OΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ και ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Έλαβα και δημοσιεύω – χωρίς δικά μου σχόλια – το κείμενο, που υποσχέθηκαν πρώην στελέχη συνεργαζόμενοι με τους Οικολόγους – Πράσινους των Οικολόγων –Πράσινων, στα σχόλια του ποστ: Η ενίσχυση των πρασίνων και η τάση αποχής από τις ευρωεκλογές 2009

Posted on Μαΐου 20, 2009  kerasia-katw-2009Ως ενεργοί πολίτες, έχουμε συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός οικολογικού πολιτικού φορέα με εναλλακτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα, με πολλές ενέργειες. Μεταξύ των ενεργειών αυτών ήταν και η συμμετοχή μας, στο παρελθόν,  με την υποψηφιότητά μας, σε εκλογικές διαδικασίες στις εκλογικές λίστες των Οικολόγων Πρασίνων. Αυτό που μας έλκυσε στη συμμετοχή μας αυτή ήταν η επείγουσα ανάγκη ανάδειξης και αντιμετώπισης των οικολογικών αδιεξόδων της Ελλάδας και της οικουμένης, με τη λογική, τη δράση και τον λόγο του οίκου, μέσω ενός  πολιτικού φορέα που να επιδιώκει την κοινωνική χειραφέτηση με αρχές άμεσης δημοκρατίας.

Προϋπόθεση της συμμετοχής μας ο φορέας αυτός να μην ετεροκαθορίζεται, και να αντιτίθεται στα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, υπερασπιζόμενος τον τοπικό, περιφερειακό και εθνικό αυτοκαθορισμό, υπό τον όρο της κοινωνικής, εθνικής και διεθνούς, αλληλεγγύης, με σεβασμό πάντα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των αδυνάτων και των μειοψηφιών, με όρο οι τελευταίες να μη λειτουργούν στρατηγικά κατά της κοινωνικής συνοχής και υπέρ των στρατηγικών, μικρο- η μεγαλο-, ιμπεριαλιστικών και επεκτατικών συμφερόντων.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των Ο.Π.,  υπήρχε μια διαλεκτική δημοκρατικής αντιπαράθεσης σε πολλά από τα προαναφερθέντα ζητήματα. Προκρινόταν τελικά, μέσα από επίπονες διαδικασίες, θέσεις συναινετικές. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες των παραγοντίσκων που τελικά  σήμερα κυριάρχησαν, να επιβληθούν θέσεις που να ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με αυτές των πρωταθλητών της καπιταλιστικής διαχείρισης και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά των παραγοντίσκων αυτών, που σήμερα κυριαρχούν στις τρεις πρώτες θέσεις του σημερινού ευρω-ψηφοδελτίου, είχε πρωτοφανεί με το Σχέδιο Ανάν. Τότε, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Πανελλαδικού Συμβουλίου είχε προκρίνει συναινετική θέση  καταδίκης παρεμβατικότητας στελεχών τύπου Κον Μπεντιτ υπέρ του Σχεδίου, και ανάθεση της ευθύνης επιλογής στον κυπριακό λαό, οι προαναφερόμενοι παραγοντίσκοι, με την απειλή διάλυσης του πολιτικού φορέα, προώθησαν την παράλληλη δημοσίευση της μειοψηφούσας θέσης άκριτης αποδοχής του Σχεδίου Ανάν, και παράλληλα κατάφεραν, μέσω του παραγοντισμού τους,  τα ΜΜΕ να δώσουν την εντύπωση ότι αυτή είναι η μοναδική θέση του κόμματος.

Σήμερα οι παραγοντίσκοι αυτοί πλέον κυριαρχούν στους κόλπους των Οικολόγων Πρασίνων, δίνοντας την εντύπωση ότι το κόμμα δεν είναι πλέον παρά ένα τοπικό παράρτημα ενός γερμανό-πνευστου ευρω-κεντρικού GRUN-INTERN, και ανακόπτοντας εντελώς τις διεργασίες δημοκρατικής επικοινωνίας με την κοινωνία, προτιμώντας τη διαμεσολάβηση βαρόνων των ΜΜΕ  τύπου Αλαφούζου.

Στις σημερινές συνθήκες, θεωρούμε πως η εκλογή στο ευρωκοινοβούλιο των συγκεκριμένων παραγοντίσκων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον τόπο μας και για την ειρήνη (δεδομένων των θέσεών τους για την άκριτη αποδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., για το μακεδονικό, τη μειονότητα της Θράκης, το κυπριακό, κ.λ.π.) όπως επικίνδυνη θα ήταν και η ανάδειξη ενός σοσαλ-φιλελεύθερου συνασπισμού διακυβέρνησης της Ελλάδας με τη συμμετοχή των Οικολόγων Πρασίνων.

Γι’ αυτό και παύουμε τη στήριξή μας στο φορέα αυτό.

Γιώργος Σταματόπουλος Υποψήφιος  Ο.Π.              Ευρωεκλογές  2004

Νίκος  Κόμπλας Υποψήφιος Ο.Π. Αχαΐας                     Εθνικές Εκλογές 2007

19 Σχόλια

  1. Ευχαριστώ για την ανάρτιση. Μόνο που η επιλογή του προσδιορισμού μας ως «στελέχη» είναι απολύτως ανακριβής. Κι οι δύο συμμετείχαμε ως υποψήφιοι των Ο.Π. ως ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι, μόνο δε εγώ είχα οργανική συμμετοχή ως απλό, αλλά ενεργό μέλος (χωρίς να έχω καμία οργανική ή αντιπροσωπευτική θέση) από το 2003 μέχρι το 2005

