησε, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, επισημαίνοντας, όπως μεταδίδει το Mega, πως το μέτρο της προφυλάκισης είναι «εξαιρετικό».

    «Η απόφαση για τον Εφραίμ, είναι έμφορτος ημεδαπών και αλλοδαπών σκοπιμοτήτων. Η δικαιοσύνη πρέπει να πείθει τον κόσμο. Είναι μεν ανεξάρτητη, αδέσμευτη και ανεπηρέαστη. Όμως, πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι ορισμένες αποφάσεις αλληλοσυγκρούονται» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
    «Πρεμούρα για να μπει παραμονή των Χριστουγέννων φυλακή ο Εφραίμ, ελεύθεροι πολλοί από αυτούς που έχουν διασπαθίσει το χρήμα του ελληνικού λαού. Κάποια πράγματα πρέπει να ορθοτομούν τον λόγο και την πράξη» πρόσθεσε.
    Παράλληλα, με εντολή του κ. Καρατζαφέρη, στην Μονή μετέβη τη Δευτέρα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος.

    Οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια, «όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.
    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση του ηγουμένου Εφραίμ ο κ. Χρυσόστομος είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να γίνεται κοντραμπάντο», κατά την έκφραση του, με τους πολιτικούς.
    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχήθηκε η περιπέτεια του γέροντα Εφραίμ να λήξει σύντομα, αφού όπως ανέφερε, δεν ευχαριστεί κανένα να βλέπει ένα ηγούμενο στο κελί της φυλακής.

    ΠΗΓΗ: Δημοσίευση: 26 Δεκ. 2011, 13:21 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Δεκ. 2011, 16:41

  2. Θα μπορούσα να σχολιάσω πολλά απ τη λογική του άρθρου.
    Στέκομαι στο κυριώτερο κατ εμέ:
    Εχουμε μία απόφαση του συμβουλίου εφετών που στηρίχθηκε σε δεδομένα της δικογραφίας για την υπόθεση βατοπεδίου για το ρόλο ενός εκ των δύο βασικών κατηγορούμενων, του αρχ Εφραίμ.
    Κρίθηκε προφυλακιστέος για την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.
    Επειδή δηλαδή είναι ύποπτος με «αποχρώσες ενδείξεις ενοχής»
    τέλεσης κακουργηματικών πράξεων!!!.
    Αυτά για όσους για τους δικούς του λόγους ο καθένας αντιτίθεται στην απόφαση είναι ψιλά γράμματα.
    Ιδιαίτερα ο συντάκτης του άρθρου τούτου προσδίδει οικουμενικές!!! διαστάσεις, με θεολογικές, εκκλησιαστικές,γεωοικονομικές και πολιτικές συνιστώσες… Καυμένοι εφέτες, δεν ξέρατε ότι το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα θα προκαλέσει τυφώνα στην Καραιβική, και τι τυφώνα!!!!.
    Θέλουμε η χώρα μας να γίνει κράτος δικαίου, αλλά να μην αγγίξει τα δικά μας. Ανεξάρτητη και τίμια η δικαιοσύνη, αλλά για τους άλλους, όχι και οι δικοί μας να μπούν στη φυλακή.
    Είναι δικαιολογία ότι επειδή άλλα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα να μείνει κι αυτό;
    Τέλος αντιρήσεις για την προφυλάκιση του Εφραίμ που εδράζονται σε καθαρά δικονομικούς λόγους μπορεί να είναι βάσιμες, όχι όμως και να ζητούμε την αποφυλάκισή του για την όποια ιδεοληψία του καθενός ή ίσως επειδή «είναι πολλοί οι ψήφοι και η επιρροή Γιώργο (Καρατζαφέρ).
    Antonios

  3. @ Antonios των Ορέων

    Αγαπητέ Αντώνιε (των ορέων βεβαίως), κατ’ αρχάς «Χριστός ετέχθη»!

    Απλά θα ήθελα να πω μόνο δυο κουβέντες στη δική σου λογική:
    1) Πρόκειται για «προφυλάκιση», που όπως ξεκαθάρισε π πρόεδρος της ένωσης δικαστων και εισαγγελέων (αρεοπαγίτης ο ίδιος νομίζω) ότι τηρείται άκρως εξαιρέτως. Άκουσα νομικούς να ομιλούν για τρεις πακέτο προϋποθέσεις για προφυλάκιση οποιου δήποτε.Άρα εδω η υπόθεση δείχνει «ξεκαθάρσιμα λογαριασμών» εντός της αστικής τάξης.

    2) Ο καιρός θα δείξει που το πάνε όσοι συμπλέουν με την προφυλάκιση (απόψε ο Alfa επαιξε ακριβώς αντίθετο Δελτίο από τον Skai). Νομίζω ότι πολιτικά είμαι σε σωστή κατεύθυνση. Όσον αφορά τα θεολογικά: Μάλον είμαι από τα ελάχιστα μπλογκ στο Διαδύκτυο που με 11 αναρτήσεις προσπάθησα να αποδομήσω τη νεοβατοπεδινή θεολογία περί τρόπου πλουτισμού… Και επομένως εδώ δεν «σηκώνω κουβέντα’. Για τα νομικά και κυρίως στα πολιτικά πάντα υπάρχουν πολιτικές προσεγγίσεις και φυσικά προτιμήσεις και οπτικές.

    Είδομεν αδελφέ και σύντροφε ( ; )

  4. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΦΡΑΙΜ;

    Αν το υπό κατάρρευση σύστημα φαντάζεται ότι η προφυλάκιση ενός ηγουμένου θα το σώσει, γελιέται.
    Δεν μπορεί ο Εφραίμ να είναι το άλλοθι Πολιτείας και Δικαιοσύνης για την ανικανότητα τους επί τόσα χρόνια να συλλάβουν και τιμωρήσουν, ένα έστω, φυσικό αυτουργό της Κλεπτοκρατίας και της δημόσιας Διαφθοράς.
    Πότε έχει ξαναγίνει να μην αγγίζονται οι φυσικοί αυτουργοί και να την πληρώνουν οι (υποτιθέμενοι) ηθικοί αυτουργοί;
    Ο χρόνος και ο τρόπος του συμβάντος προκαλεί εύλογα αναπάντητα ερωτηματικά:
    Πρώτον: Γιατί επελέγη αυτή η στιγμή, παραμονή των Χριστουγέννων; Δεν μπορούσε να γίνει αυτό, αν έπρεπε, δύο εβδομάδες μετά, ή έστω πριν;
    Το τετριμμένο «ύποπτος φυγής και επικίνδυνος για τέλεση άλλων αξιοποίνων πράξεων», είναι για αφελείς.

