Ασωπός ποταμός: Τα πρόστιμα ως δώρα, η ρύπανση ως κόλαση και η δίκη ως απάντηση;

Η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη δικάζεται αυτές τις μέρες γιατί υπερασπίζεται δημόσια το δικαίωμα του Ασωπού ποταμού, να πορεύεται χωρίς ρύπανση και το δικαίωμα των παιδιών να πίνουν νερό, χωρίς εξασθενές χρώμιο και τα τοιαύτα!!!

«ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ η αρχιτέκτων – πολεοδόμος Μαργαρίτα Καραβασίλη που παύθηκε τον Ιούλιο του 2005 από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά από επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών. Πιέσεις και εκβιασμοί για τους Ράμπο περιβάλλοντος. Απόπειρες χρηματισμού. Λευκές επιταγές με χώρο για πολλά μηδενικά. Απειλές και εκβιασμοί. Τρέξιμο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Νερά που ταράζονται. Και νερά που λιμνάζουν. Απογοήτευση για τους πολιτικούς, για τους θεσμούς. Και για όσους ξεκίνησαν να τους υπηρετήσουν απλήρωτοι αλλά με όνειρα πολλά…».

Γράφει η Ελευθεροτυπία, 13-11-2007, μεταξύ άλλων:   «Στο επόμενο στάδιο ήταν να ξεκινήσουμε αιφνιδιαστικούς ελέγχους ακόμη και τη νύχτα και να τοποθετούμε όργανα μετρήσεων στις επιχειρήσεις με την πιο οχλούσα δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι πολλά εργοστάσια εκμεταλλεύονται τη νύχτα που δεν γίνονται έλεγχοι ώστε τότε να δουλεύουν στο μάξιμουμ και να ξεφορτώνονται, χωρίς να γίνονται αντιληπτά, υγρά και στερεά απόβλητα.

Για τους ελέγχους στην περιοχή Οινοφύτων συνεργαστήκαμε και με τις υπηρεσίες της νομαρχίας Βοιωτίας και είχαμε την αμέριστη στήριξη του νομάρχη κ. Περγαντά, ο οποίος μας ζήτησε να πάρει η ΕΥΕΠ την πλήρη ευθύνη των ελέγχων γιατί ως ανεξάρτητη αρχή μπορεί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά, καθώς λειτουργεί έξω από σκοπιμότητες ή πελατειακές σχέσεις και πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας που αφενός στερούνται προσωπικού και υποδομής και αφετέρου έρχονται αντιμέτωπες με κοινωνικές και άλλες πιέσεις, οι οποίες συχνά μπαίνουν εμπόδιο στη διενέργεια ελέγχων», μας λέει η κ. Καραβασίλη. Η ΕΥΕΠ ανέλαβε λοιπόν να λειτουργήσει με τον αέρα του νέου και δυναμικού πόλου εποπτείας. Ομως…»

Η κ. όμως Καραβασίλη δικάζεται σήμερα!!!! Περισσότερα για τη δίκη που γίνεται για το «δικαίωμα στη δημόσια κριτική»  στο ιστολόγιο asopossos. «Τα νέα της δίκης: Η δίκη άρχισε, μίλησε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης και άρχισε να εξετάζεται ο πρώτος μάρτυρας. Η δίκη διακόπη κατά τις 16:00 και θα συνεχιστεί την 6-10-08. Θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις», συνεχίζει το εν λόγω ιστολόγιο!!!

«Στην Ελλάδα, η μόλυνση από εξασθενές χρώμιο στα νερά του Ασωπού είναι τεράστια, με συγκεντρώσεις της τοξικής ουσίας 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που κατεγράφησαν στην πρώτη μου υπόθεση στο Χίνκλεϊ της Νότιας Καλιφόρνιας. Το ποτάμι εκεί, αν είναι δυνατόν, έχει χρώμα μοβ! Γι’ αυτό θα δώσουμε ακόμη πιο σκληρό αγώνα».

Αυτά είναι τα λόγια της Έριν Μπρόκοβιτς, στα ΝΕΑ, που έγινε γνωστή από την «υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου στο Χίνκλεϊ, αλλά κυρίως μέσα από την κινηματογραφική ταινία, με θέμα τη ζωή και τη δράση της.