    Να΄σαι καλά. Νίκος

  2. ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΦΙΛΕΣ Κ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ,Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ!35 ΧΡΟΝΙΑ Κ ΠΛΕΟΝ,ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ,ΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ,τα ΑμεΑ Κ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝ ΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΟΛΕΙΩΝ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΖΕΤΑΙ.
    ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟ
    ΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ.ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΘΑ ΟΡΓΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΙΟΥΝΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!! ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ,ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ.
    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ,ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ(κ πρεπει να παλεύεις από μέσα για να σπάς το αποστημα μια και καλη κ δια παντος αλλιώς αν όλοι φύγουν κ αφήσουν τους παραγοντίσκους μόνους, τότε θα είναι επικίνδυνο το πράγμα, για να μην πω τελικά ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΌ).
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ,ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΛΑΟΥΣ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΑΩΝ,ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ,ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ,ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΚΛΠ.
    ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΣΠΕΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΕ
    ΜΠΕΛΙΣΜΟΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ 33 ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΣ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ,ΤΟΝ ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΜΚΟ Κ ΠΑΧΙΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΑΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΒΟΥΖΑ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Κ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΠΟΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΦΑΙΝΕ
    ΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΦΕΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.
    Σας καλούμε όλους να ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΕ
    ΝΟΙ ΜΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και ΗΘΟΣ!με έργα κ συνεχή αγώνα,όχι με λόγια και υποσχέσεις.
    Ο καθένας από όπου μπορεί. Για να σχηματιστεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ΣΥΝΑΝΘΡΩ
    ΠΟΥΣ χωρίς διακρίσεις, χωρίς χρώματα ώστε να μπορέσουμε όλοι κάποτε να κοιταχτούμε στα μάτια ειλικρινά ! Γιατί τότε θάχουμε πετύχει να φτιαχτεί η ΓΗ μας απ΄ άκρη σε άκρη, μια ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που το αυτονόητο θα δίνεται απλόχερα, χωρίς επαιτεία.
    Να φτιάξουμε ένα ΚΟΣΜΟ πού να χωρά όλους τους ΚΟΣΜΟΥΣ μέσα.
    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛ
    ΛΑ!ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΡΚΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.ΛΙΓΟ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΑΛΛΑ 5 ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑ
    ΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚ
    ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
    Σας Ευχαριστούμε
    ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ.
    (ΝΟΜΙΚΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΑΚΟΣ)
    Κουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.
    Μηχανικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτικός – Παιδαγωγός, ΑμεΑ.
    Μέλος της Παναττικής-Επιτροπής κατά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
    Μέλος κ Σύμβουλος για τις ευπαθείς ομάδες του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΠΑΣΥΠΚΑ, συνανθρώπων μας με κινητικά και άλλα προβλήματα.
    Ιδρυτής και συντονιστής Κέντρων Απασχόλησης και μέριμνας, ΑμεΑΙ, στην Ελλάδα.
    Ιδρυτής κ Υπεύθυνος της Ελληνικής Πράσινης Εθελοντικής Ομάδας Ανιδιοτελούς Προσφοράς κ Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες κ τα ΑμεΑ.
    Πρ. Αντιπρόεδρος του 1ου Πράσινου Ξενώνα Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ΑμεΑ κ Τρίτης Ηλικίας στον Σκαραμαγκά.
    Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού & Αθλητικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου.
    http://users.otenet.gr/~fracisko/
    http://www.pasipka.gr/
    http://www.e-galatsi.gr/
    http://7frag.spaces.live.com/Blog/
    http://frang-koynanis.blogspot.com/
    http://www.google.gr/ =Γράφεις, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ
    http://ano-galatsi.blogspot.com/
    http://otan-dineis-pote-de.pblogs.gr/
    http://www.enisxisi.gr/
    http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/
    profile.php?id=1664446772&ref=profile
    http://www.e-grammi.gr/
    http://e-thesprotia.pblogs.gr/2009/04/oikolog
    oi-prasinoi.html#comments
    http://www.ecogreens-gr.org/cms
    http://ecologypress.pblogs.gr
    http://oikologoi-prasinoi-nirakleiou.blogspot.com/2009/04/blog-post_7136.html#comments

  3. @ Νίκος Κόμπλας

    Και εγώ ευχαριστώ για την αποστολή. Διορθώθηκε η ανακρίβεια.

    @ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ

    Παρόλο που βγήκε ως spam το σχόλιό σου (υπερβολικές ζεύξεις νρε αδελφέ δίνεις!!!), το εγκρίνω για να υπάρχει και μια αντίθετη άποψη.

    Προσωπικά για τ δράση στις τοπικές κοινωνίες με τέτοιες μάλιστα κατευθύνσεις τη θεωρώ πολύ θετική. Άλλο όμως αυτό, και άλλο η μεταμόρφωση αυτών των δράσεων σε κεντρικό επίπεδο που με κάποιο μάλιστα «περίεργο» – λέγε με ΜΜΕ; – τρόπο ελέγχονται από ανθρώπους που δεν ταυτίζονται σε πολλά με τις κατευθύνσεις που κατέγραψες.

  4. Διευκρινίζω ότι παύοντας της στήριξή μας στους Οικολόγους Πρασίνους, δεν πάμε ούτε στηρίζουμε κανένα άλλο κόμμα…συνεχίζουμε την ανιδιοτελή δράση μας στην κοινωνία ως ενεργοί σκεπτόμενοι πολίτες, και ευελπιστούμε ότι το κοινωνικοπολιτικό τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε θα ανατραπεί προκειμένου να απελευθερωθούν από τα υφιστάμενα συστημικά πολιτικά σχήματα, δυνάμεις για τη δημιουργία, μέσω ενός πραγματικού κινήματος, ενός, ευρύτατης κοινωνικής αναφοράς, νέου αντισυστημικού πολιτικού φορέα, δυνάμεις τέτοιες που θα έχουν αναφορά στην πολιτική οικολογία, την άμεση δημοκρατία, την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση και τον αυτοπροσδιορισμό και την ανεξαρτησία, σε προσωπικό-τοπικό-περιφερειακό-εθνικό-διεθνικό και οικουμενικό επίπεδο, μέσα από αξιοσημείωτη κι αξιέπαινη καθημερινή δράση σαν αυτή που περιγράφει ο φίλος Ελευθέριος.
    Προϋπόθεση για να πετύχει ένας τέτοιος φορέας θα ήταν, πέρα από τις θέσεις και τη δράση, η αντίθεση κι η αντίσταση στο υφιστάμενο κρατικοδίαιτο και καπιταλιστικό σύστημα μέσα από μια πρόταση απο- ανάπτυξης και κοινοτικής οικονομίας και η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό – είτε τον Ευρωαμερικάνικο – είτε τους περιφερειακούς ιμπεριαλισμούς των νεο-οθωμανών και κεμαλιστών της Άγκυρας και των σιονιστών σφαγέων του Τελ-Αβίβ και του αμερικανο-εβραΪκού λόμπυ.
    Υ.Γ. Η κριτική μας, αν διαβάσει κανείς καλά το κείμενο δεν περιλαμβάνει ούτε τον Κώστα το Διάκο, που παρά τη ρητορική του δεινότητα δεν έχει ποτέ καταχραστεί εξουσία – όπως οι τρεις που αναφέραμε – ούτε άλλα αξιόλογα στελέχη και μέλη του κόμματος των Οικολόγων- Πρασίνων. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε πως οι αξιόλογοι αυτοί το παιγνίδι το έχουν χάσει, και το μόνο που ευελπιστούμε είναι να σπάσουν τα δεσμά όταν έρθει η ώρα ενός πραγματικού αντισυστημικού κινήματος που θα δημιουργήσει τον αντίστοιχο πολιτικό του φορέα…

  5. πράγματι αυτό που έχει παρατηρήσω είναι ότι για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ως μη ο-π, άκουσα περισσότερο τους ανθρώπους που αναφέρει το κείμενο πάνω, να τονίζονται και να διαδίδονται οι απόψεις τους, παρά τους ο-π ως κόμμα.
    δεν πειράζει, ας αναλωθεί και αυτή η αντίληψη, η οικολογική στο να μη χάσει την εξουσία ο γιωργάκης εν ονόματι του μπαμπούλα συνεργασίας λαος-νδ.
    μάλιστα υπερθεματίζω να σχηματιστεί γρήγορα μέτωπο πασοκ-συριζα-ο-π, και να κυβερνήσουν, ώστε να φανεί ότι θα τα κάνει μαντάρα και ότι το μόνο που θα κατορθώσει θα είναι να κάψει τις εναλλακτικές στο πασοκ λύσεις προκρίνοντας ως μόνη εναλλακτική για τον πολύ κόσμο την νδ-λαος

  6. @ Νίκος Κόμπλας

    Η πλήρης και όχι μονοθεματική δράση με αμεσοδημοκτατικές διαδικασίες από τα κάτω είναι πάντοτε το μεγάλο στοίχημα για μεα όντως εναλλακτική στρατηγική στη λογική του κόματος-βατικανού…

    @ Γιάννης

    Βάζεις μια άλλη οπτική στο θέμα. Πάντως, δεν βλέπω ολόκληρο τον ΣΥΝ ή έστω ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-Ο. Π., αλλά μόνο μια μεγάλη του συνιστώσα που έχει σ΄αυτά ήδη τριφτεί (λέγε με ΠΟΣΔΕΠ…).