    Δεύτερον: Ένας ηγούμενος με χειροπέδες χριστουγεννιάτικα, αποτελεί παγκόσμια ερεθιστική είδηση. Και επειδή το Βατοπαίδι το κατέστησαν επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα εγχώρια ΜΜΕ την τελευταία 5ετία, είναι εύκολο για το σύστημα να εκτρέψει την προσοχή της δεινά χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας από τα φλέγοντα και κινδυνώδη, στα ακίνδυνα και δευτερεύοντα.
    Έτσι το σύστημα θα έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Άρα δικαιολογημένα ο σκεπτόμενος πολίτης συμπεραίνει ότι πρόκειται για στημένο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και παραπλάνησής του.

    Τρίτον: Η καθημερινή όξυνση της κρίσης προκαλεί ένα κύμα επιστροφής στο Θεό και την Εκκλησία. Το σύστημα τρέμει κάτι τέτοιο γι’ αυτό επιχειρεί παντί σθένη να το ανακόψει.

    Τέταρτον: Της προφυλακίσεως του Ηγουμένου προηγήθηκε η επίσκεψη του στη Ρωσία με την Τιμία Ζώνη, όπου ο ρωσικός λαός με επί κεφαλής τον Πατριάρχη του και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, του επιφύλαξαν ενθουσιωδέστατη υποδοχή.
    Μήπως αυτό εκλαμβάνεται από γνωστούς εξωελλαδικούς κύκλους ως προάγγελος ενός ορισμένου διορθοδόξου άξονα και γι’ αυτό αντιδρούν σπασμωδικά και βίαια;

    ΠΗΓΗ: 26.12.11,

  5. Ο πρόεδρος του Κινήματος ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κ. Μανώλης Μηλιαράκης έκανε την εξής δήλωση για την απόφαση προφυλάκισης του Γέροντος της Ι. Μ. Βατοπαιδίου πατρός Εφραίμ.

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Χ.Δ. ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

    Η απόφαση της προφυλάκισης του Γέροντος της Ι.Μ.Βατοπαιδίου αποτελεί μία ακόμη βάναυση πρόκληση του σάπιου κοινωνικοπολιτικού συστήματος, του υπευθύνου
    για το σημερινό κατάντημα της Πατρίδας μας, κατά της ουσίας της Δικαιοσύνης , του Ορθόδοξου Μοναχισμού και των συναισθημάτων του Ορθόδοξου Λαού μας τις
    Άγιες αυτές ημέρες της Γέννησης του Θεανθρώπου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού.

    Με την απόφασή του αυτή το σύστημα επιδιώκει να καταστήσει σαφές, κυρίως προς το Λαό, οτι είναι αδίστακτο, ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, ότι δεν έχει ούτε ιερό, ούτε όσιο και ότι είναι αποφασισμένο να κατεδαφίσει τα πάντα προκειμένου να υπηρετήσει πιστά και αποτελεσματικα την απαξίωση των όντως Αξιών και τα «Δικαιώματα» του Μαμωνά και των «Αρχιερέων» του Τραπεζιτών και Χρηματιστών.

    Γιαυτό με το Σύνταγμα και με Νόμους έχει εξασφαλίσει την ατιμωρησία της κομματοκρατίας και κλεπτοκρατίας που έχει δηώσει και δηώνει την Ελλάδα και τους Έλληνες.Οι πραγματικά επικίνδυνοι για να διέφευγαν και να ξαναδιέπρατταν εγκλήματα όπως ο Χριστοφοράκος και ο Καράβελας (ΖΊΜΕΝΣ),ο Ψωμιάδης ( Μαφία ποδοσφαίρου), έμποροι ναρκωτικών και σωματεμπορίας και άλλοι, ων ουκ έστι αριθμός, αφήνονται ελεύθεροι και ο Αγιορείτης Ηγούμενος
    πατήρ Εφραίμ έπρεπε άρον, άρον, παραμονή Χριστουγέννων, να εγκλησθεί στις φυλακές μη τυχον και ….ξαναδιαπραγματευόταν τη Λίμνη Βισθωνίδα! Δεν είναι μόνο αδίστακτοι και επικίνδυνοι.Καταντούν και καταγέλαστοι!

    Το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας και η Εφημερίδα Χριστιανική εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον Γέροντα Εφραίμ, ζητούμε την άμεση άρση της αδικαιολόγητης και σκανδαλώδους απόφασης προφυλάκισής του και την χωρίς χρονοτριβή διεξαγωγήτης Δίκης του. Μέχρι τότε είμαστε βέβαιοι ότι ο πατήρ Εφραίμ δεν θα τους κάνει το χατήρι να λυγίσει, αλλά αντιθέτως όπως ο Κύριος μας θα σηκώσει το Σταυρό του επαναλαμβάνοντας τα λόγια Εκείνου: Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι.

    ΠΗΓΗ: 26-12-2011,

  6. Σχόλιο από το ΜτΒ στις δηλώσεις συμπαράστασης από ΔΗΜΑΝ και ΧΔ:

    Καμία κουβέντα για την θεολογική ταμπακιέρα περί απόκτησης πλούτου της νεοβατοπεδινής ηγεσίας.

    Η συμπαράσταση δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα.

    Και με το συμπάθειο:

    Γιατί τότε δεν είναι πειστική. Και κρύβει ή θεολογική άγνοια-υστέρηση ή πολιτική φοβία ή εξαρτήσεις.

  7. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ [Κύπρου Χρυσόστομος]:

    Οι κληρικοί και οι μοναχοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και οφείλουν να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και μοναχικά πλαίσια, όπου οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δεν έχουν θέση, δήλωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Τονίζοντας ότι, «δεν πρέπει να γίνεται κοντραμπάντο», κατά την έκφρασή του, με τους πολιτικούς.

    Ο Μακαριότατος ευχήθηκε η περιπέτεια του Εφραίμ να λήξει σύντομα, αφού όπως ανέφερε, δεν ευχαριστεί κανένα να βλέπει έναν Ηγούμενο στο κελί της φυλακής.

    Εξάλλου, τις πρακτικές Εφραίμ επέκρινε έντονα και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος. Επισημαίνοντας, ότι ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου έχει ξεφύγει προ
    πολλού από την αποστολή του. «Η υπέρμετρη ενασχόληση με τα κοσμικά ζήτημα από ανθρώπους που επέλεξαν τον μοναχικό βίο, οι οικονομικές, εμπορικές, κτηματικές δοσοληψίες, αλλά και η περιφορά ιερών κειμηλίων ανά τον κόσμο, με έμμεσο στόχο το κέρδος, αποπροσανατολίζει και τους ίδιους από τον στόχο τους καιτον κόσμο σκανδαλίζουν», δήλωσε ο Πάφου Γεώργιος.

