Όχι μάγκες της «ΕΑΡ», δεν είναι όλα για γκρέμισμα

Εντάξει στην δημοκρατία όλοι έχουν θέση, αλλά η κριτική θα είναι αμείλικτη, όταν ειδικά οι σκοποί και οι στόχοι είναι  εμφανώς αντι- και μόνο. Σ’ αυτό το ιστολόγιο δεκάδες φορές έχουμε εξασκήσει κριτική για δημόσιες στάσεις και συμπεριφορές εκκλησιαστικών φορέων, αλλά πάντα με γνώμονα τη στήριξη της ορθόδοξης θεολογίας και πρακτικής ή σε πολιτικούς φορείς όταν οι στόχοι τους δεν γίνονται εξόφθαλμα ορατοί και είναι επικίνδυνοι, πάντα κατά τη ταπεινή μας γνώμη.

UP DATE, 09-07-09, ώρα 15.15:

Όλυμπος: στους δύο τρίτος δεν χωρά

Posted on Ιουλίου 9, 2009 by manitaritoubounou

Είναι όμως δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο πρωτόγνωρα  πολιτικά μορφώματα, χωρίς άλλους κοινωνικούς αγώνες, όπως η σχεδόν αποκλειστικά δωδεκαθεϊστική ΕΑΡ, επειδή  ξεκινούν τη δημόσια εμφάνισή τους με μόνο ιδεολογικούς όρους, ενάντια σε μοναστήρι όντας στον… Όλυμπο;

Φυσικά και όχι, αφού διαφαίνεται καθαρά ο βαθύτερος στόχος: Η αντιχριστιανική, αντι-ορθόδοξη και αντι-μοναχική πρακτική τους, χωρίς ευρύτερες συμμαχίες  για γεγονότα που πιθανά θα σήκωναν μια δημόσια πολιτική συζήτηση. Όχι μάγκες της ΕΑΡ, δεν είναι όλα για γκρέμισμα.

Δείτε περισσότερα εδώ/oodeεδώ/egolpio και  εδώ/lefteria

UP DATE, 07-07-2009, ώρα 16.00: Ένας συχνός αναγνώστης του ιστολογίου μας μου έστειλε μια δισέλιδη εμπρηστική βεβαίως προκήρυξη, που δείχνει την αφορμή για την επίθεση με ημερομηνία 21-06-2009. Καταθέτω περιληπτικά την αναφορά της θέτοντας όμως ερωτήματα και επί της αφορμής:

α) Η μεγάλη ψιλή κυριότητα στις πλαγιές του Ολύμπου από την Ι, Μ. Αγ. Διονυσίου της εν Ολύμπω. Είναι γεγονός ότι κάποιες μονές είχαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τέτοιες ψιλές κυριότητες. Ένα τεράστιο μέρος έχει περάσει στο Δημόσιο.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Πόση έχει μείνει όντως στη Μονή; Τώρα που το δημόσιο ξεπουλά που θα πάνε;)

β) Ότι διαθέτει έγγραφα από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Από την κινεζική έπρεπε να έχει ή της Αυστρο-ουγγαρίας;

γ) Ότι κάποια από τα έγραφα είναι πλαστά.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Ποιο δικαστήριο έκρινε τελεσίδικα γι’ αυτά;

δ) Ότι έχουν φτάσει καταγγελίες στη Δικαιοσύνη.

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ: Ναι αλλά που έχουν καταλήξει; Τι ενέργειες έχουν γινει προ τη Δικαιοσύνη; Και πως ακόμη ερευνώνται ενώ θεωρούνται πλαστά κάποια έγγραφα;

ε) Έχει υπογραφή «Πρωτοβουλία Αγώνα» και κατανοητή η υπογραφή. Έχει και Δήμος Λιτοχώρου:

Ερώτηση αφελούς … ΜτΒ:

Με ποιες λαϊκές συνελεύσεις και ποιες δημοτικές αιτιολογημένες αποφάσεις βγήκε η προκήρυξη; Τι προηγούμενες ενέργειες έχουν γίνει; Και κυρίως γιατί δέν έχει επίσημη υπογραφή από το Δήμο;  Ερωτήματα ευρύτερης πολιτικής βεβαίως…

olympos1olympos2

36 Σχόλια

  1. Γιατί οι άγιες μορφές ζούνε σε σπηλιές!; 🙂

  2. @ stinathina

    Ε ναι βρήκαμε το παραμύθι. Παντού ζουν οι άγιες μορφές, ακόμα και στις σπηλιές των μεγαλουπόλεων και στις σπηλιές των διαδηλώσεων… Χαίρε!

  3. μάλλον συμφωνώ μαζί σου

  4. Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν επισκεφτεί τη Μονή ή έστω το Λιτόχωρο, ότι η περιοχή που εμφανίζεται ως καταπατημένη/υπο διεκδίκηση, αποτελεί ένα πολύ καλό «φιλέτο» για τις νέες μορφές τουρισμού, αλλά η Μονή του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Αυτό είναι ένα πρόβλημα βασικό. Γιατί όμως δεν κινήθηκε εναντίον ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με νομικές διαδικασίες ή και με όποιες άλλες μορφές;
    και ένα επιπλέον ερώτημα (που θα μείνει αναπάντητο):
    έγινε ποτέ διαμαρτυρία από τους παραπάνω υπογράφοντες και συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία για άλλες καταπατήσεις στην ακριβώς από κάτω Πλάκα Λιτοχώρου και πόσο ήπια είναι η οικοδόμηση στην εν λόγω περιοχή;

    Όσο για τους ΕΑΡ, ε, πριν λίγο καιρό είχαν και τα δικά τους πανηγύρια στα «Προμήθεια». Αν δεν τα «κατάφεραν» εκεί, λογικό να εμφανίζονται κι εδώ….

  5. Οι «μάγκες» θέλουν προφανώς να εκμεταλλευτούν τη φασαρία με τη Βατοπαιδίου για να κάνουν τη δουλειά τους…

  6. προς στιγμήν νομισα οτι μιλατε για την παλια την ΕΑΡ και σκεφτηκα που την θυμηθηκαν οι ανθρωποι ..
    οσο για το θεμα: ασφαλώς και ο χριστιανισμός με ολες του τις αμαρτιες(που δεν ειναι και λίγες) ειναι πολύ προτιμώτερος απο τον νεοπαγανισμό..
    Ασφαλώς ..