    Για πρόσεξε και αυτό:

    “Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ”

    “….. Για το timing υπήρξαν οξυδερκείς: Το πολιτικο-δημοσιογραφικό συγκρότημα εξουσίας χρειαζόταν επειγόντως ένα “σχέδιο Β΄” καθώς η επιλογή του Συνασπισμού κατέστη επισφαλής, τόσο από την αλαζονεία του να θεωρεί ότι αποτελεί αυτόφωτο σώμα στο πολιτικό στερέωμα και να δαγκώνει το χέρι που τον τάισε, όσο και από την στάση του τον Δεκέμβρη, που εξόργισε όχι μόνο την κοινωνική του βάση αλλά και τον κύριο Πρετεντέρη. Εξ άλλου οι διάδοχοι της δυναστείας των Βαυαρών θεωρούσαν πάντα ότι μπορούν να κάνουν και τον κηπουρό τους πρωθυπουργό αν ήθελαν.

    Οι “οικολόγοι πράσινοι” αποδείχτηκαν οξυδερκείς και σε μια σειρά άλλα ζητήματα: Κατ’ αρχήν, από πολύ νωρίς ξεκαθάρισαν ότι είναι ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πολιτική συνεργασία, βάζοντας την πινακίδα “δίδεται για αντιπαροχή” σε ένα οικόπεδο που δεν κατείχαν καν. Σε ένα σκηνικό όπου οι κυβερνητικές αυτοδυναμίες παίζονται στο νήμα μετέβαλλαν εαυτόν σε ποθητές νύφες αυξάνοντας γεωμετρικά την αναφορά στο σχήμα τους….

    ΠΗΓΗ: http://eksapodo.wordpress.com/2009/05/27/447/

  7. ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ (ποστ 27-05-2009) κείμενο και άλλης παραίτησης υποψήφιας στις εθνικές εκλογές του 3007 με τους Ο-Π, στην Πρέβεζα, της ΠΕΛΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (και με άλλο σκεπτικό!!!!):

    «… ΑΠΟΧΩΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΝΟΙΩΘΟΝΤΑΣ ΝΤΡΟΠΗ!!!

    Τον τελευταίο καιρό, καθόλου αβάσιμα είχα αρχίσει να είμαι επιφυλακτική για τους Οικολόγους Πράσινους. Κόμμα με το οποίο ήμουν υποψήφια βουλευτής στον Νομό Πρέβεζας στις εθνικές εκλογές του 2007. Το πρώτο πραγματικό σοκ ήρθε με το δελτίο τύπου της εκτελεστικής γραμματείας στις 7 ή 8 Δεκέμβρη, για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπου εστιάζοντας στους κυβερνητικούς χειρισμούς συγκρίνουν το γεγονός, με τις πυρκαγιές του 2007. Αναφέρουν ότι κατανοούν την οργή των νέων, ζητώντας τους όμως να είναι νηφάλιοι και ήσυχοι, μιλώντας για κουλτούρα βίας και κουλτούρα δημοκρατίας.

    Στις 27 Δεκέμβρη 2008 στους γεμάτους παιδιά και πολίτες δρόμους της Γάζας άρχισε να εκτυλίσσεται η δολοφονική αεροπορική επέμβαση του Ισραήλ. Μια επέμβαση που προετοιμάζονταν καιρό τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε επίπεδο προπαγάνδας. Μέσα σε λίγα λεπτά εκείνη την πρώτη μέρα 200 νεκροί και 700 τραυματίες παιδιά και άμαχοι δολοφονούνταν.

    Στις 2 Γενάρη διαβάζοντας το δελτίο τύπου της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων για την εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα, αποφάσισα αμετάκλητα να αποστασιοποιηθώ από το κόμμα τους. Ένοιωσα ντροπή και εξοργίστηκα! Κοινοποιώντας τους την απόφασή μου μέσω μηνύματος μου, εξέφρασα την απογοήτευσή μου για το δεύτερο δελτίο τύπου σε σειρά για αυτά τα σοβαρά γεγονότα……

    Ως άνθρωπος και ως πολιτική οντότητα δεν επιτρέπω σε κανέναν να μιλά εξ ονόματος μου για ορθολογικές λύσεις και τραπέζια διαπραγματεύσεων κρατώντας ίσες αποστάσεις, ή πιο σωστά αποστάσεις ασφαλείας. Ντροπή!

    ΠΕΛΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Πρέβεζα »

    ΟΛΟΚΛΗΡΗ η επιστολή εδώ:

    http://adacamino.blogspot.com/2009/05/o.html

  8. Θεωρώ καθήκον μου να αναδημοσιεύσω και την εκτενή απάντηση των Ο-Π για πολλά όσα τους καταμαρτυρούν χώροι, όπως και ένα εκτενές κείμενο του επικεφαλής Μιχ. Τρεμόπουλου για το σύγχρονο Μακεδονικό.

    Η δική μου βασική παρατήρηση είναι: Αφήνουν ανοικτό, δηλαδή αποδέχονται, το ζήτημα της προγραμματικής διακυβέρνησης, πριν ακόμα στήσουν κοινοβουλευτικά το πολιτικό τους μόρφωμα. Αυτό για μένα είναι όλα τα λεφτά….

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το εμπόριο της εθνικής ευαισθησίας!

    05/27/2009 από odysseas031

    ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΦΙΛΑΘΛΟΙ

    1. Οι θέσεις για το όνομα της FYROM

    Η δημόσια γραπτή τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων για το όνομα της Μακεδονίας, 20/11/2007 ήταν: «Όπου δύο κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Τέτοια ζητήματα, όμως, δε μπορούν να μετατρέπονται σε διπλωματική σύρραξη ούτε σε ζήτημα γοήτρου ή ταπείνωσης ολόκληρων κοινωνιών».

    Η κοινή διακήρυξη των Πράσινων κομμάτων της Βαλκανικής (Θεσσαλονίκη, 6-8 Ιουνίου 2008) ζητά διπλωματική επίλυση με «σεβασμό και ανοχή στα αισθήματα και των δύο πλευρών». Τη διακήρυξη συνυπογράφει και το κόμμα DOM από τη FYROM.

    Υπάρχει αναλυτικό κείμενο για το θέμα στο τέλος αυτής της ανάρτησης, όπου θεμελιώνεται η άποψη για κοινά αποδεκτή λύση με σύνθετη ονομασία.

    2. Τι ψηφίζουν οι Πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο, και τι οι σύμμαχοι του ΛΑΟΣ

    Στις 12 Μαρτίου ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο η τελευταία Έκθεση Προόδου Ε.Ε.-ΠΓΔΜ. Ενόχληση για την ελληνική πολιτική αποτέλεσε η θέση ότι η διαφορά για το όνομα δεν αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

    Τη θέση αυτή υπερψήφισαν και οι 7 από τους 9 ευρωβουλευτές της ομάδας των «Ανεξάρτητων Δημοκρατών», στην οποία μετέχει και ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ. Το τελευταίο δέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις την ψήφο αυτή των συμμάχων του, αποφεύγοντας ακόμη και μια τυπική διαμαρτυρία.