    Ο Εφραίμ ήταν παλιός «γνώριμος» της Μητρόπολης Πάφου, αφού πριν καταλήξει στο Άγιον Όρος, είχε υπηρετήσει στη Μονή του Σταυρού της Μίνθης, στην Τσάδα, μαζί με τους γέροντα Ιωσήφ και Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.

    ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, TΡΙΤΗ 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, σελ. 16

  8. Aγαπητό Μανιτάρι, καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Ποιά είναι η άποψη σου για τη στάση του Πατριαρχείου Κων/πολης;

  9. @ Μανώλης

    Επίσης χρόνια πολλά και ειδικά για την ονομαστική σου εορτή διαδικτυακέ φίλε μου και όχι μόνο.

    Νομίζω στο θέμα αυτό «νίπτει τας χείρας του» ως πόντιος Πιλάτος. Διερωτώμαι εδώ και πολύ καιρό, χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλα απλά «φανταζόμενος».

    Ίσως να μιλήσει πιο επίσημα και καθαρότερα για το Βατοπέδι και ειδικά για την νεοβατοπεδινή ηγεσία, εάν δεν είναι εκβιαζόμενο. Και το λέω γιατί ίσως εκτός από πιθανές οικονομικές δοσοληψίες να έχουμε και ζητήματ εκκλησιαστικής πολιτικής, όπως π. χ. πιθανή αναθέρμανση περί Γ ΄Ρώμης ….

  10. Η νομική και όχι μόνο εκδοχή από την πλευρά της νεοβατοπεδινής ηγεσίας – Ηγ. Εφραίμ:

    Η αλήθεια για Βατοπέδι, Εφραίμ και η πραγματική αιτία των διώξεων

    Ο Άθως Κοιρανίδης, Κύπριος δικηγόρος, αποκαλύπτει όλη την αλήθεια, σε συνέντευξή του στην Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή».
    Ρίχνει φως στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, προβαίνοντας σε μια εκτενή αναφορά γύρω από το ιστορικό των γεγονότων.Απορρίπτει ότι η Μονή Βατοπαιδίου προέβη σε χρηματοδοτήσεις των υποστηρικτών τού «όχι» κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, καθώς επίσης και ότι χρηματοδότησε την εκστρατεία του..
    Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου κατά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Πώς ξεκίνησε αυτή η υπόθεση;
    Ξεκίνησε ουσιαστικά το 1994 όταν η Μονή Βατοπαιδίου αποφάσισε, όπως και πολλές άλλες μονές του Αγίου Όρους, να διεκδικήσουν 24.000 τετραγωνικά στρέμματα που είχαν στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας, η οποία για πάρα πολλά χρόνια, λόγω της παρακμής της Μονής, βρισκόταν ακατoχύρωτη, ανεκμετάλλευτη και εν πολλοίς καταπατημένη. Κατόπιν νομικής συμβουλής, οι πατέρες προσέφυγαν στις νόμιμες Αρχές του κράτους, οι οποίες αναγνώρισαν την κυριότητα της Μονής. Για οριστική κατοχύρωση της κυριότητας της Μονής, οι νομικοί της σύμβουλοι την προέτρεψαν να προσφύγει στο δικαστήριο, όπως συνηθίζεται, αφού ως γνωστό στην Ελλάδα δεν υπήρχε κτηματολόγιο. Ως αποδεικτικά στοιχεία, οι πατέρες προσκόμισαν τα Χρυσόβουλα, τα επίσημα έγγραφα δωρεάς των βυζαντινών αυτοκρατόρων, καθώς και τα φιρμάνια των Τουρκοκρατών που αναγνώριζαν την αποδοχή των χρυσόβουλων.

    Πόσο κράτησε αυτή η διαδικασία;
    Η διαδικασία αυτή κράτησε από το 1994 μέχρι το 2003. Κατά την περίοδο αυτή, προέκυψαν κάποιες αντιδράσεις από μερίδα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι καταπατούσαν την περιουσία της Μονής. Ενόψει αυτών των αντιδράσεων, σε μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή λόγω μουσουλμανικού στοιχείου, το κράτος εισηγήθηκε τον τερματισμό της δικαστικής διαδικασίας και την αποζημίωση της Μονής με μετρητά. Η Μονή αποδέχτηκε αυτή την πρόταση με μεγάλο δισταγμό λόγω του ότι της εζητείτο να παραδώσει περιουσία χιλίων χρόνων. Όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία, η περιουσία εκτιμήθηκε από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, για 63 εκατομμύρια ευρώ. Αντί μετρητών, το ελληνικό Δημόσιο πρότεινε να δώσει στη Μονή ακίνητα ίσης αξίας. Παρόλες τις επιφυλάξεις της, η Μονή αποδέχτηκε την πρόταση και παρέλαβε αριθμό ακινήτων τα οποία το Δημόσιο επέλεξε και το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών αποτίμησε σε 63 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών των ακινήτων ήταν το Ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο, όσοι παρακολουθούσαν τότε, ήταν ένα καρκίνωμα για το ελληνικό Δημόσιο γιατί, ενώ κτίστηκε με την προοπτική να μεταστεγαστεί το Υπουργείο Εργασίας, λόγω αντιδράσεων των συνδικάτων να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό εκτός Αθηνών, παρέμεινε κλειστό για χρόνια, παρουσιάζοντας φθορές. Το εν λόγω ακίνητο αποτιμήθηκε από τον ΣΟΕ για σκοπούς των ανταλλαγών σε 39,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Με αφορμή το Ολυμπιακό ακίνητο, κύριε Κοιρανίδη, βγαίνει αυτή η ιστορία στο φως της δημοσιότητας…
    Ακριβώς, και να πώς. Το μοναστήρι, παραλαμβάνοντας το ακίνητο, αποφασίζει να το εκποιήσει. Προκηρύσσει, λοιπόν, δημόσιο πλειστηριασμό όπως προνοείται από το καταστατικό του Αγίου Όρους και η κάλλιστη προσφορά 41 εκατομμύρια ευρώ γίνεται από την εταιρεία NOLIDEN LTD, συμφερόντων ομάδας γνωστών ιατρών, η οποία καταβάλλει το τίμημα και το αγοράζει με πρόθεση να το μετατρέψει σε πρότυπο ιατρικό κέντρο. Λίγους μήνες μετά, τηλεοπτικό κανάλι αποκαλύπτει «σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων εις βάρος του Δημοσίου», λέγοντας ψέματα ότι ακίνητο, που εκτιμήθηκε για €16 εκ. (39,5 ήταν η πραγματική του εκτίμηση), πωλήθηκε για €41 εκ.