  7. @ phlou…flis

    … και εγώ … μάλλον ευχαριστώ για τη συμφωνία. Χεχεχχεχ

    @ γρηγόρης στ.

    Για γράφτε, για γράφτε περισσότερα….

    @ Expaganus

    Ε, ναι. «Δρυός πεσούσης, πάς ανήρ ξυλεύεται»… Σκέψου όμως ν απλακωθεί από κάτω ο ανήρ!!!

    @ Νοσφεράτος

    Γι αυτό έβαλα την φωτογραφία…. Πάντως και εμείς κάποιες φορές δεν χειριζόμαστε ή δεν διαχειριζόμαστε καλώς τα αγαθά…. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η άνευ αρχών πολεμική.

  8. δεν ανήκει απλώς η ελλάδα στους έλληνες. ειδικά ο όλυμπος.
    τώρα, αν ανήκει στο υσεε ή στο εαρ, είναι δευτερεύον

  9. Υπάρχει, εδώ και χρόνια, μια πρεμούρα διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων για να κάνουν χιονοδρομικό κέντρο και άλλες τουριστικές υποδομές στον Όλυμπο.
    Σε αυτή την προοπτική αντιδρούν δυναμικά ελληνικές και παγκόσμιες ορειβατικές και οικολογικές οργανώσεις.
    http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=637&forum_id=6&
    http://www.tsipiras.gr/enr_a.htm
    Δεν ξέρω τη θέση των κατά καιρούς δημάρχων της περιοχής του Λιτοχώρου επί του θέματος.
    Το βέβαιο είναι ότι τα λεφτά παίζουν κύριο ρόλο και σε αυτή την ιστορία.
    Προσωπικά, στέκομαι αλληλέγγυος με όποιους θέλουν να διατηρηθεί αμιγής ο χαρακτήρας του Εθνικού Δρυμού στην περιοχή και να αποκλειστεί από τον Όλυμπο το αληταριό της νύχτας που έκανε τον Παρνασσό «Μύκονο του χειμώνα».

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΟΥΛΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΟΠΟΙΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ !

  10. ….αραγε οι μοναχοί ήρθαν απο τη (πρώην γαλλική) Δημοκρατία του Κονγκό ; Ελληνες δεν είναι;

    οχι ! μας λένε οι παγανιστές του Εαρ. Πιστεύουν πως μόνο οι παγανιστές είναι Ελληνες. Γι’αυτό γράφουν «ο όλυμπος ανήκει στους Ελληνες και όχι στο Ιερατείο.»

    Απο πότε φεραμε εισαγώμενο ιερατείο απο το τζιμπουτί βρε παιδιά;

    Πας μη παγανιστής βάρβαρος ! ! ! ! ! !

    Bεβαια έχουν διαφορές μεταξύ τους οι του ΥΣΕΕ θεωρούν και τους ΕΑΡιτες μη-παγανιστές…αλλα σε αυτά θα κολήσουμε τώρα;; Κάποιος τρόπος θα βρεθει να μοιράσουν τον όλυμπο μεταξύ τους…με κλήρωση ίσως;;

    Πάντως στα εγκαίνια του νέου ‘ ναού ‘ , πολύ χλιδή φέτος: http://forum.ysee.gr/viewtopic.php?f=5&t=5538&st=0&sk=t&sd=a&start=60#p59750

    Τι βλέπουν τα μάτια μας πια..

  11. @ Γιάννης

    …ή στουε επιχειρηματίες τσιμέντου και όχι μόνο, βεβαίως , βεβαίως…

    @ Misha

    Κάτω όλα τα κουλά, ακροδεξιά ή εκσυγχρονισμένα ή και τα δύο μαζί…

    @ oode

    Το πιο αστείο, σε μια υπόθεση τραγική, είναι αυτό: Η Ελλάδα στους έλληνες – και μη – (επιχειρηματίες), έξω το «ιερατείο» που κράτησε σε ισορροπία και το δρυμό….

    ΕΡώτηση: Τους κράζουν ακόμα και οι του ΥΣΕΕ; Καλά θα πρόκειται για απίθανους!!!

  12. @ Misha

    Βάζω όλη την καταγγελία με το παιχνίδι στον Όλυμπο:


    ΟΧΙ Χωροθέτησηση Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο

    Συγγραφέας ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜ
    Ημερ. καταχώρησης 5/3/2005 11:39:27 μμ
    Κείμενο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ
    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
    ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

    Τ.Θ. 30736 ΑΘΗΝΑ 10033
    ΤΗΛ: 210/3243782

    Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2005

    Θέμα: Διαμαρτυρία για την Χωροθέτησηση Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο

    Αγαπητοί κύριοι , Βουλευτές ,Υπουργοί και Ιθύνοντες της Διοίκησης,

    1. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο , αλλά και αρμοδίως τις αποφάσεις και δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, που αποσκοπούν στην δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου και άλλων δράσεων δήθεν βιώσιμης ανάπτυξης στη θέση «Βρυσοπούλες» του Ολύμπου εντός της περιοχής του Εθνικού Δρυμού, ξεκινώντας από την υλοποίηση της σχετικής οδοποιίας η οποία ήδη εγκρίθηκε με ψευδεπίγραφη (δήθεν) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων .

    Συγκεκριμένα:

    Α) Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την απόφαση αρ.51036/ΕΥΣΣΑΠ2572/24-12-2004 ενέκρινε την Β΄Τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Στήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας για το έτος 2004 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :

    «Μελέτη σκοπιμότητας-χωροθέτησης χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο ύψους 45.000 ευρώ με χρόνο υλοποίησης 2004-2005 και αφορά την θέση« Σπαρμός – Βρυσοπούλες» όπου λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων του Στρατού, δηλαδή εντός της περιοχής προστασίας (NATURA 2000) του Ολύμπου.