    Οι Πράσινοι ήταν από τις ελάχιστες πολιτικές ομάδες που ΔΕΝ υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη θέση, προσβλέποντας σε πιθανή αναδιαμόρφωση της θέσης τους από κοινού με τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Σε κάθε πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, οι θέσεις διαμορφώνονται από τις χώρες που έχουν ευρωβουλευτή. Η εκλογή ευρωβουλευτών από τους Οικολόγους Πράσινους, αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο να φθάνουν στους Πράσινους οι θεμιτές ελληνικές ευαισθησίες.

    3. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το «Ουράνιο Τόξο»

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέρριψαν βολιδοσκοπήσεις για εκλογική συνεργασία τους με το «Ουράνιο Τόξο», τόσο στις ευρωεκλογές του 2004 όσο και στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Θεωρούν πάντως ότι η παρουσία του ως μειονοτικού κόμματος με περιορισμένη εκλογική απήχηση συνέβαλε να αναθεωρήσει η κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ τις παλιότερες αντιλήψεις της για εκτεταμένη μειονότητα ομοεθνών τους στην ελληνική Μακεδονία, εκτονώνοντας τον αλυτρωτισμό.

    Η «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», που περιλαμβάνει τα μειονοτικά κόμματα της Ευρώπης (ανάμεσά τους και το «Ουράνιο Τόξο»), αποτελεί χωριστό πολιτικό σχηματισμό από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Εκλέγονται με διαφορετικά ψηφοδέλτια και η πολιτική τους δράση στο ευρωκοινοβούλιο είναι χωριστή. Διατηρούν τυπικά μόνο κοινή ομάδα, καθώς κανείς από τους δύο δε συγκεντρώνει μόνος του επαρκή αριθμό ευρωβουλευτών.

    4. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου και οι απορίες του δημάρχου Αθηναίων.

    Ενημερώνουμε το γνωστό «προστάτη» των δέντρων της οδού Πατησίων ότι άδικα ανησυχεί για τη θέση των Οικολόγων Πράσινων. Έχουμε ταχθεί υπέρ της αυτονομίας και κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το 2005, θέση που επαναλήφθηκε και στα τέλη του 2007, αμέσως μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    Φαίνεται πως ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης θυμήθηκε την εποχή που, ως στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης, ζητούσε το κόμμα του να συμμαχήσει με τον ακροδεξιό Λεπέν και να μιμηθεί την πολιτική του.

    5. Περί Κεμάλ και Θεσσαλονίκης

    Το θέμα έχει ήδη εξαντληθεί από το Φεβρουάριο του 2007. Για όσους δεν κουράστηκαν να ασχολούνται, η τοποθέτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου ως νομαρχιακού συμβούλου αποτελούσε απάντηση σε πρωτοβουλία του νομάρχη κ. Ψωμιάδη να αυτοχρισθεί αρμόδιος για τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δηλώσει από τις 13.02.2007 ότι «το πολυεθνικό παρελθόν που έχει η Θεσσαλονίκη παράλληλα με την ελληνική της ταυτότητα, αποτελεί αναξιοποίητο πλούτο και όχι απειλητικό φάντασμα που χρειάζεται να ξορκίζουμε».

    Η αναφορά του Μιχ. Τρεμόπουλου στον Κεμάλ («η πόλη έπρεπε να τον έχει τιμήσει» παρέπεμπε σε ήδη διατυπωμένη πρόταση του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Μπουτάρη και ομάδας επιχειρηματιών από τις δύο χώρες: στην πρόταση προβλεπόταν επαναφορά του ονόματος του Κεμάλ στο μικρό στενό της οδού Αποστόλου Παύλου όπου είχε γεννηθεί (και που έφερε το όνομα του Κεμάλ μεταξύ 1938 και 1955), με παράλληλη μετονομασία αντίστοιχου δρόμου της Κωνσταντινούπολης με το όνομα κάποιου σημαντικού Έλληνα.

    Σημειώνουμε ότι ο Κεμάλ δεν υπήρξε μόνο ιδρυτής του τουρκικού κράτους και υπεύθυνος για πολλές σφαγές μειονοτήτων, αλλά και βασικός σύμμαχος της χώρας μας στην υπεράσπιση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης απέναντι στις βουλγαρικές διεκδικήσεις της εποχής του Μεσοπολέμου.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν το είδος της ιστορικής μνήμης που ένωσε την Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όχι εκείνο που έκανε ερείπια την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    6. Οι Πόντιοι στη Θράκη και ένα άρθρο του 1990.

    Ορισμένοι υποστηρίζουν σοβαρά ότι ένα άρθρο που γράφτηκε πριν 19 χρόνια, μπορεί να ανασύρεται σήμερα για να κριθεί αποκλειστικά από τον… τίτλο του. Όποιος λοιπόν διαβάσει ολόκληρο το προσωπικό άρθρο του Μιχ.Τρεμόπουλου στην «Οικοτοπία» του 1990, βλέπει καθαρά ότι αναφερόταν στην τότε ελληνική πολιτική, που αντιμετώπιζε τη μειονότητα περίπου ως εθνική απειλή. Οι περισσότερες από τις απόψεις που κατατίθενται στο άρθρο αποτελούν πια επίσημη ελληνική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να αποδειχθούν επιζήμιες ούτε για τους Πόντιους, ούτε για τη Θράκη ούτε για τη χώρα.

    Τη Δευτέρα ο Μ. Τρεμόπουλος είχε στην Κομοτηνή σχετικές συζητήσεις ενώ στελέχη των παλιννοστούντων Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ του έχουν ζητήσει εγγράφως συγγνώμη γιατί κάποιοι τους παρέσυραν εναντίον του.

    7. Η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και η θέση των Πράσινων

    Στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης της εποχής είχε υπερπροβληθεί η στάση των Γερμανών και των Γάλλων Πράσινων. Από την άλλη, είχε αποσιωπηθεί τελείως η ρητή καταδίκη των βομβαρδισμών από τους Ευρωπαίους Πράσινους, με επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πράσινων Κομμάτων στις 28.4.1999. Στην καταδίκη της επέμβασης είχαν διαφωνήσει μόλις 4 από τα 32 πράσινα κόμματα.

    Στην επέμβαση του ΝΑΤΟ μπορούσε να είχε ασκήσει βέτο οποιαδήποτε χώρα-μέλος του, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Δεν το έκανε η τότε κυβέρνηση Σημίτη, αλλά ούτε και το ζήτησε δημόσια κανένα ελληνικό κόμμα. Αντίθετα με τους Ευρωπαίους Πράσινους, όλοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν υπήρχαν τότε, όμως οι άνθρωποι που τους δημιούργησαν είχαν τότε κινηθεί στο πνεύμα της πλειοψηφίας των πράσινων κομμάτων, με πικετοφορία στη γερμανική πρεσβεία κατά την επίσκεψη του Φίσερ παραμονές των βομβαρδισμών, συμμετοχή στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν και διοργάνωση κοινής συνάντησης όλων των πράσινων κομμάτων της Βαλκανικής: Η ίδρυση του Πράσινου Βαλκανικού Δικτύου συνδέθηκε με την από κοινού καταδίκη των βομβαρδισμών.

    Μιχάλης Τρεμόπουλος: Για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ.

    Ανήκω, δυστυχώς, σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν θέλουν να αφήνουν τίποτε αναπάντητο, ιδιαίτερα όταν παραποιούνται οι θέσεις μου. Δεν έχω, όμως, πάντα το χρόνο να το κάνω με τον τρόπο που θέλω, δηλαδή αναλυτικά και ψύχραιμα. Απαντώ, λοιπόν, τώρα και οριστικά και δεν πρόκειται να επανέλθω, παρά τις προσπάθειες κάποιων να εκτρέψουν την προεκλογική συζήτηση από τα βασικά ζητήματα της Ευρώπης και της ίδιας της ζωής μας.