    Γιατί, όμως, γίνεται αυτή η αποκάλυψη;
    Λόγω ρήξης στις σχέσεις του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού με κυβερνητικά στελέχη. Το κανάλι κατηγορεί ότι μέλη της κυβέρνησης ενεπλάκησαν χαριστικά υπέρ της Μονής, εις βάρος του Δημοσίου.

    Ποιοι ήταν αυτοί οι υπουργοί;
    Είχαν κατηγορηθεί τρεις-τέσσερις υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διακυβέρνηση της οποίας είχαν γίνει οι ανταλλαγές. Αυτοί οι υπουργοί και η Νέα Δημοκρατία, αμυνόμενοι, στρέφουν τα πυρά στο ΠΑΣΟΚ, κατά τη διακυβέρνηση του οποίου είχε αναγνωριστεί η κυριότητα της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας. Έτσι αρχίζει μια έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων. Τότε, βρίσκουν την ευκαιρία όλοι όσοι είχαν απωθημένα κατά της Μονής, του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας γενικότερα, να τα εκδηλώσουν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι -άλλοτε υπερβάλλοντας και άλλοτε ψευδόμενοι, για να δημιουργήσουν ευφάνταστα σενάρια που να πωλούν- διέσυραν βάναυσα ιδιαίτερα το πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ, αλλά και όσων σχετίζονταν με τη Μονή.

    Γιατί συγκλήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή;
    Για να μελετήσει την ύπαρξη ευθύνης πολιτικών προσώπων. Εξ όσων φαίνεται να προκύπτουν από τις καταθέσεις μαρτύρων, δεν διαπιστώνονται ευθύνες πολιτικών προσώπων.

    Τα «αδικήματα»

    Για ποια αδικήματα κατηγορείται ο Γέροντας Εφραίμ;
    Για επηρεασμό πολιτικών προσώπων και κρατικών φορέων. Μια αστεία κατηγορία, αφού στην υπόθεση ενεπλάκησαν πέραν των 150 προσώπων και των δύο κυβερνήσεων.

    Πολλοί διερωτώνται τι χρειάζεται η Μονή τόσα χρήματα…
    Το έργο της Μονής είναι τεράστιο και πολυδάπανο. Το προβλεπόμενο κόστος αναστήλωσης της Μονής, των σκήτων και κελιών της ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Η Μονή φιλοξενεί πέραν των 30.000 επισκεπτών κάθε χρόνο και πέραν των 100 εργατών σε μόνιμη βάση. Έχει ένα πολυσύνθετο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Τα ήδη εξαγγελθέντα τρία μεγάλα έργα, δηλαδή το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στην Αθήνα, το Κέντρο Αποκατάστασης Ναρκομανών στη Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυριωτικής και το Γηροκομείο στη Λεμεσό προϋπολογίζονται να κοστίσουν πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η Μονή συντηρεί δεκάδες φτωχές οικογένειες και στηρίζει πολλά ορθόδοξα εκκλησιαστικά καθιδρύματα. Και πολλά άλλα.

    Κάποιοι αμφισβήτησαν την αληθοφάνεια των εκποιήσεων των ακινήτων που προέκυψαν από τις ανταλλαγές…
    Η Μονή ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία που επιβάλλεται από το καταστατικό του Αγίου Όρους. Προχώρησε σε δημόσιους πλειστηριασμούς. Για το Ολυμπιακό ακίνητο επέλεξε τον ψηλότερο προσφοροδότη, τον οποίο δεν γνώριζε προηγούμενα, όπως κάποιοι άφησαν να εννοηθεί. Για τα 64 οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη, επειδή η μέγιστη προσφορά στον πλειστηριασμό ήταν μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ, αρκετά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των συμβούλων της Μονής, μέσα από επαφές και διαπραγματεύσεις βρέθηκε αγοραστής για το ποσό των 16,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Αναφέρεστε στον Όμιλο Πάπιστα;
    Ναι.
    Ο Όμιλος Πάπιστα, όμως, δημιουργεί την ΑΝΘΕΜΙΑΣ, στην οποία συμμετέχει η δική σας εταιρεία RASSADEL, η οποία -όπως έχετε επιβεβαιώσει- επενδύει χρήματα της Μονής.

    Είναι αυτό ορθό;
    Απόλυτα νόμιμο και ηθικό, αφού τα συμφέροντα της Μονής διασφαλίζονταν με τον καλύτερο τρόπο. Η Μονή εισέπραξε καθαρά 6,7 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό,τι η μέγιστη προσφορά του πλειστηριασμού. Και έναντι τιμήματος 600.000 ευρώ η RASSADEL αγόρασε 30% συμμετοχή στα μελλοντικά κέρδη από την ανάπτυξη των ακινήτων.

    Πώς βρέθηκαν 109 εκ. ευρώ επενδύσεις στο όνομα της Μονής;
    Όταν έγιναν οι ανταλλαγές και το Μοναστήρι εκποίησε τα πλείστα ακίνητα που του εκδόθηκαν, εισπράσσοντας 60 εκ. ευρώ μετρητά. Το Μοναστήρι κάλεσε τους συμβούλους του, εμένα και άλλους επαγγελματίες (τραπεζίτες, δικηγόρους, λογιστές), τους οποίους εμπιστεύεται, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Αφού παρουσιάστηκαν οι προβλεπόμενες ανάγκες της Μονής, εμείς αναλύσαμε διάφορες επιλογές, μια εκ τον οποίων υιοθετήθηκε. Η επιλογή ήταν τα χρήματα αυτά να παραμείνουν σε κατάθεση και έναντι αυτών να παρθούν δάνεια, τα οποία να διασπαρθούν σε επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους. Ανταποκρινόμενοι στη θέση του Γέροντα ότι οι μοναχοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στη συνεχή παρακολούθηση των επενδύσεων και χρηματοοικονομικών, προτείναμε την ανάθεση της διαχείρισης σε έμπιστο επαγγελματία. Τότε επελέγη το πρόσωπό μου.

    Χρηστή διοίκηση

    Πώς τις χαρακτηρίζετε εσείς όλες αυτές τις επενδύσεις;
    Χρηστή διοίκηση, διότι όταν κάποιος άνθρωπος λέει ‘εγώ δεν είμαι ειδικός’, δεν επιτρέπεται στο σχήμα μου και στην ιδιότητά μου να ασχολούμαι, και εμπιστεύομαι ανθρώπους επαγγελματίες, οι οποίοι να κάνουν αυτό για μένα και εγώ να βλέπω και να ελέγχω αυτό το πράγμα, ναι το ονομάζω χρηστή διοίκηση. Θα ήταν κατακριτέο αν αποφάσιζαν οι ίδιοι να πουλούν και να αγοράζουν.