    Β) Η Νομαρχία Λάρισας ζήτησε με αίτηση της (αρ.πρωτ. 7982 17/8/2004) από το ΠΕΠ Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει το έργο « Οδοποιία Σπαρμού Ολύμπου» ύψους 6.800.000 ευρώ ήτοι την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου χωματόδρομου που οδηγεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων του Στρατού, μήκους 13.5 χιλιομέτρων αφού ενέκρινε και την σχετική μελέτη οδοποιίας (Δνση Τεχν.Υπηρ. αρ.πρωτ.2711/22-3-2004)

    Γ) Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την διατύπωση γνώμης (σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το ΥΠΟΙΚΟ (έγγραφο αρ. 97785 Γ΄ΠΕΠ 6-10-2004)

    Δ) Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας προχώρησε σε Κοινωνική υποτίθεται Διαβούλευση (6-12-2004) στη Λάρισα για την χωροθέτηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ολύμπου που στην ουσία εξέτασε όπως αναφέρουν τα πρακτικά που διαβιβάστηκαν στις 10-12-2004 στις εφημερίδες εναλλακτικά σενάρια της χωροθέτησης του Χιονοδρομικού κέντρου που αποτελούν και την Α΄φάση της μελέτης σκοπιμότητας που εκπονείται από ομάδα συνεργατών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας (ΑΕΝΑΛ) .

    Ε) Στα αναφερόμενα στην παρ. 1Δ παραπάνω πρακτικά η ΕΥΔΕ ΠΕΠ Θεσσαλίας ζήτησε βελτίωση της μελέτης σκοπιμότητας με περαιτέρω διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων χωροθέτησης (επί πλέον της θέσεως «Βρυσοπούλες» και την θέση «Καρυάς» ) και σημείωσε ότι: «σύμφωνα με την Νομοθετική Πράξη 959 ΦΕΚ /11-7-2003 η μελέτη σκοπιμότητας είναι ένα από τα τέσσερα στάδια δημιουργίας χιονοδρομικού κέντρου και ότι με την γραπτή δέσμευση των φορέων για μακροχρόνια συνεργασία προς διασφάλιση της προσθετικότητας του συνόλου των ως άνω προϋποθέσεων πληρούνται οι όροι επιλεξιμότητας και συνεπώς ένταξης του προτεινόμενου έργου «Οδοποιία Σπαρμού Ολύμπου» στο Γ΄ΠΕΠ Θεσσαλίας».

    Σημειωτέον ότι στην δήθεν Κοινωνική Διαβούλευση συμμετείχαν οι φορείς :

    Μητροπολίτης Ελασσόνας!!
    Περιφέρεια Θεσσαλίας
    ΑΕΝΑΛ ΝΑ Λάρισας
    Επαρχείο Ελασσόνας
    Δήμος Ελασσσόνας
    Δήμος Ολύμπου
    Δήμος Λιβαδίου
    Δήμος Σαρανταπόρου
    ΔΕΠΤΑΚΑΛ Δ. Ελασσόνας
    ΧΟΣ Ελασσόνας
    Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας
    ΕΟΣ Λάρισας

    Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν συμμετείχε κανένας φορέας Προστασίας Περιβάλλοντος ή Πολιτισμού ούτε καν ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ( Απόφαση 126519/2575 ΥΠΕΧΩΔΕ 2-7-2003) ενώ συμμετείχαν Δήμοι εκτός περιοχής Ολύμπου (Λιβαδίου Σαρανταπόρου, και απουσίαζε περιέργως ο Δήμος Λιτοχώρου).

    Επίσης άκρως περιέργως απουσίαζαν όλοι οι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει ο κύριος ορεινός όγκος του Ολύμπου.

    2. Τόσον η έγκριση της μελέτης οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου όσο και το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας για την ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ποσού 6.800.000 ευρώ ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο της οδοποίας αυτής η οποία στην ουσία «ανοίγει τον δρόμο» για την κατασκευή Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο, βασίζονται σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε στις 28/9/2001 από την ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Μελετητές: «ΠΟΛΥΕΔΡΟΝ» Α.Τσιτσιπιλάμης και Σια Ε.Τ.Ε. , Α. Κοντανάς , Β.Κουτάλου ) κατά παράβαση των απαιτήσεων του Νόμου 1650/1986 για την Προστασία του Περιβάλλοντος και των προδιαγραφών περιεχομένου της ΚΥΑ 69269 /1990 που επιβάλλουν την διερεύνηση των επιπτώσεων της λειτουργίας του έργου τόσον στην άμεση όσο και στην ευρύτερη περιοχή επιρροής του.

    Εν προκειμένω, η πιθανότητα μια τέτοια οδοποιία να συνδυαστεί με την πραγματοποίηση χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο παρότι όχι μόνον είναι μεγάλη αλλά και πασίγνωστη από την δεκαετία του 1980 οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσπάθεια «ανάπτυξης» του Ολύμπου δηλαδή κυριολεκτικώς περιβαλλοντικής άλωσης του, που χάρις στη διεθνή κινητοποίηση απεφεύχθη, αγνοείται πλήρως αν όχι επιμελώς αποκρύπτεται από τους μελετητές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου.

    Την ίδια «άγνοια» όμως δείχνουν και οι υποτιθέμενες υπερασπίστριες του Περιβάλλοντος υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που όχι μόνον εγκρίνουν την ΜΠΕ αλλά εκδίδουν και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (αρ.πρωτ. 3223 /21-1112-2001) η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και πραγματοποίηση του έργου της οδοποιίας σύμφωνα με τον Ν1650/86 για την Προστασία του Περιβάλλοντος, παραλείποντας να σημειώσουν στο άρθρο ε1 της απόφασης υπό τον τίτλο:
    Περιβάλλον της περιοχής – Ευαίσθητα στοιχεία – Ειδικά προστατευόμενες ζώνες , οποιαδήποτε απόφαση από τις ισχύουσες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου!!!

    3. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΠΕ της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου δεν κάνει καμία αναφορά στις επιπτώσεις της λειτουργίας αυτής της οδοποιίας στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου που είναι στην άμεση γειτονία της .
    Το γεγονός αυτό και μόνον αποτελεί επαρκέστατο δικαιολογητικό για τον Υπουργό Περιβάλλοντος να ανακαλέσει την απόφαση του για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ 8 του Ν 1650/86 που ρητά προβλέπει αυτή την περίπτωση.