    Είναι φανερό ότι κάποιοι επιλέγουν να μας χτυπήσουν -κυρίως οι εθνικιστές του ΛΑΟΣ αλλά και άλλοι (Ρήξη-Άρδην, Παπαθεμελής κτλ)- όχι με αντιπαράθεση στις ψηφισμένες θέσεις μας ή τη δράση μας αλλά εκτοξεύοντας τόνους λάσπης και συκοφαντιών, ακριβώς επειδή ανησυχούν για την άνοδο των Οικολόγων Πράσινων. Το ότι εμείς αποφεύγουμε να απαντούμε στο ίδιο επίπεδο και προβάλλουμε μόνο τις θετικές μας προτάσεις, είναι κάτι που οι πολίτες εκτιμούν.

    Θα είμαι, λοιπόν, λίγο αναλυτικός:

    Στα τέλη του 2007 η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στη Βουλή ότι η Μακεδονία παύει να είναι «μία και ελληνική» και το εθνικό συμφέρον επιτρέπει την παρουσία της λέξης «Μακεδονία» στο οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ, αρκεί αυτή να εντάσσεται σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και να ισχύει για όλες τις χρήσεις.

    Αποτελεί η απόφαση αυτή των 4 μεγαλύτερων κομμάτων «εθνική ήττα» και «αποδοχή των ιδεολογημάτων των Σκοπιανών»; Προσωπικά δεν άκουσα κανένα να το διανοείται, τουλάχιστον φωναχτά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, καλούμαστε να δώσουμε εξηγήσεις για ποιο λόγο είχαμε δηλώσει, 3 χρόνια πιο πριν, ότι η επικράτηση της απλής λογικής δε μπορεί να θεωρηθεί εθνική ήττα.

    Σε ανακοίνωση του 2004, οι Οικολόγοι Πράσινοι δήλωναν επίσης: «Όπου δύο κοινωνίες αυτοπροσδιορίζονται με το ίδιο όνομα, αποτελεί βασική χειρονομία καλής θέλησης να εξειδικεύσει κάθε πλευρά το δικό της αυτοπροσδιορισμό, λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη επιλογή της άλλης. Τέτοια ζητήματα, όμως, δε μπορούν να μετατρέπονται σε διπλωματική σύρραξη ούτε σε ζήτημα γοήτρου ή ταπείνωσης ολόκληρων κοινωνιών».

    Δυσκολεύομαι να φανταστώ επιχειρήματα που θα στήριζαν την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση μπορεί να αποτελεί «υιοθέτηση των ιδεολογημάτων» της γειτονικής χώρας. Αδυνατώ λοιπόν να καταλάβω με ποια συλλογιστική μου αποδίδετε ότι «το 2004 θεωρούσα ότι η αποδοχή των ιδεολογημάτων των Σκοπιανών, από μας, ήταν “επικράτηση της λογικής”.

    Οι εθνικοί μύθοι κάθε χώρας και κάθε λαού είναι αποκλειστικά για εθνική κατανάλωση και δεν έχουν την παραμικρή εγκυρότητα έξω από τα σύνορά τους. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να τα δεχθούμε ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο από ό,τι η χώρα μας δέχεται ήδη τους «Γκρίζους Λύκους» και η Τουρκία τη δική μας «Χρυσή Αυγή». Για να γελάσουμε και λίγο, αρχαιολόγοι της γείτονος ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η Κοινή Ελληνική των ελληνιστικών χρόνων αποτελεί την …αρχαία μακεδονική γλώσσα: αρκετές φορές σκέφτομαι ότι ισχύει το «μωραίνει Κύριος» και ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα ζημιά στη δική του χώρα ….

    Αναρωτιέμαι όμως για ποιο λόγο όλα αυτά στην ΠΓΔΜ αποτελούν φαινόμενα των τελευταίων κυρίως χρόνων. Για αρκετά χρόνια τα συλλαλητήρια, οι μετονομασίες, τα αγάλματα, τα μποϋκοτάζ και ό,τι άλλο, ήταν δυστυχώς προνόμιο της δικής μας πλευράς. Ακόμη και σήμερα, η λέξη «Σκοπιανοί» ακούγεται σχεδόν ως βρισιά. Θυμάμαι ότι το 1994, όταν ο Α. Παπανδρέου ξεκινούσε τις συνομιλίες που θα κατέληγαν στη γνωστή Ενδιάμεση Συμφωνία, είχε οργανωθεί και ένας ημιεπίσημος διάλογος σε επίπεδο ενεργών πολιτών υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Για λόγους ασφαλείας οι συναντήσεις του διαλόγου γίνονταν στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη, το πούλμαν από τα Σκόπια έπρεπε να έχει πινακίδες άλλης πόλης για να μην «προκαλεί», και τα βράδια διανυκτέρευε στο …γκαράζ των ΜΑΤ στην Καισαριανή γιατί σε όλη την Αθήνα δεν υπήρχε άλλο μέρος επαρκώς ασφαλές.

    Τα χρόνια πέρασαν, οι ευκαιρίες για αξιοπρεπή συμβιβασμό χάνονταν η μια μετά την άλλη και τελικά το 1999, όταν οι δύο κυβερνήσεις έφτασαν μια ανάσα από το «Άνω Μακεδονία», ήρθαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, η εξέγερση των Αλβανών και οι Συμφωνίες της Οχρίδας. Οι συνομιλίες για το όνομα πάγωσαν, η σλαβομακεδονική πλειοψηφία ένιωσε ταπεινωμένη από τις παραχωρήσεις στους Αλβανούς, και οι εθνικιστές ανέβηκαν στην εξουσία. Αφού δε μπορούσαν να φανούν σκληροί με τις κατακτήσεις των Αλβανών, φάνηκαν τουλάχιστον ανυποχώρητοι για το όνομα. Η Ελλάδα προσφερόταν λοιπόν ως «εύκολος εχθρός», ιδίως μετά το Βουκουρέστι. Στο μεταξύ ο Γκρουέφσκι μας χρησιμοποιεί ως ασφαλή τρόπο για να επανεκλέγεται επ’ άπειρον, και οι άνθρωποι που ζητούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα ολοένα και περιθωριοποιούνται.

    Σε συνθήκες όμως οικολογικής κρίσης, κάθε κοινωνία έχει κοινά συμφέροντα με τους άμεσους γείτονές της. Όσοι παραβλέπουν τα ανοικτά διασυνοριακά θέματα του Αξιού και της Δοϊράνης, αυτοί που εξαφανίζουν την Κορώνεια και που δηλητηριάζουν την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν υπερασπιστές της Ελλάδας και της Μακεδονίας.

    Να μείνουμε και σε ένα σενάριο που δεν είναι καθόλου υποθετικό; Αύριο-μεθαύριο το πυρηνικό λόμπυ θα κτυπήσει την πόρτα της γειτονικής χώρας για να κτίσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο –ήδη το έχουν προτείνει από τη δεκαετία του ‘90. Αυτοί που θα αντιδράσουν εκεί, θα έχουν σίγουρα την αλληλεγγύη μας. Όμως τι βαρύτητα θα έχει μια αλληλεγγύη από πολίτες «εχθρικής» χώρας; Αν όμως μια τέτοια μάχη χαθεί, θα έχουμε ανά πάσα στιγμή ένα δυνητικό Τσερνομπίλ μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.