    Ο χαρακτηρισμός σαν κτηματομεσίτη του ηγουμένου;
    Θεωρώ ότι είναι ένας από τους ηπιότερους χαρακτηρισμούς που είδαμε για το γέροντα. Έχουν ακουστεί πολύ χειρότεροι.

    Οι μέχρι τώρα δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την υπόθεση σάς έχουν ενοχλήσει;
    Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω.

    Το «όχι»

    Έχει γραφτεί ότι η Μονή διέθεσε εκατομμύρια λίρες για την εκστρατεία υπέρ του ΟΧΙ στην περίοδο του δημοψηφίσματος. Επίσης ότι αρκετά εκατομμύρια δόθηκαν στους δημοσιογράφους για να γράφουν υπέρ του «όχι».

    Πώς απαντάτε σ’ αυτό τον ισχυρισμό;
    Νομίζω ότι κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Είναι γνωστό πλέον σε όλους ποιοι χρηματοδότησαν ποιους και γιατί. Η Μονή Βατοπαιδίου και οι εταιρείες τις οποίες διαχειρίζομαι έχουν δώσει στην Εξεταστική Επιτροπή αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων λογαριασμών και τα βιβλία των δύο εταιρειών. Ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε όχι μόνο γι’ αυτόν το σκοπό, αλλά για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, είτε για να κεραστεί ένας καφές. Όλα τα χρήματα που πέρασαν από τις εταιρείες ερχόντουσαν από εμπορικές τράπεζες και επενδύονταν αυτόματα στις μετοχικές αξίες. Όπως είπα προηγουμένως, όποιος είχε απωθημένα εναντίον του Γέροντα, της Μονής, του Αγίου Όρους ή της Εκκλησίας γενικότερα, τα έριξε σε αυτή την υπόθεση. Όπως γνωρίζετε, ο Γέροντας εκδηλώθηκε πολύ ανοικτά υπέρ του ΟΧΙ και αυτό βέβαια ενόχλησε πολλούς, και ο Ντε Σότο μετά το δημοψήφισμα, όταν επισκέφθηκε τη Μονή, δήλωσε ο άνθρωπος ότι έβλαψε και επηρέασε πολύ η στάση του γέροντα Εφραίμ.

    Αρχιεπισκοπικές

    Η Μονή Βατοπαιδίου ενίσχυσε οικονομικά τον προεκλογικό αγώνα του Μητροπολίτη Λεμεσού στις αρχιεπισκοπικές εκλογές;
    Η Μονή Βατοπαιδίου ενίσχυσε το Μητροπολίτη Λεμεσού με τρόπο πνευματικό και ανθρώπινο. Όχι οικονομικά, ούτε ένα ευρώ. Επειδή εγώ είχα μια ηγετική θέση σ’ αυτή την εκστρατεία και έλεγχα τα οικονομικά της εκστρατείας, γνώριζα από πού προήλθε και πού πήγε η κάθε λίρα. Δεν ήρθε ούτε μια λίρα. Τα λίγα χρήματα που μαζεύτηκαν γι’ αυτή την εκστρατεία ήταν από τους πιστούς και τους κόπους πολλών χιλιάδων ανθρώπων.

    Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η περιουσία στην Κύπρο

    Γνωρίζετε πόση κτηματική περιουσία διαθέτει στην Κύπρο η Μόνη Βατοπαιδίου;
    Μια πρόχειρη εκτίμηση, την οποία έχουμε κάνει, είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Καταρχήν είναι όλες δωρεές από πατέρες ή οικογένειες πατέρων, μοναχών της Μονής.

    Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η περιουσία;
    Υπάρχει ένα διώροφο ακίνητο στην Πάφο. Πέραν αυτού υπάρχει ένα οικόπεδο και ένα χωράφι στη Γερμασόγεια, ένα χωράφι στο Μάμμαρι και ένα-δυο άλλα χωράφια σε κάποια χωριά, τα οποία ουδέποτε τα επισκεφτήκαμε. Αυτή είναι η κτηματική περιουσία.

    Διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς η Μονή στην Κύπρο;
    Διαθέτει ένα λογαριασμό, ο οποίος εξυπηρετεί ένα βιβλιοπωλείο, το οποίο έχει η Μονή στη Λάρνακα και το οποίο διακινεί εκδόσεις της Μονής.

    Το ύψος αυτού του λογαριασμού;
    Δέκα χιλιάδες ευρώ περίπου.

    Ποια διαφορά έχουν οι επενδύσεις της Μονής Βατοπαιδίου με τις επενδύσεις που κάνει στην Κύπρο η Αρχιεπισκοπή, η Μονή Κύκκου αλλά και άλλες Μονές;

    Καμία. Μόνη διαφορά είναι ότι τις επενδύσεις της η Μονή Βατοπαιδίου τις έχει αναθέσει σε επαγγελματίες.

    Τι γίνεται με αυτό το έργο, στο οποίο αναφερθήκατε πιο πάνω, τώρα που πάγωσαν οι λογαριασμοί;
    Όλα παραμένουν στάσιμα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Οι λογαριασμοί της Μονής έχουν παγοποιηθεί. Οι πατέρες μόλις που τα βγάζουν να συντηρούνται και να τρώνε οι ίδιοι και να φιλοξενούν κόσμο.

    Βοηθά οικονομικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
    Απ’ ό,τι ξέρω δίνει ένα σχετικά μικρό ποσό, όπως πολλά μοναστήρια και εκκλησιαστικά καθιδρύματα.

    Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ

    Κύριε Κοιρανίδη, πότε ιδρύσατε τις εταιρείες σας;
    Η RASSADEL το 2005 και η Μadeus το 2007. Ήταν εταιρείες ανενεργές και αγοράστηκαν και δραστηριοποιήθηκαν από εμένα.

    Γιατί εσείς έχετε αποκλειστικά τη διαχείριση των επενδύσεων της Μονής Βατοπαιδίου;
    Είναι μεγάλη μου τιμή που την έχω, διότι οι πατέρες επέλεξαν εμένα γιατί στο άτομό μου μπορούν να βρουν ένα συνδυασμό της τιμιότητας και εμπιστοσύνης, καθώς και της ικανότητας για λήψη των σωστών αποφάσεων.

    Με ποιο ποσό αμείβεστε για τις υπηρεσίες σας;
    Στα δώδεκα χρόνια που έχω γνωρίσει το μοναστήρι και προσφέρω τις υπηρεσίες μου, δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ.