    4. Πως είναι δυνατόν να εγκρίνεται μία οδός που θα «φέρει τα πάνω κάτω» με τουριστική αξιοποίηση στο πιο γνωστό παρθένο και φημιστό πολιτισμικά βουνό όχι μόνον της Ελλάδας αλλά του κόσμου ολόκληρου, με μελέτες κατάπτυστου «στρουθοκαμηλισμού» που κάνουν ότι το αγνοούν και με συμπαιγνίες τοπικών παραγόντων που τις εγκρίνουν;

    5. Ο στρουθοκαμηλισμός όμως συνεχίζεται και με την δήθεν κοινωνική διαβούλευση για την χωροθέτηση του Χιονοδρομικού Κέντρου στην οποία έχουν αγνοηθεί όλοι οι φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού .
    Από πότε αλήθεια ο Όλυμπος ανήκει μόνον στην Λάρισα στην Ελασσόνα και στους εμπόρους τους;
    Κανείς από αυτούς δεν μπορεί να καταλάβει ότι η διαχρονική φήμη του «βουνού των θεών» βασίζεται στην ανόθευτη μεγαλειώδη φύση του;

    6. Η μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο την Α΄φάση της οποίας υπογράφει το γραφείο Γιάννης Μπαϊμπάς και Συνεργάτες (Νοέμβριος 2004) μπορεί να χαρακτηρισθεί όχι απλώς ελλειπής αλλά και αντιεπιστημονική για τους εξής τουλάχιστον λόγους:
    Α. Βασίζεται σε στοιχεία κίνησης όσον αφορά τους πιθανούς επισκέπτες του Χιονοδρομικού, μέχρι το έτος 1994 τα οποία είναι τελείως ανεπίκαιρα δεδομένου ότι η εικόνα την τελευταία δεκαετία έχει πλήρως ανατραπεί με την πληθώρα των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας που ήδη λειτουργούν, και μάλιστα στα γύρω από τον Όλυμπο βουνά. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή οι σκιέρ που υπολογίζει.
    Β. Αγνοεί προηγούμενες μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΟΤ που αποφεύγουν συστηματικά προτάσεις δημιουργίας Χιονοδρομικών Κέντρων στον Όλυμπο καθώς και διδακτορικές διατριβές που συνιστούν ήπια ανάπτυξη του ορεινού όγκου μόνον μέχρι την ισοϋψή των 1300 μ.
    Γ. Φαίνεται να αγνοεί τελείως το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης ορεινών όγκων μεταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία και απορρίπτει τις τουριστικές αναπτύξεις σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ περιορίζει τις αναπτύξεις αυτές στα «ριζά» του βουνού και μάλιστα στα πλαίσια υφισταμένων οικισμών.

    7. Αν έχει μείνει στοιχειώδης λογική στους «αναπτυξιακούς παράγοντες» θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο καλλίτερος τρόπος για να επωφεληθούν από τον Όλυμπο είναι να τον διατηρήσουν ως έχει προκειμένου να τον «προσκυνούν» οι περιπατητές και ορειβάτες . Μόνον τουριστικές αναπτύξεις στα «ριζά» του βουνού όπως π.χ. στο Λιτόχωρο έχουν νόημα και όχι οδοποιίες και χιονοδρομικά ex nihilo (εκ του μη όντος) που θα φέρουν στην συνέχεια ξενοδοχεία και βίλες πάνω στο βουνό .
    Αρκετές οι ασέβειες προς την Ελληνική Φύση. Ας διατηρήσουμε επιτέλους τα Σύμβολα του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας ανόθευτα από την καταναλωτική μανία.

    8. Ύστερα από τα παραπάνω προτείνονται τα εξής:
    8.1 Να μην εγκριθεί η χρηματοδότηση της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και να γίνει άμεση ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της οδοποιίας αυτής λόγω βασικότατης έλλειψης της ΜΠΕ όσον αφορά την εξέταση των πιθανών επιπτώσεων από τυχόν τουριστικές αναπτύξεις (κάθε είδους) που θα ευνοηθούν από την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης οδού, οι οποίες παντελώς αποσιωπήθηκαν.
    8.2 Η μελέτη σκοπιμότητας του χιονοδρομικού κέντρου Ολύμπου να μετατραπεί ως προς το αντικείμενο και να περιλάβει μόνον «Δράσεις και έργα βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή Ελασσόνος» όπως στο Λιτόχωρο.
    8.3 Να υπογραφεί τάχιστα η υπό έκδοση ΚΥΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου με ρητή απαγόρευση για την δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων .

    ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

    1.ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ
    Πολιτικός μηχανικός-Δρ.χωροταξίας
    2.ΘΕΜΗΣ ΣΤΕΦ.ΤΣΙΠΗΡΑΣ
    Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος
    3.ΕΦΗ ΒΑΛΙΑΝΤΖΑ
    Μηχανικός Περιβάλλοντος
    4.ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Ιδρυτής του Αριστοτελικού Ομίλου Αθηνών
    5.ΑΝΝΑ ΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
    Φιλόλογος
    6.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗΣ
    Βιοκαλιεργητής
    7.ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
    Δασολόγος
    8.ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ
    Δημοσιογράφος-Διαφημιστής

    ΜΑΖΕΨΤΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

    ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ………………………………..

    ΙΔΙΟΤΗΤΑ…………………………………………….

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ………………………………………….

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ…………………………………………

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ……………………………………………

    Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κο Κων/νο Καραμανλή

    Προς τον

    Πρωθυπουργό

    κο Κων/νο Καραμανλή

    κε Πρωθυπουργέ,

    Ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, έγραψε κάποτε ότι: «αν θελήσεις να κρατήσεις από την Ελλάδα τα βασικά της χαρακτηριστικά θα καταλήξεις σε μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι».

    Κι αν θελήσει κανείς, επίσης, να κρατήσει τους κυριότερους τόπους του πολιτισμού της, θα καταλήξει εύκολα, σε μια Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στους Δελφούς και φυσικά στον Όλυμπο.

    – Αυτός ο τελευταίος, ειδικώς ο Όλυμπος, όπως γνωρίζετε δεν είναι ένα τυχαίο βουνό, ένας τυχαίος τόπος, δεν είναι απλά ένα σπάνιο φυσικό οικοσύστημα, αλλά κι ένα locus major του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο και οφείλει η ανθρωπότητα να διαφυλάξει.

    Η πρώτη προσπάθεια για την καταστροφή του, σας θυμίζω ξεκίνησε από την δικτατορία των συνταγματαρχών και δυστυχώς συνεχίστηκε στα 1988, με την προσπάθεια κατασκευής τελεφερίκ και χιονοδρομικών κέντρων κοντά στις ψηλότερες του κορυφές.