    Γι’ αυτό και οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι, σε καιρούς οικολογικής κρίσης, όποιες και να είναι οι σχέσεις των κυβερνήσεων, οι άμεσοι γείτονες αποτελούν αναγκαστικούς συνεργάτες και οι γέφυρες μεταξύ γειτονικών κοινωνιών είναι ανεπίτρεπτο να κόβονται. Και αυτό το κάνουμε πράξη, με τις δύο βαλκανικές συνδιασκέψεις που οργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και την πλήρη καταγραφή των πηγών ρύπανσης του Αξιού στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με τη συνεργασία των οικολόγων της γειτονικής χώρας.

    Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η διαφορά για το όνομα της Μακεδονίας, δεν αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους το μόνο ζήτημα. Η θέση τους παραπέμπει στην πολυεθνική ιστορία αιώνων της ευρύτερης Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι καμιά από τις εθνότητες του χώρου αυτού δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Μακεδόνες από τις υπόλοιπες. Η διαμόρφωση των όρων παράλληλης χρήσης του ίδιου ονόματος, αποτελεί για μας θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, θέση που παραπέμπει σε μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, όπως άλλωστε και η προσωρινή «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Υπάρχουν, δηλαδή, μια σειρά κοινά συμφέροντα, που δεν πρέπει να επισκιάζονται:

    * Η μετάβαση σε μορφές βιώσιμης οικονομίας, που να διασφαλίζουν την ευημερία χωρίς να υποθηκεύουν το περιβάλλον και το μέλλον μας.
    * Η επείγουσα προστασία των κοινών οικοσυστημάτων και υδάτινων πόρων, όπως ο Αξιός, οι Πρέσπες και η Δοϊράνη.
    * Η αποτροπή της εγκατάστασης απειλών όπως πυρηνικά εργοστάσια ή καλλιέργειες μεταλλαγμένων δίπλα ακριβώς στα σύνορά μας.
    * Η διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, όχι μόνο από διακρατικές συρράξεις, αλλά και από εθνοτικές συγκρούσεις που θα δημιουργούσαν επικίνδυνες πολεμικές ζώνες σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη.
    * Η προοπτική ένταξης των γειτόνων στην Ε.Ε., όπου το κλίμα οδηγεί αναγκαστικά στο συμβιβασμό, στην εγκατάλειψη της εθνικιστικής ρητορείας και των όποιων εδαφικών διεκδικήσεων, όπως έγινε πρόσφατα με την Ουγγαρία.

    Τέλος, επειδή κάποιοι διαστρέφουν εσκεμμένα τις θέσεις μας, να σημειωθεί ότι στις 12 Μαρτίου 2009 υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η Έκθεση Προόδου για τις σχέσεις ΕΕ-ΠΓΔΜ, με θέσεις που θεωρήθηκαν αρνητικές για την επίσημη ελληνική πολιτική. Η έκθεση υπερψηφίστηκε από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, εκτός από τους Πράσινους που κράτησαν ουδέτερη στάση: (συνολικά 478 υπέρ, 92 κατά, 42 αποχές). Το ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν απέτρεψε την εξέλιξη αυτή, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αντέτειναν ότι οι σοσιαλιστές καταψήφισαν συντριπτικά τις ελληνικές θέσεις, κάτι που έκανε ακόμη και η ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατών» όπου ανήκει και το… ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΗ: http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/05/27/ethnika-themata/

  9. Παραθέτω ένα e mail που μου στάλθηκε σήμερα, και εξεπλάγην με το περιεχόμενο εμπεριστατωμένου δημοσιεύματος στην εφημερίδα espresso (αν και ο συντάκτης του espresso είναι προφανώς φιλο- λαος) ως προς τις απόψεις Τρεμόπουλου όπως έχουν παρουσιαστεί από τον ίδιο σε εκδήλωση…
    Δελφινάκι

    Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην κριτική που δέχεται για τις απόψεις του για ελληνοτουρκικά και το σκοπιανό κ.ά., απαντά μονότονα ότι οι θέσεις του συστηματικά παραφράζονται από διάφορους «εμπόρους του πατριωτισμού». Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν υπάρχουν απτά στοιχεία ότι η κριτική που του ασκείται είναι καθόλα βάσιμη. Το θέμα, επομένως, είναι αλλού, αν διατηρεί και σήμερα ο Κ. Τρεμόπουλος τις ίδιες θέσεις και αν αυτές χαίρουν αποδοχής και στον πολιτικό χώρο των Οικολόγων Πρασίνων;

    Δείτε το σημερινό (28/5/09) άρθρο της εφημερίδας Espresso και το βίντεο που το πλαισιώνει.

    http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1003659

  10. εμπεριστατωμένου δημοσιεύματος στην εφημερίδα espresso (αν και ο συντάκτης του espresso είναι προφανώς φιλο- λαος) »

    πολύ ..εμπεριστατωμενο!!!¨ 😆

  11. Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ: Ρατσισμός και Φοβοι

    O Ρατσισμός παντα πατουσε σε αληθινους φοβους που ανακατευε με Μαγικές λύσεις (αποδιοπομπαιους τραγους)

    …Ποτε δεν ηταν μια ιδεολογια βασισμένη ολοκληρωτικά στο ψεμα :Στηριζοταν

    α) στο ανακατεμα (μισες αληθειες μισα Ψεμματα- Συμπυκνωση )

    β) στη Μεγεθυνση : Μεγιστοποιηση των φοβωνγ) στην υποτιθεμενη κατοχή μιας αποκρυφης αληθειας που δηθεν επιμελώς κρυβεται(π.χ ”Πρωτοκολλα σιων” κλπ )

    (και σε μερικά αλλα πραγματα που μπορουμε να τα πουμε εν καιρω )

    Στο οτι ζουμε σε μια Παγκοσμια κοινωνια οπου κυριαρχουν οι Φοβοι αυτό ειναι αναμφισβητητο .. Πολλλοι ονομαζουν την κοινωνια μας κοινωνια της Διακινδυνευσης ή κοινωνια του Ρισκου

    Το μεγάλο ζητημα ειναι η Διαχειριση – ψυχολογική ατομική και κοινωνική -πολιτική των φοβων

    Οι φοβοι μπορουν να μας οδηγησουν (η να οδηγησουν καποιους στο να μας χειραγωγησουν ) σε μια Φοβική κοινωνια ή αντιθετα να μας κινητοποιησουν σε μια οσο το δυνατον μεγαλύτερη Χειραφετηση και διαχειριση των φοβων μας προς μια καλύτερη -ανθρωπινοτερη και πιο Δικαιη κοινωνια

  12. ας βαλω (αν μου επιτρεπεις και ενα ποιηματακι που το αφιερωνω στο δελφινακι και στα λοιπά στελεχη -μελη η οτι αλλο δηλωνουν του …οικολογικου κινηματος

    Ονειρο στην Παραλια
    Και τωρα θα σας διηγηθω το Ονειρο που είδα
    Στην Παραλια ήμουνα με καποιον Πελοπίδα

    και περπατάγαμε μαζί και ηταν Αυγούλα
    ( κι απο την Μπόχα ειχαμε κι οι Δυο μας Αναγούλα

    -δεν καθαριζουνε ποτές κι η θαλασσα Βρωμάει-
    και να ! που ξάφνου είδαμε μια Παπια να πετάει-

    Θαυμάσια!- ανεφωνησε ο Φίλος Πελοπίδας
    -πρεπει να πω στα νιάτα του πως ήτανε ατσίδας

    μα τωρα στα γεράματα αρχισε να τά χάνει….
    ολοι το ξερουνε αυτο ως και οι επτά Νανοι-

    στο Ονειρον μου ερχονται κι αυτοι και η Χιονάτη
    και μια Μικρουλα ζουμπουρλή, χαιδαρα και αφράτη

    κι ολοι μαζί χορευούνε το Γύρω Γύρω Ολοι
    και Ελληνες και Σκοπιανοι ακομα και Διαβόλοι

    ετσι λοιπόν Ξαναγυρνω : Ημασταν Παραλία
    και κριτικαραμε σφοδρά Κεινον τον Μητραλοία

    τον Μητσοτακη εννοώ που εμφιλοχωρούσε
    μέσ’ εις το Ονειρον κι αυτός και αερολογούσε..