    πηγή: taxalia

    Το είδα: 24 Δεκεμβρίου, 2011 — VatopaidiFriend,

  11. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στο πλευρό του Ηγουμένου Εφραίμ

    Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2011
    Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης – 18.47
    null

    Αποκλειστικό – Την ολόθυμη συμπαράσταση στο πρόσωπο του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαδίου Αρχιμ. Εφραίμ, εξέφρασαν πριν από λίγα λεπτά τα Μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr σήμερα Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011, Αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, επισκέφθηκε τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ στο κελί του.

    Τα Μέλη παρέδωσαν επιστολή συμπαράστασης προς τον Ηγούμενο, τονίζοντας ότι σύσσωμος η Κοινότητα εκφράζει την αμέριστον εμπιστοσύνη και σεβασμό προς το πρόσωπό του.

    Επίσης οι Αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους στην επιστολή τους, τονίζουν ότι η απόφαση προφυλάκισης προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα του λαού, την Αγιωτάτη Εκκλησία και τον Αγιορειτικό Μοναχισμό.

    Διαβάστε αποκλειστικά από τη Romfea.gr την επιστολή:
    null

    null

    ΠΗΓΗ: romfea.gr

  12. Αναντίρρητα ο μοναχικός πλουτισμός είναι καταδικαστέος.
    Ανεξαρτήτως των «εν αμαρτίαις» αντιπαρατιθέμενων δικαιολογιών.

    Αλλά η επιλογή του χρόνου προφυλάκισης μας ξαναθυμίζει για μια ακόμη φορά το μέγεθος του ηθικού κρετινισμού , που χαρακτηρίζει το άθλιο και ξεδιάντροπο κατεστημένο.

    Όσον αφορά το σκέλος (Καρατζαφέρης) του μαύρου μετώπου, που υπεραμύνεται τάχα του ηγουμένου Εφραίμ, πρόκειται για μια ακόμη ψηφοθηρική κωλοτούμπα.

  13. @ παπα-Ηλίας

    «XC Ετέχθη»!!!

    Συμφωνώ απολύτως για όλο το σχόλιο. Τόσο απλά.

  14. Πρόκληση μεγάλης ζημίας στο δημόσιο καταλογίζει στον Εφραίμ η ανακρίτρια

    Τρεις λόγους που θεωρεί «εξαιρετικά σοβαρούς» επικαλέστηκε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού προς το Συμβούλιο Εφετών, για να αιτιολογήσει την άποψή της για προφυλάκιση του Εφραίμ και τη διαφωνία της με τον εισαγγελέα που έκρινε πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Η Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται την ανάκριση για τις λεγόμενες «ιερές ανταλλαγές» ανέφερε προς τους εφέτες του Συμβουλίου πως σε βάρος του Εφραίμ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, τονίζοντας πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

    1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας
    προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

    2. Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

    3. Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

    Η ανακρίτρια θεωρεί πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος, στον οποίο το κατηγορητήριο αποδίδει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, να διαπράξει και νέα αδικήματα.

    Η άποψη της κ. Καλού υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους της, μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφραίμ.

    ΠΗΓΗ: 28-12-2011.

  15. Αυτό που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια είναι το περιεχόμενο της δικογραφίας.

    Και εγώ προβλέπω ότι όταν η υπόθεση αυτή φτάσει στο ακροατήριο, θα ακούσουμε και θα δούμε στοιχεία που θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό.

    Αυτό που προσπαθώ σε τέτοιες περιπτώσεις να διακρίνω είναι το δίκαι ο και το άδικο.

    Μονή, όχημα αγοραπωλησιών δημόσιας περιουσίας, με ολίγη από off-shore…. Δυστυχώς για όλους μας η εποχή της αθωότητας πέρασε ανεπιστρεπτί.

    Κάποιοι πλούτισαν από αυτές τις διαδικασίες. Και το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε αντίστοιχα. Ζητάτε δηλαδή να αθωώσουμε τους κατηγορούμενους μοναχούς λόγω βλακείας;

  16. @ Σπύρος Κρουσταλάκης

    Καλημέρα και «XC ετέχθη«.

    Ο προβληματισμός σου μου φαίνετια σε σωστή κατεύθυνση, αλλλά έχω τρεις παρατηρήσεις:
    1) Κανείς μας δεν έχει τη «δικογραφία» στα χέρια του.
    2) Στα δέκα πρώτα άρθρα το 99% του περιεχομένου ουσιαστικά είχε θεολογική κριτική επί του «τρόπου απόκτησης του πλουτισμού«, έστω και για μια Ι . Μ. με ιδιαίτερο ιστορικόπαρελόν… Ιδιαζόντως μάλιστα είχα το «αντιπαράδειγμα» του βατοπεδινού αγίου Μάξιμου του Γραικού. Στην τελευταία ανάρτηση το 90% ήταν πολιτική και έλαχιστα νομική.
    3) Όσον αφορά την προφυλάκιση: Ο υποφαινόμενος ίσως έχει λιγότερες γνώσεις από σένα σε νομικά ζητήματα. Αλλά απ΄ όσα διαβασα – και ανάρτησα στα σχόλια – ο Αρχιμ. Εφραίμ δεν φαίνεται να είναι ούτε ύποπτος φυγής (θα έμενε στη Ρωσία πριν 2-3 βδομάδες εάν το ήθελε), ούτε ότι μπορεί να διπράξει (εκτιμώ) νέα εγγκλήματα, εάν έχει ήδη διαπράξει, έστω και σε 2ο ή 3ο πλάνο, όπως αρχικά σημείωσα στο ποστ. Η προφυλάκισή του για μένα έχει απολύτως ή έστω σχεδόν απολύτως πολιτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα και ενδοελλαδικά και γεωοικονομικά.

    Συμπέρασμα: Άλλο ζήτημα η αθωότητα ή μηκαι άλλο τα ταμπού. Και όπως έχω ήδη σημειώσει, τΜτΒ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ορθόδοξα ιστολόγια που έκανε σκληρή θεολογική κριτική στη νεοβατοπεδινή ηγεσία και όχι μόνο…. Εάν θέλεις Σπύρο να βρεις ταμπού, κάνε μια βόλτα από το φιλο-νεο-βατοπεδινά ιστολόγια…

  17. @manitaritoubounou

    Αγαπητέ Παναγιώτη.

    1. Τη δικογραφία την έχουν στα χέρια τους αυτοί που με το σταγονόμετρο και κατά βούληση, μας «ενημερώνουν».

    2. Η κριτική δεν αφορά τόσο τις καταχωρήσεις σου όσο τα σχόλια που τις ακολουθούν.

    3. Όταν τα αδικήματα είναι τόσο βαριά, τα χρηματικά ποσά τόσο μεγάλα και η διάρκεια των αδικημάτων τόσο ευρεία χρονικά, νομίζω ότι κάποιος είναι ύποπτος για διάπραξη νέων αδικημάτων, από τη στιγμή μάλιστα που δεν δείχνει κάποια μεταμέλεια, αλλά αντίθετα αλαζονεία.