    – Το να φτιάξει κανείς τουριστικές εγκαταστάσεις στις κορυφές του Ολύμπου, ασφαλώς γνωρίζετε, ότι ισοδυναμεί με το να επιχειρήσει να φτιάξει κανείς εστιατόρια στην Ακρόπολη, γήπεδα ποδοσφαίρου στην Αρχαία Ολυμπία ή πολυκατοικίες στους Δελφούς.

    Γι’ αυτό και η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν άμεση και εντυπωσιακή.

    – Εκατοντάδες επώνυμοι ευρωπαίοι, (σας αποστέλλουμε σχετικό κατάλογο) και 60.000 Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν την έκκληση του MOUNTAIN WILDERNESS για την αποτροπή της καταστροφής του Ολύμπου.

    – Δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα και τα τακτικά σχόλια του διεθνούς τύπου ήταν επικριτικά για την χώρα μας.

    – Οι αγώνες μας, ευτυχώς, οδήγησαν στο πάγωμα των σχεδίων της υποτιθέμενης τουριστικής αξιοποίησης, του Ολύμπου, επί 1 σχεδόν δεκαετία, ώσπου ξαφνικά, μάθαμε ότι νέα σχέδια εκπονήθηκαν και μάλιστα από την Νομαρχία Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίες πρόσφατα (Δεκέμβριος 2004) παρουσίασαν στην Ελασσόνα την πρώτη φάση μελέτης «για την τουριστική αξιοποίηση του ΟΛΥΜΠΟΥ», που προβλέπει έργα ύψους 7.200.000 € στις ψηλότερες κορφές του μυθικού βουνού.

    Μάλιστα σε δηλώσεις του στον τύπο (8/12/2004) ο νομάρχης Λάρισας κος Λ. Κατσαρός, επεσήμανε ότι «ενεργεί με προσεκτικές κινήσεις, για να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στην ακύρωση προηγουμένων επενδυτικών σχεδίων(!!!).

    κε Πρωθυπουργέ,

    Είναι για εμάς σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί που εκπροσωπούν σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών το ελληνικό κράτος, δεν έχουν ούτε ίχνος πολιτισμού στην σκέψη τους και θα οδηγήσουν σε νέο διεθνή διασυρμό την χώρα μας.

    Ελάχιστα επίσης τους ενδιαφέρει ότι καμιά σοβαρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να δικαιολογήσει κανένα έργο στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, ούτε, επίσης, το γεγονός ότι τα χιονοδρομικά κέντρα δεν είναι πλέον επιλέξιμες δαπάνες για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και εάν δεν βρισκόταν στην Λάρισα, αλλά στους Δελφούς, θα έφτιαχναν πολυκατοικίες. Στην Ακρόπολη ταβέρνες. Στην Αρχαία Ολυμπία γήπεδα ποδοσφαίρου.

    – Όμως, δυστυχώς, βρίσκονται στην Θεσσαλία και στον Όλυμπο και δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εξαπατούν τους τοπικούς πληθυσμούς και να κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα.

    – Γι’ αυτό και σας ζητούμε να επέμβετε, για να σταματήσετε το επερχόμενο κακό.

    – Σας ζητούμε να τύχει ο Όλυμπος ιδιαίτερου σεβασμού και να βοηθήσετε σαν κυβέρνηση να αντιληφθούν οι μικρόνοες ότι αφ’ ενός μεν η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στην φύση, δεν μπορεί να καταστραφεί με το δικαιολογητικό κάποιων, δήθεν αναπτυξιακών αναγκών, αφ’ ετέρου δε ότι η ύπαρξη και η διατήρηση κάποιων locus major στον ελληνικό χώρο δημιούργησε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο βάσισε ο ελληνικός πολιτισμός την φρόνηση και τις αξίες του και τον βοήθησε να ακτινοβολήσει σε ολόκληρη την οικουμένη.

    κε Πρωθυπουργέ,

    Να είστε σίγουρος ότι η Ευρώπη (η όμορφη θνητή που δεν σταμάτησε ποτέ να κυνηγά ο Δίας), θέλει να ξανα-συσπειρωθεί γύρω από την Ελλάδα και γύρω από τον Όλυμπο, που τον θεωρεί κι αυτόν, σύμβολο της πνευματικής της επιβίωσης.

    – Κι αυτό, τέλος που χρειάζεται η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης μας, δεν είναι άναρχη, η δήθεν αειφόρα, αλλά αξιοβίωτη ανάπτυξη.

    Γι’αυτό, μην μας στερήσατε αυτήν την δυνατότητα……

    Με τιμή

    Κώστας Στεφ.Τσίπηρας

    – Πολιτικός μηχανικός- χωροτάκτης
    – Ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος της διεθνούς οργάνωσης «MOUNTAIN WILDERNESS»
    – Συγγραφέας 6 βιβλίων για τα ελληνικά βουνά.
    – (εκδόσεις Α.Α.ΒΙΒΑΝΗ, 8η έκδοση, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2η έκδοση, εκδόσεις Olijane, Γενεύη, 9η έκδοση).

    Θέμης Στεφ.Τσίπηρας

    – Αρχιτέκτων μηχανικός – πολεοδόμος
    – Ενεργό μέλος και συμμετέχων σε αποστολές των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»
    – Συγγραφέας του βιβλίου «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    PAN-HELLENIC NETWORK OF ECOLOGICAL ORGANIZATIONS

    Γαζή 216, 382.22-Βόλος / Gazi 216, 382.22-VOLOS

    Tel-Fax: ++30 4210 20620 / 38387

    site: // http://www.eco-net.gr e-mail: eco-net@otenet.gr

    Βόλος 7/3/2005 7μελής67p/05/940π

    Προς τους Υπουργούς:

    Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, 3332608 Φ

    Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφα 6969106 Φ

    ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά 6451793 Φ

    Τουρισμού κ. Δημ. Αβραμόπουλο 6969741 Φ

    Τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννη 6432589 Φ

    το Γ. Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα 2410-552651 Φ

    το Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό 2410-253734 Φ

    Κοιν. Ημερήσιο Τύπο

    1. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο , αλλά και αρμοδίως τις αποφάσεις και δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, που αποσκοπούν στην δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου και άλλων δράσεων δήθεν βιώσιμης ανάπτυξης στη θέση “Βρυσοπούλες” του Ολύμπου εντός της περιοχής του Εθνικού Δρυμού, ξεκινώντας από την υλοποίηση της σχετικής οδοποιίας η οποία ήδη εγκρίθηκε με ψευδεπίγραφη (δήθεν) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    Συγκεκριμένα:
    Α) Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την απόφαση αρ.51036/ΕΥΣΣΑΠ2572/24-12-2004 ενέκρινε την Β΄Τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Στήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας για το έτος 2004 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων :
    “Μελέτη σκοπιμότητας-χωροθέτησης χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο ύψους 45.000 ευρώ με χρόνο υλοποίησης 2004-2005 και αφορά την θέση“ Σπαρμός – Βρυσοπούλες” όπου λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων του Στρατού, δηλαδή εντός της περιοχής προστασίας (NATURA 2000) του Ολύμπου.
    Β) Η Νομαρχία Λάρισας ζήτησε με αίτηση της (αρ.πρωτ. 7982 17/8/2004) από το ΠΕΠ Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει το έργο “ Οδοποιία Σπαρμού Ολύμπου” ύψους 6.800.000 ευρώ ήτοι την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του υφιστάμενου χωματόδρομου που οδηγεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων του Στρατού, μήκους 13.5 χιλιομέτρων αφού ενέκρινε και την σχετική μελέτη οδοποιίας (Δνση Τεχν.Υπηρ. αρ.πρωτ.2711/22-3-2004)
    Γ) Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την διατύπωση γνώμης (σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες για την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Θεσσαλίας από το ΥΠΟΙΚΟ (έγγραφο αρ. 97785 Γ΄ΠΕΠ 6-10-2004)
    Δ) Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας προχώρησε σε Κοινωνική υποτίθεται Διαβούλευση (6-12-2004) στη Λάρισα για την χωροθέτηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ολύμπου που στην ουσία εξέτασε όπως αναφέρουν τα πρακτικά που διαβιβάστηκαν στις 10-12-2004 στις εφημερίδες εναλλακτικά σενάρια της χωροθέτησης του Χιονοδρομικού

    κέντρου που αποτελούν και την Α΄ φάση της μελέτης σκοπιμότητας που εκπονείται από ομάδα συνεργατών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας (ΑΕΝΑΛ) .
    Ε) Στα αναφερόμενα στην παρ. 1Δ παραπάνω πρακτικά η ΕΥΔΕ ΠΕΠ Θεσσαλίας ζήτησε βελτίωση της μελέτης σκοπιμότητας με περαιτέρω διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων χωροθέτησης (επί πλέον της θέσεως “Βρυσοπούλες” και την θέση “Καρυάς” ) και σημείωσε ότι: “σύμφωνα με την Νομοθετική Πράξη 959 ΦΕΚ /11-7-2003 η μελέτη σκοπιμότητας είναι ένα από τα τέσσερα στάδια δημιουργίας χιονοδρομικού κέντρου και ότι με την γραπτή δέσμευση των φορέων για μακροχρόνια συνεργασία προς διασφάλιση της προσθετικότητας του συνόλου των ως άνω προϋποθέσεων πληρούνται οι όροι επιλεξιμότητας και συνεπώς ένταξης του προτεινόμενου έργου “Οδοποιία Σπαρμού Ολύμπου” στο Γ΄ΠΕΠ Θεσσαλίας”.

    Σημειωτέον ότι στην δήθεν Κοινωνική Διαβούλευση συμμετείχαν οι φορείς:
    Μητροπολίτης Ελασσόνας!!

    Περιφέρεια Θεσσαλίας

    ΑΕΝΑΛ ΝΑ Λάρισας

    Επαρχείο Ελασσόνας

    Δήμος Ελασσσόνας

    Δήμος Ολύμπου

    Δήμος Λιβαδίου

    Δήμος Σαρανταπόρου

    ΔΕΠΤΑΚΑΛ Δ. Ελασσόνας

    ΧΟΣ Ελασσόνας

    Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας

    ΕΟΣ Λάρισας

    Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν συμμετείχε κανένας φορέας Προστασίας Περιβάλλοντος ή Πολιτισμού ούτε καν ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ( Απόφαση 126519/2575 ΥΠΕΧΩΔΕ 2-7-2003) ενώ συμμετείχαν Δήμοι εκτός περιοχής Ολύμπου (Λιβαδίου Σαρανταπόρου, και απουσίαζε περιέργως ο Δήμος Λιτοχώρου).
    Επίσης άκρως περιέργως απουσίαζαν όλοι οι φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει ο κύριος ορεινός όγκος του Ολύμπου.

    2. Τόσον η έγκριση της μελέτης οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου όσο και το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας για την ένταξη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ποσού 6.800.000 ευρώ ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο της οδοποίας αυτής η οποία στην ουσία “ανοίγει τον δρόμο” για την κατασκευή Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο, βασίζονται σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εγκρίθηκε στις 28/9/2001 από την ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Μελετητές: “ΠΟΛΥΕΔΡΟΝ” Α.Τσιτσιπιλάμης και Σια Ε.Τ.Ε. , Α. Κοντανάς , Β.Κουτάλου ) κατά παράβαση των απαιτήσεων του Νόμου 1650/1986 για την Προστασία του Περιβάλλοντος και των προδιαγραφών περιεχομένου της ΚΥΑ 69269 /1990 που επιβάλλουν την διερεύνηση των επιπτώσεων της λειτουργίας του έργου τόσον στην άμεση όσο και στην ευρύτερη περιοχή επιρροής του.
    Εν προκειμένω, η πιθανότητα μια τέτοια οδοποιία να συνδυαστεί με την πραγματοποίηση χιονοδρομικού κέντρου στον Όλυμπο παρότι όχι μόνον είναι μεγάλη αλλά και πασίγνωστη από την δεκαετία του 1980 οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη

    προσπάθεια “ανάπτυξης” του Ολύμπου δηλαδή κυριολεκτικώς περιβαλλοντικής άλωσης του, που χάρις στη διεθνή κινητοποίηση απεφεύχθη, αγνοείται πλήρως αν όχι επιμελώς αποκρύπτεται από τους μελετητές της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου.
    Την ίδια “άγνοια” όμως δείχνουν και οι υποτιθέμενες υπερασπίστριες του Περιβάλλοντος υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που όχι μόνον εγκρίνουν την ΜΠΕ αλλά εκδίδουν και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (αρ.πρωτ. 3223 /21-1112-2001) η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την χρηματοδότηση και πραγματοποίηση του έργου της οδοποιίας σύμφωνα με τον Ν1650/86 για την Προστασία του Περιβάλλοντος, παραλείποντας να σημειώσουν στο άρθρο ε1 της απόφασης υπό τον τίτλο:
    Περιβάλλον της περιοχής – Ευαίσθητα στοιχεία – Ειδικά προστατευόμενες ζώνες , οποιαδήποτε απόφαση από τις ισχύουσες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου!!!