    Τι έλεγα; το ξεχασα ..Α ναι για τ’ονειρο μου
    ε ! πανω που περπαταγα κι εκανα το σταυρό μου

    κι ελεγα Δόξα τω Θεώ που εχω την Υγειά μου
    Βλεπω κατι το Τρομερόν και λεω : Παναγιά μου !!!!

    Να μη σας τα πολυλογώ Βλεπω τον Ψωμιάδη
    Αργά να αναδύεται σαν μέσα απο τον Αδη

    Απο την μαυρη θάλασσα ,ναναι σαν Ποσειδώνας
    – του επεφτε μαλλον Κοντός ο Αρχαιος του Χιτώνας

    και φαινονταν τα μπουτια του και φαινονταν κι οι Γάμπες
    και καπου κάπου εσκουζε λές και τον πιάναν Κράμπες

    Κρατουσε μια Τριαινα στο ενα του το Χέρι
    Ενω με τάλλο Χέρι του , κρατουσε Χερι Χερι
    το Αλλο του το Ταιρι του , τονε Καρατζαφερη….

    και εταραχτηκα πολύ , μ’επιασε Πανικός
    Φουρτουνιασμένος ητανε και ο Θερμαικός

    Ψυχρός Βαρδαρης Φύσαγε και ητανε Αυγούλα
    και μενανε μου ρχοτανε κατι σαν Αναγούλα

    Και ειδα να αναδύεται Σώος κι Αρτιμελής
    Ως Γιγας απ’ την Θάλασσα ..Ο Παπαθεμελής!!

    Φοραγε αρχαιο Θωρακα και περικεφαλαία
    και κραταγε κιενα σπαθί , στρατιωτική σκελέα

    και μας αγριοκοίταζε και ηταν σα Θηρίο
    και ο Βραδαρης Φύσαγε! και εκανε και Κρύο

    -και με την ακρη του Ματιου , ειδα τον Πελοπίδα
    που φόραγε στο πόδι του μια Περισκελίδα

    ”Τί πας να κανεις , -τον ρωτώ – Ω Φιλε Πελοπίδα;
    Το Νόημα του Βίου μου – μου απαντάει – είδα …”

    δεν προφτασα να του το πώ ”Μη Πελοπίδα , Μή ”
    και βουτηξε στη θαλασσα εκεινη τη στιγμή!

    ολογυρα τριγύρω μου δεν ακουγες Ψυχή
    Στη Παραλία το πρωί υπάρχει σιωπή ….

    και ανοιξαν οι Ουρανοί και άρχισε να βρέχει
    και η καρδια μου αρχισε-στο Ονειρο- να τρέχει

    και φθανει μεχρι τ’ αγαλμα του Μέγα Βουκεφάλα
    πισω απ’ τα καπούλια του που ειναι και Μεγάλα

    (που ολοι τα θαυμάζουνε τ’ αλογου τα Καπούλια
    κουρνιαζουνε και στη κογχη τους και τα θαλασσοπούλια)

    και οταν έφτασα εκει , κατω απ’ τον Βουκεφάλα
    βλεπω εναν φιλο μου παλιο(τον λέγαμε ”κεφάλα ”

    γιατί τανε λαμπρο μυαλό και ηταν διαβασμένος
    και πηγε στην Αμερική γυρισε σπουδαγμένος

    και τωρα ασχολιότανε με την Φιλοσοφία
    Ομως βαθιά πληγώθηκε απο καποια Σοφία

    την ειχε -λένε- Γκόμενα – μ’αυτή τουκανε Νάζια
    και κάπου μπλοκαραν πολύ του Φιλου τα Γρανάζια

    -κι αρχισε να παραμιλά να λεει αρες μάρες
    και η Μαρίδα γελαγε ,πετωντας κουκουνάρες –

    ταβαλε με τον Εγελο ο Φίλος μου ο Κεφάλας
    – τι τραγωδία ομως κιαυτή ..μες τη ζωή μας ..΄Αλας!

    ποτε κανεις δεν προβλεψε πως θα τα φερει η Μοιρα!
    η μόνη η προβλέψιμη ειναι η Καλομοίρα!

    ειδα λοιπόν περιδεή τον φίλο τον Κεφάλα
    να καθεται ανακουρκουδα κατω α΄τον Βουκεφάλα

    και να διαβάζει τ’ Εγελου Φαινομενολογία ”
    -πρεπει να πω πως σπουδασε και Κοινωνιολογια

    και ηταν και καθηγητης εις την Σχολήν Παντείου
    κι οι Φοιτηται τον Φωναζαν ”Κεφάλα αααίοοουυυ”

    ”εκει πουναι τα δόρατα πλαι στον Βουκεφάλα
    με τις αιχμές τις μυτερές τα ακοντια τα μεγάλα

    που υψωνονονται στον ουρανό,θαρρεις θε να τον σκίσουν
    και πάνω στο Γαλάζιο του, σημαδι να αφήσουν

    στα Υψωμένα ακοντια απάνω εις τις λόγχες
    -το ειδα και μου βγήκανε τα μάτια απο τις κογχες-

    καθοντουσαν μακάριοι καπου επτά Στυλίτες
    φοραγαν ρασα κοκκινα και μοιάζουν Αγιορίτες

    – Κρυφά αναρωτηθηκα : αραγε δεν τσιμπιούνται
    στων σαρισσων τις μυτερές τις ακρες , Πως κοιμουνται;

    Ειν’ αραγε φακιρηδες; ή ειναι Ρασόφοροι;
    Βρε μπάς και εινα αναρχικοι ; Πρωην Κουκουλοφόροι;

    που τωρα μετανοιωνουνε για τα αμαρτηματα τους
    και καθονται στις σάρισσες να πουν τ’αιτηματα τους;

    μη κανανε καταληψη ;Βρε μπάς και απεργουνε ;
    αραγε τι τα μάτια μας ακομα θε να δουνε;

    Αυτα αναρωτιομουνα μα εκεινοι σιωπηλοι
    στις λογχες πάνω καθονταν και ησαν σφριγηλοι

    Κιεγώ βουβος παραμεινα και μαλλον απορουσα
    ”ητο πραγματικότητα ή σ’ονειρο πια ζουσα

    πως γινεται κι ανεγγιχτοι μενουν απ τα παλούκια
    μου φαινονταν μυστηρια ολα αυτά τα λούκια”

    (συνεχιζεται)

    επανω κει που θαυμαζα τους επτά ερημιτες
    που καθονταν στα Δόρατα και ητανε στηλίτες
    ”Αξάφνου εμφανίσθηκε και η Θεά Αθηνά

    ρίχνει μια με το Δορυ της , Γυρνά και λέει ; Να!