Συνεχίζουν τα ΝΕΑ:

Σε προχθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τhe Guardian», αναφέρθηκε στην περίπτωση των Οινοφύτων. Την περασμένη εβδομάδα η κ. Μπρόκοβιτς, νομικός σύμβουλος δύο μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, ειδική σε περιβαλλοντικά θέματα, βρισκόταν στην Ιρλανδία για διαλέξεις. «Αγωνίζομαι για δύο ευρωπαϊκές υποθέσεις μόλυνσης των υδάτων στην Ιταλία και την Ελλάδα. Λαμβάνω καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους που ζουν κοντά σε υδάτινες περιοχές με εξασθενές χρώμιο: από την ιρλανδική πόλη Κορκ ή την Ιταλία. Ωστόσο, η περίπτωση της Ελλάδας είναι η πιο σοβαρή», τόνισε στη συνέντευξη…

«Η πρόσφατη έρευνα όμως στα νερά του Ασωπού, που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύει ότι η ρύπανση στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, διαψεύδοντας έτσι τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για μη ανίχνευση της τοξικής ουσίας στο νερό.

Κατεγράφησαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, από τα οποία, σύμφωνα με τους υπευθύνους της έρευνας, τα 100 μικρογραμμάρια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα, οι μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων καθιστούν το νερό του Ασωπού- από τα Οινόφυτα έως τον Ωρωπό- ακατάλληλο για άρδευση.»

Η σκυτάλη στην «Καθημερινή»:

«Επαθα σοκ. Αυτό το πράγμα δεν το είχα ξαναδεί. Ποτέ». Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από τότε που ο Γιώργος Χατζηνικολάου με τους συναδέλφους του ερευνητές του Ινστιτούτου Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ προχώρησαν σε αναλύσεις των νερών του Ασωπού, αλλά η αλγεινή εντύπωση που αποκόμισαν δεν λέει να ξεθωριάσει. «Είναι με διαφορά ο χειρότερος ποταμός της Ελλάδας. Το μόνο που ρέει σε αυτόν είναι βοθρολύματα και όσο πλησιάζουμε στη βιομηχανική περιοχή τα πράγματα χειροτερεύουν»

«Υπήρξαν κακοτεχνίες και το νερό που μας έρχεται δεν είναι καλό. Μην το ψάχνεις, εδώ είναι το… «Βαλτοπέδιο»», λέει με νόημα στην «Κ» ο π. Ιωάννης Οικονομίδης[1], που πρωτοστατεί στον αγώνα για την κάθαρση (του Ασωπού και όχι μόνο).

«Και εμείς πάλι καλά. Υπάρχουν πάρα πολλοί οικισμοί στη Βοιωτία στους οποίους οι κάτοικοι πίνουν ανενόχλητοι το νερό που τρέχει από τις βρύσες τους, καθώς κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για τους κινδύνους. Ο υδροφόρος ορίζοντας παραμένει εξαιρετικά ρυπασμένος, η κατάσταση στο ποτάμι είναι τρισάθλια, έλεγχοι δεν γίνονται…»

ΠΗΓΗ 1: Ελευθεροτυπία, 13-11-2007, Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ,

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=13.11.2007, και 03-10-2008, http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=22753968,

ΠΗΓΗ 2: Τα ΝΕΑ, «Σούπερ μόλυνση στον Ασωπό», Η Έριν Μπρόκοβιτς διεθνοποιεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συνεχίζεται,  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού, ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008,

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1401409&ct=1,

ΠΗΓΗ 3: Καθημερινή,  Της Λινας Γιανναρου,  Σοκ από την εικόνα που αντίκρισαν οι ερευνητές, οι οποίοι αποτυπώνουν την κατάσταση των ελληνικών ποταμών, Ημερομηνία δημοσίευσης: 30-09-08, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100038_30/09/2008_286657,

ΠΗΓΗ 4: http://asopossos.wordpress.com,


[1] Περισσότερα για τον «Ρασοφόρο ακτιβιστή», δείτε το ποστ «Οινόφυτα: Ενας παπάς κόντρα σε 350 εργοστάσια», με ημερομηνία 29-09-2008, εδώ:

http://plibyos.blogspot.com/2008/09/blog-post_29.html,

Ένα Σχόλιο

  1. […] με ένα σφηνάκι (δεν αντέχω και παραπάνω δόση…) cocktail Ασωπού, Κουμουνδούρου, Κωπαΐδας μετά ρύπων ανθρακικού Κιότο […]

Σχολιάστε