    Καλή χρονιά να έχουμε!

  18. @ Σπύρος Κρουσταλάκης

    Τώρα έγινες σημαντικά πιο σαφής. Πάντως τα «αδικήματα» – εάν όντως υπάρχουν, γιατί δεν είμαι νομικός ούτε έχω ειδικές πληροφορίες – να περιμένουμε να αποδειχτούν.
    Μέχρι τότε υπάρχει περισσότερο το «τεκμήριο της αθωοτητας« παρά η επικοινωνιακή πολιτική στόχευση συγκεκριμένων μερίδων της ντόπιας και διεθνούς αστικής τάξης, την ώρα που οι πολιτικοί και λοιποί πιθανοί «συν-εγκληματίες» βρίσκονται είτε στο απυρόβλητο, είτε έξω..

    Τέλος πάντων ευχές σε σένα και την οικογένειά σου!!!

  19. […] Εφραίμ. Στο σημείο αυτό είναι σαφές ότι εμπλέκονται αντιμαχόμενες ομαδοποιήσεις συμφερόντων. Η εξουσιαστική ομάδα (χρησιμοποιώ τον όρο για να […]

  20. Οι προφανείς και κρυφές πλευρές της σύλληψης του Εφραίμ

    Το θέμα με το Βατοπέδι έχει ξεφύγει προ πολλού από τα στενά όρια του σκανδάλου. Τα γεγονότα και οι πράξεις που συνδέονται με ηθική, πολιτική και νομική παραβατικότητα αποτελούν δευτερεύουσα και συχνά προσχηματική όψη των πραγμάτων.

    Το Βατοπέδι, στην προηγούμενη φάση, εξελίχτηκε σε επιχείρηση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού (βασικός μοχλός απονομιμοποίησης του Καραμανλή) και χειραγώγησης των πολιτικών εξελίξεων. Σήμερα, επανέρχεται στο προσκήνιο συνδεμένο με παρόμοιους σχεδιασμούς. Διότι μεθόδευση και τώρα υπάρχει, το μαρτυρεί η τεχνητή φόρτιση, η επιδιωκόμενη εκδραμάτιση με τη χριστουγεννιάτικη σύλληψη του Εφραίμ. Το θέμα είναι ποιοι το σχεδιάζουν, ποιοι επωφελούνται και πού στοχεύουν.

    Πρώτα απ’ όλα είναι βέβαιο ότι οργανώνεται ένας γιγαντιαίος αποπροσανατολισμός ώστε να μετατεθεί η επικαιρότητα από την σκληρή οικονομική-πολιτική πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ επωφελείται, κατευθύνει τις εξελίξεις, με σκοπό να επιβάλει διαχωριστικές γραμμές και εσωτερικές πολώσεις στο λαό ο οποίος, το τελευταίο διάστημα, συγκλίνει αντιτιθέμενος στην πολιτική του. Να ανακόψει τη δημοσκοπική άνοδο της Ν.Δ., να τροφοδοτήσει την υπονόμευση και να διευρύνει τη φυγόκεντρη κριτική στο εσωτερικό της. Να ανακόψει, για καλό και για κακό, τυχόν επανεμφάνιση του Καραμανλή στα πράγματα, διότι και τέτοιοι οιωνοί υπάρχουν.

    Αυτά και άλλα παρόμοια που αφορούν τις ανακατατάξεις στο χώρο του συστημισμού είναι τα πρόδηλα. Η χειραγώγηση της Αριστεράς, ο εγκλωβισμός της σε αδιέξοδες, ακολουθητικές αντιθέσεις, όπως και η ανάκτηση της πρωτοβουλίας παράλληλα με την απαραίτητη ανασύσταση αντίστοιχου ιδεολογικού προσωπείου. Αυτά είναι τα λιγότερο φανερά. Ας μη διαφεύγει ότι δόθηκε μια ορισμένη απάντηση στο αίτημα «να πάει, επιτέλους, κάποιος φυλακή». Απάντηση που στρεβλώνει το αίτημα, που επιχειρεί τη λαθραία ενσωμάτωσή του. Πλην, όμως, το ανεξάρτητο τεχνοκρατικό προφίλ (όρος απαραίτητος υποτίθεται ώστε να συγκρουστεί με τα κομματικά κατεστημένα) του Παπαδήμου ενισχύεται.

    Εδώ ας θυμηθούμε ότι υπήρξε ένα μπλοκ δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ με συνισταμένη τους εκσυγχρονιστές (και ο Παπαδήμος δεν είναι έξω από αυτούς) που δεν δίστασε να συγκρουστεί με την Εκκλησία. Η σύγκρουση αυτή υποβοήθησε την κατοχύρωση της φυσιογνωμίας του, αναδείχτηκε σε στοιχείο συνοχής. Το εκσυγχρονιστικό ρεύμα δεν επιδίωξε ποτέ προσπέλαση στον εκκλησιαστικό χώρο και την κοινωνική του βάση, αντίθετα η σύγκρουση μαζί του, συνέδραμε στη μετανεοτερική εικόνα που του ήταν πολύπλευρα χρειαζούμενη.
    Στην προηγούμενη φάση η στοχοποίηση του Εφραίμ και της εκκλησιαστικής παρακμής, στρατεύτηκε στη διαμόρφωση του κεντροαριστερού ιδεολογήματος και της αντίστοιχης πολιτικής οικοδόμησης. Η Αριστερά με τον παρωχημένο (παρωχημένο διότι είναι αδιαμφισβήτητα ενσωματώσιμος), υποκριτικό (διότι υπερπροβάλλεται ώστε να αποκρυφτούν ουσιαστικότερες ανεπάρκειες) αντικληρικαλισμό της, συστρατεύτηκε και έγινε προσάρτημα του συστημικού σχεδίου.

    Το ίδιο πράττει και σήμερα. Μετέχει στο μέτωπο κατά του Εφραίμ πλειοδοτώντας, μάλιστα, σε κορώνες. Ας θυμηθούμε εδώ ότι η κεντροαριστερή διαμόρφωση δεν προϋποθέτει τη σύμπτωση όλων στη ίδια στενή πολιτική συνθηματολογία. Άλλωστε, αυτό είναι αδύνατο ειδικά σήμερα. Προσδοκά, όμως, συμπόρευση σε επιμέρους τομείς χειρισμών που θα λειτουργήσουν ως γινόμενο δημιουργώντας μελλοντικά το υπέδαφος για εκμεταλλεύσιμες πολιτικές συγκλίσεις. Ας μην ξεχνάμε πόσες φορές, μέσα από αυτό το μηχανισμό εγκλωβίστηκε και σύρθηκε η Αριστερά. Τα παραδείγματα της εκλογής Καμίνη και Μπουτάρη είναι πολύ πρόσφατα και διδακτικά.