    γυρνώ εκει και τι να Δω! παει ο Βουκεφάλας
    κι’ εξαφανισθηκε μαζι κι ο φίλος μου ο κεφάλας
    στη θέση του αγαλματος είχε κορμό ελιάς
    κι ανεβασμένος στα Κλαδιά και ο ..Καραμπελιάς

    Με κοταξε παραξενα , και καπνιζε μια Γόπα
    τον είδα και αναφώνησα -στην εκπληξη μου: ΟΠΑ!*
    ……συνεχιζεται

    Με κοιταξε παραξενα οταν του είπα :
    ΟΠΑ”μου θυμισες τα νειατα μου,γιαυτό”- μου λεει- :”ΣΩΠΑ!!””

    και ξεχνα πιά το Παρελθόν και τις μεγάλες ΡΗΞΕΙΣ

    Απομεινάρια μεινανε μόνο κι Αφίξεις – ήξεις”
    (κι αστραπιαια έστρεψα τα μάτια στο Ρεμέτζο

    και έκπληκτος αντίκρυσα να στεκει εκει τον….Μέρτζο
    με Μύστακα πελώριο να κανει Πιρουέτες
    ντυμένος Μακεδονικα , κι ακουγονταν Τρομπέτες ”

  13. Γενικά οι παραπάνω δημοσιεύσεις έχουν μια εντιμότητα καθώς περιέχουν αρκετές τοποθετήσεις του Τρεμόπουλου. Ακούγονται πολλά γι΄αυτόν, καθως πλέον οι δημοσκοπήσεις πραγματικά ή όχι εμφανίζουν το Κόμμα αυτό μέχρι και με εξωπραγματικά διψήφια νούμερα. Κάτι δεν μου πάει καλά εδώ.

    Ωστόσο προς τί η αντίδραση; Γενικά οι αριστεροί και ειδικά οι αριστεροί εκτός Κ.Κ.Ε., -για το τελευταίο μπορούμε να πούμε άλλα κάποια άλλη φορά- και σίγουρα οι Συριζίτες και οι περι αυτών συνεργαζόμενες αριστερές ομάδες, έχουν δεδομένες αντεθνικές θέσεις ή φιλομειονοτικές αρκεί οι χώρες αυτές να είναι γειτονικές με την Ελλάδα και διεκδικήτριες εθνικών ζητημάτων.

  14. Κωνσταντινε ισως οι αριστεροι να ειναι να θεωρουνται ακομα »μιάσματα » »μειωμένης εθνικής συνειδησης» »εαμοβουλγαροι κλπ ειδικά οταν αντιτιθενται στον ρατσισμό και υπερασπιζονται τα ανθρωπινα δικαιωματα και τις συνταγματικές ελευθεριες …

  15. Γειά σου ρε Νοσφεράτε με την ποιητική σου Φλέβα! Δε ξέρω αν έλαβες τελικά ένα μέϊλ που έστειλα στη σελίδα σου, που σου έλεγα πόσο θαυμάζω το ρομαντισμό που διακρίνω στα ποστ σου, όχι όμως και το μανιχαϊσμό σου, που όποιος σε κατακρίνει πού΄σε και καλά αριστερός, γίνεται αυτόματα δεξιός, πως όποιος κατακρίνει απ΄τις επάλξεις, κατευθείαν κυλιέται μέσα στις λάσπες. Άς τα δεν τα καταφέρνω σαν κι εσένα στον έμμετρο λόγο…Να ξέρεις πάντως ότι στο οικολογικό κίνημα της Θεσσαλονίκης έχω συμμετοχή, πολλές φορές στην ίδα παρέα με του Τρεμόπουλου, από την εποχή που αποκλείστικε ο νομός Θεσπρωτίας από τους κατοίκους του για να μην πέφτουν τα λήμματα στον Καλαμά, από τις κινητοποιήσεις ενάντια στο πυρινικό εργοστάσιο του Κοζμοντούι ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ, που ελπίζω να μην είχε παγιδέψει τότε το ρομαντισμό σου, από τους αγώνες να μη στερέψουν τις πηγές της Αραβυσσού και τόσες άλλες οικολογικές κινητοποιήσεις μέχρι που φυγα από την αγαπημένη Σαλονίκη. Με εκπομπή ¨¨Νυχτερίδες κι Αράχνες» στο Ράδιο Κιβωτός, και αργότερα «Στα πλοκάμια της Ουτοπίας», πέρασα μένοντας στην Κατάληψη της Λ.Νίκης και δουλεύοντας στα μπουζούκια για έξτρα χατζηλίκη τα καλοκαίρια μεταξύ εξεταστικών. Την ξέρω καλά τη Σαλονίκη, αλλά δυστυχώς το πνεύμα ελέυθερίας και αλληλεγγυής που κάποτε κυριαρχούσε στο κόσμο που ζούσε έξω από τα καλούπια έχει πια χαθεί. Τώρα πρέπει να είσαι είτε με τον Ψωμιάδη, είτε με το Μπουτάρη και τον Τρεμόπουλο, είτε με τους ασφαλίτες και τα κοράκια τους, είτε με το μπάχαλο, είτε με τον Άρη είτε με τον παοκ. Έλεος φτάνουν τα μανιχαϊστικά. Σε τέτοια διλήμματα ούτε έμπαινα, ούτε και θα μπω. Αν όμως μου φαίνεται πως στράβωσε ο γιαλός, αλλάζω ρότα, γιατί προφανώς στραβά αρμενίζουμε…

  16. Α παρεμπιπτόντως.
    Δείτε στο παρακάτω λινκ το άρθρο του Γιώργου Σταματόπουλου στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία με τίτλο : “Ποιοί Πράσινοι Οικολόγοι”
    http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=49366
    Μη μου πείτε ότι κι αυτός είναι με το Ψωμιάδη, το Καρατζαφέρη και το ράσο. Έλεος!

  17. δελφινάκι,
    ωραίο το ράδιο κιβωτός αλλά το φαγε η μαρμάγκα και οι διπλανοί του σταθμοί!

  18. http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=49366
    «.. Ανατριχιάζεις όταν τον ακούς: Τι κρύβει μέσα του αυτός ο άνθρωπος… »
    ΠΟΛΎ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΌ ΤΟ ΕΡΏΤΗΜΑ??
    ΧΑΊ΄ΔΕΥΩ ΤΟ ΜΥΤΕΡΟ-ΤΡΑΓΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΦΡΟ΄Υ΄ΔΙΚΌ ΜΟΥΣΙ ΜΟΥ , ΚΟΙΤΆΩ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ..: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ Ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ?? ..

  19. @ Στέλιος Φούντας

    Τίποτα καινούριο δεν κρύβει. Μέσα σε λίγες μέρες, πριν ανοίξουν οι κάλπες, φαίνεται ότι αισθάνεται ήδη «εξουσία». Όχι όμως κάτι χειρότερο από τους άλλους εκσυγχρονιστές, πρασινογαλαζιολαχανί νεοκαπιταλιστάδες… Απλά κάποιοι νέοι θα απογοητευθούν σύντομα. Και αυτό είναι πολύ όμορφο για το μετά.

    ΥΓ Σύντομα θα έχουμε και 2η δόση; Εθνικές εκλογές…

Σχολιάστε