    Αν η Αριστερά επέλεγε να εγκαταλείψει τη γενικολογία, την αφοριστική καταγγελία και να τοποθετηθεί στο πεδίο της πολιτικής, θα έπρεπε να είχε στάση τέτοια που να φράζει το δρόμο στις μανούβρες του ΠΑΣΟΚ. Να εξουδετερώνει τη δυναμική του αποπροσανατολισμού. Να μην επιτρέπει την διεμβόλιση του ριζοσπαστισμού με κυβερνητικά σχέδια. Αν τα κατάφερνε όλα αυτά, τότε θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει και το πώς θα τιμωρηθεί ο Εφραίμ και το πώς θα υποστεί η Ν.Δ. τις συνέπειες που της αναλογούν.

    Τέλος, δεν είναι δευτερεύουσα πτυχή της υπόθεσης η αντίδραση της Ρωσίας. Η σφοδρότητά της αιφνιδίασε. Αποκάλυψε προεκτάσεις. Ειδικά εκείνο το «δίνετε εξετάσεις» που εξακόντισαν οι Ρώσοι, τι υπονοούσε;

    Άραγε, να εννοεί ότι υπάρχουν διεθνείς κύκλοι που αντιμετωπίζουν την ορθοδοξία και ειδικά το Άγιο Όρος ως θύλακα διείσδυσης της Ρωσίας και γι’ αυτό επιτάσσουν το χτύπημά τους; Ποιος ξέρει;

    Φ.Λ.

    ΠΗΓΗ: Εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Δρόμος«, Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 29 Δεκέμβριος 2011 21:05,

  21. Σέβομαι την παραπάνω τοποθέτηση, αλλά για λόγους αρχής δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση.

    Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η προφυλάκιση κάποιου πολίτη μπορεί να σημαίνει όλα αυτά ή να επηρεάζει όλα αυτά.

    Η ζωή που ζούμε είναι απλή! Πολύ απλή! Γι’ αυτό είναι και τόσο όμορφη.

  22. Τελικά «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια». Προς ντροπή όσων κατηγορούσαν τη Μονή και τον π. Εφραίμ, το ΣΚΑΪ ξεσκεπάζει ΟΛΗ την αλήθεια και τώρα ΟΛΟΙ τρέχουν πανικόβλητοι. Κάθε είδους … μανιτάρια…

  23. Vatopedi wins Είσαι του επίσημου συνδέσμου οπαδών; Η διαιτησία πολύ χάλια!

  24. @ Vatopedi Wins

    …Μυαλό δεν βάζετε με τίποτα. Αλλα μια τελευταια προσπάθεια:

    1) Να μελετήσετε το Βιο και Πολιτεία του αγίου Μαξίμου (του παλαιο-βατοπεδινού του και Γραικού) μπας και μπει λίγο φρέσκςο αέρας.

    2) Εαν τα καταφερεις μπορεις να διαβάσεις και τα του Σεβ. Μητρ. Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου

    ΥΓ1: Υπ’ αυτούς τους ελάχιστους όρους και οι ευχές μου.

    ΥΓ2: Όσοι νομίζουν ότι θα τους σώσει το …κάναλο Σκαι… δείχνουν σε ποιύς ελπίζουν. Δεν θα αργίσει το Σκα.. να γίναι αλφα…

    @ Οπαδός

    Παρακαλώ μην ποδοσσφαιροποιέιτε το ζήτημα. Πρόκειται για Μαραθώνιο. ίσως χωρίς αναβολικά….

    Ευχές!!!

  25. Ξέπλυμα θεομπαίχτη, επιβάρυνση ή ακόμα και αβάντα σε στημένη γεωπολιτική κρίση, αυτά θεολογικά πώς αντιμετωπίζονται, φίλε ΜτΒ; Έτσι από περιέργεια.

    Εδώ σταυρώνεται κόσμος και κοσμάκης, θα παλέψουμε να διαμοιραστούν δίκαια τα ιμάτια της Ελλάδας σ’ «Ανατολή» και «Δύση»;

    Πάποφ και Καίσαροφ ενώ πολιτεύονται καταπάνω μας, αφήνουν κάθε Πολιτόφ (με τα) σκάγια, χωρίς ένα τρισάγιο, αλλά τους πήρε ο πόνος για τον στάρΛετς, με «το ΣΚΑΪ να ξεσκεπάζει ΟΛΗ την αλήθεια και τώρα ΟΛΟΙ τρέχουμε πανικόβλητοι» σε ερημικές σπηλιές.

    Τη μισή Χαλκιδική την έχει αγοράσει κοψοχρονιά το ξανθό Γένος, πακέτο με το Όρος, απ’ ότι φαίνεται.Κάλλιο καλπάκι ρώσικο παρά τιάρα παπική; Για «ορθόδοξα» αφεντικά ψάχνουμε;

  26. @ Ερημίτης

    Τα γεωπολιτικά, γεωοικονομικά παιχνίδια δεν μπορούν να μας βάλουν να διαλέξουμε υποχρεωτικά μεταξύ καταστροφικού καπιταλισμού της Δύσης, των εργασιακών και κοινωνικών αποδιαρθρώσεων, της μεσαιωνικής εργασίας και του «πολιτισμού» της ατομικής φτώχειας από τη μια, και από την άλη από την αναδυόμενη «τσαρικού» τύπου οικονομικής ολιγαρχίας.

    Όταν «θάρθουμε στα πράγματ» θα επιλέξουμε, όχι αφεντικά, αλλά συμμαχίες με λαούς. Το άγιο Όρος οφείλει να αποφευγει τόσο τις ΕΕ παγίδες όσο και τις ξανθές. Η πράξη όμως δείχνει ότι οι δρόμοι δεν είναι βατοί μόνο με τα πόδια….

    Δυστυχώς η κοινή συνείδηση μιλά για θεομπαίχτη, αλλά ακόμα υπάρχει το τεκμήριο της … αθωότητας. Μην προτρέχουμε με βάση το νεο=αποικακό δίκαιο του να αποδευκνύει ο διωκόμενος ότι δεν είναι ελέφαντας. Ειδκά όταν οι συν-έταιροι έχουν πάρει…. παραγραφή…

    Εκείνο που με καίει είναι η διαστροφή της θεολογίας του Αγίου μαξιμου του Γραικού, που διώχτηκε γιατί κριτίκαρε τον μοναστηριακό υπρπλούτο….

Σχολιάστε