    3. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΠΕ της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου δεν κάνει καμία αναφορά στις επιπτώσεις της λειτουργίας αυτής της οδοποιίας στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου που είναι στην άμεση γειτονία της .
    Το γεγονός αυτό και μόνον αποτελεί επαρκέστατο δικαιολογητικό για τον Υπουργό Περιβάλλοντος να ανακαλέσει την απόφαση του για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ 8 του Ν 1650/86 που ρητά προβλέπει αυτή την περίπτωση.

    4. Πως είναι δυνατόν να εγκρίνεται μία οδός που θα “φέρει τα πάνω κάτω” με τουριστική αξιοποίηση στο πιο γνωστό παρθένο και φημισμένο πολιτισμικά βουνό όχι μόνον της Ελλάδας αλλά του κόσμου ολόκληρου, με μελέτες κατάπτυστου “στρουθοκαμηλισμού” που κάνουν ότι το αγνοούν και με συμπαιγνίες τοπικών παραγόντων που τις εγκρίνουν;
    5. Ο στρουθοκαμηλισμός όμως συνεχίζεται και με την δήθεν κοινωνική διαβούλευση για την χωροθέτηση του Χιονοδρομικού Κέντρου στην οποία έχουν αγνοηθεί όλοι οι φορείς Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Από πότε αλήθεια ο Όλυμπος ανήκει μόνον στην Λάρισα στην Ελασσόνα και στους εμπόρους τους; Κανείς από αυτούς δεν μπορεί να καταλάβει ότι η διαχρονική φήμη του “βουνού των θεών” βασίζεται στην ανόθευτη μεγαλειώδη φύση του;

    6. Η μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στον Όλυμπο την Α΄φάση της οποίας υπογράφει το γραφείο Γιάννης Μπαϊμπάς και Συνεργάτες (Νοέμβριος 2004) μπορεί να χαρακτηρισθεί όχι απλώς ελλιπής αλλά και αντιεπιστημονική για τους εξής τουλάχιστον λόγους:

    Α. Βασίζεται σε στοιχεία κίνησης όσον αφορά τους πιθανούς επισκέπτες του Χιονοδρομικού, μέχρι το έτος 1994 τα οποία είναι τελείως ανεπίκαιρα δεδομένου ότι η εικόνα την τελευταία δεκαετία έχει πλήρως ανατραπεί με την πληθώρα των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας που ήδη λειτουργούν, και μάλιστα στα γύρω από τον Όλυμπο βουνά. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή οι σκιέρ που υπολογίζει.

    Β. Αγνοεί προηγούμενες μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΟΤ που αποφεύγουν συστηματικά προτάσεις δημιουργίας Χιονοδρομικών Κέντρων στον Όλυμπο καθώς και διδακτορικές διατριβές που συνιστούν ήπια ανάπτυξη του ορεινού όγκου μόνον μέχρι την ισοϋψή των 1300 μ.

    Γ. Φαίνεται να αγνοεί τελείως το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο

    ανάπτυξης ορεινών όγκων μεταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία και απορρίπτει τις τουριστικές αναπτύξεις σε μεγάλα υψόμετρα, ενώ περιορίζει τις αναπτύξεις αυτές στα “ριζά” του βουνού και μάλιστα στα πλαίσια υφισταμένων οικισμών.

    7. Αν έχει μείνει στοιχειώδης λογική στους “αναπτυξιακούς παράγοντες” θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο καλλίτερος τρόπος για να επωφεληθούν από τον Όλυμπο είναι να τον διατηρήσουν ως έχει προκειμένου να τον “προσκυνούν” οι περιπατητές και ορειβάτες . Μόνον τουριστικές αναπτύξεις στα “ριζά” του βουνού όπως π.χ. στο Λιτόχωρο έχουν νόημα και όχι οδοποιίες και χιονοδρομικά ex nihilo (εκ του μη όντος) που θα φέρουν στην συνέχεια ξενοδοχεία και βίλες πάνω στο βουνό.

    Αρκετές οι ασέβειες προς την Ελληνική Φύση. Ας διατηρήσουμε επιτέλους τα Σύμβολα του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας ανόθευτα από την καταναλωτική μανία.

    8. Ύστερα από τα παραπάνω προτείνονται τα εξής:

    8.1 Να μην εγκριθεί η χρηματοδότηση της οδοποιίας Σπαρμού Ολύμπου από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και να γίνει άμεση ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της οδοποιίας αυτής λόγω βασικότατης έλλειψης της ΜΠΕ όσον αφορά την εξέταση των πιθανών επιπτώσεων από τυχόν τουριστικές αναπτύξεις (κάθε είδους) που θα ευνοηθούν από την διάνοιξη και ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης οδού, οι οποίες παντελώς αποσιωπήθηκαν.
    8.2 Η μελέτη σκοπιμότητας του χιονοδρομικού κέντρου Ολύμπου να μετατραπεί ως προς το αντικείμενο και να περιλάβει μόνον “Δράσεις και έργα βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή Ελασσόνος” όπως στο Λιτόχωρο.

    8.3 Να υπογραφεί τάχιστα η υπό έκδοση ΚΥΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου με ρητή απαγόρευση για την δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων .

    Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

    ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 6977-606820, ΚΑΝΕΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 6972-902750, ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 6977-668776,

    ΜΙΧΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6944-862254, ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6974-640419

    http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=637&forum_id=6&amp

  13. Παιδιά και πάλι Καλημέρα. Συμφωνώ λοιπόν και εγώ ότι οι άγιες μορφές δεν ζουν σε σπηλιές. Επι της ουσίας, το φαινόμενο- πέρα από την γραφειοκρατική του επεξεργασία- δείχνει και κάτι άλλο: την απόλυτη σχετικότητα οποιουδήποτε επίσημου κρατικοκοινωνικού λόγου. Όταν πλεον ο επικρατών λόγος- είτε κοσμικός είτε εκκλησιαστικός- δεν είναι δεσμευτικός (δεν εννοώ απλά δεν πείθει), τότε ανοίγεται ο χώρος στην άκρατη «ιδιωτικοποίηση» του δημόσιου χώρου και λόγου. Απλά, φαινόμενα της εποχής. Αλλού, στην Εσπερία τα έχουν ψιλο- συνηθίσει.
    Ο.Κ. Συνεχίζουμε…

  14. @ Γαριβάλδι

    Πολύ σωστα και καλημέρα…. Πάντως να είστε σε επιφυλακή γιατί η υπόθεση αυτή δεν είναι ‘βατοπέδι».

    Είναι «βατοπέδι» μάλλον από την ανάποδη. Αναμείνατε στο ακουστικό σας….

  15. Και στην Αθηνα κατι εκσυγχρονιστες Λασκαρατος -Ροϊδης εχουν λυσσαξει με καποια μοναστηριακη έκταση, το Μετόχι, που ειναι διπλα στο τελεφερικ του καζινο της Παρνηθας.

    Οι τελευταιες ταβερνες, τα αυθαιρετα, οι βιλλες και το τελεφερικ την εχουν περικυκλωσει. Εχουν αναλαβει λοιπον οι Ροϊδηδες ως εκτελεστες με εντολες των νονών να διαβαλουν την εκκλησια ώστε να μπει χερι και στην τελευταια εκταση στους προποδες της Παρνηθας.

    Οταν φωναζω οτι για Ο,ΤΙ και να διαμαρτυρονται οι εκσυγχρονιστες το οποιο φαινεται ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ καλο ψαξτε τα συμφεροντα και τον μακροπροθεσμο σχεδιασμο πισω τους δεν ειμαι καθολου υπερβολικος.

  16. Ας θυμηθουμε και την επιθεση σε βαρος του Αρχιεπισκοπου Ιερώνυμου για την Μονη Ευαγγελιστριας από μεγαλοτσομπανο μεγαλοτσιφλικα που θεωρει οτι οπου βοσκουν τα προβατα του, το βουνο του ανηκει και οχι στην Εκκλησια.

    Υπαρχει απο χρονια στα σκαρια σχεδιασμος για την τουριστικη αναπτυξη του Ελικωνα. Εκει που περσι προπερσι έπιασε και μεγαλη φωτια μεσα στα έλατα και εκαψε και αρκετες εκτασεις. Δεν ξερω αν με αντιλαμβανεσθε;

  17. Από ό,τι φαίνεται, το παρα-παραξήλωσαν οι ακροδεξιοί, οι χλαμυδοφόροι και μη παγανοεθνικιστάδες της Εσπερίας, και οι εκσυγχρονιστάδες-στριούλες της λάιτ αριστεράς που στην αμαθή φαντασία τους παραβιάζουν το πατριαρχικό Άσυλο του Όρους, ενώ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Θεοτόκου κ.α. ανοηταίνοντες ασυστόλως…

    Και ειδικά αυτό με τα λείψανα του Αγίου, ήταν όντως υπερβολικά ουσιαστικά «χονδροειδές»…….!

    Πράγματι, φαίνεται, λοιπόν, ότι μαζί με τα ξερά(νεοβατοπαιδινές μπίζνες-«αυτονόητη αξιοποίηση περιουσίας») καίγονται και τα χλωρά……

    Θα πρέπη να δούμε τις εξελίξεις για να βγη συμπέρασμα ασφαλές, πάντως…

    Χαιρετισμούς πανταχού… 🙂
    Και θάρρος στους εκεί αντιστεκόμενους, μάλλον…

  18. @ Theoprovlitos

    Έχω μάθει να μη γενικεύω όπως επίσης ότι οι πολιτικο-ιδεολογικές ανοησίες λειτουργούν με δίπολα, όπως π.χ. φασιστοειδή-εκσυγχρονιστές.

    @ philalethe00

    Σωστά γράφεις. Ανάμενε ακόμα λίγο…

  19. Μανιτάρι,
    το Χιονοδρομικό είναι πράγματι η μια όψη από τις πολλές όψεις, του όλου θέματος και πάρα πολύ καλό ότι αναδημοσιεύθηκαν εδώ οι διαμαρτυρίες.
    Απλά δέστε τον κανονισμό λειτουργίας/εισόδου/παραμονής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
    http://www.olympusfd.gr/GR/Rules.asp
    και θα γίνει κατανοητό τι επιβουλεύονται από τον Όλυμπο, γιατί και σε τι είναι εμπόδιο οι διεκδικούμενες εκτάσεις.

  20. @ γρηγόρης στ.

    Σ’ ευχαριστώ για τη ζεύξη. Αυτή είναι πολύ σημαντική. Θα την βάλω ολόκληρη για να διαβάζεται μαζί με τα άλλα:

    Κανονισμός Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

    *

    Η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μόνον από τους υπάρχοντες δρόμους και η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

    Δεν επιτρέπεται:
    * H είσοδος χωρίς συνοδό σε παιδιά κάτω των 14 ετών
    *

    H στάθμευση σε άλλους χώρους εκτός των ειδικών χώρων στάθμευσης
    *

    H κοπή δέντρων, η μεταφορά φυτοχώματος, το ξερίζωμα και η συλλογή θάμνων, φυτών ή σπόρων
    *

    Tο άναμμα φωτιάς και η κατασκήνωση στην ύπαιθρο
    *

    Tο κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
    *

    H καταστροφή και η συλλογή φωλιών, αυγών ή νεοσσών και γενικότερα η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας
    *

    H πρόσκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς
    *

    H ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες
    *

    Ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου προστατεύεται με ειδική νομοθεσία. Για τους παραβάτες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969, του Ν.Δ. 996/1971, και των Νόμων 177/1975, 998/1979, 1650/1986, 2742/1996 και 3044/2002.

    ΠΗΓΗ: http://www.olympusfd.gr/GR/Rules.asp

  21. Λοιπόν δείτε ,φίλοι του ΜτΒ, τι αλίευσα επί του θέματος ,το οποίο δίνει άλλες διαστάσεις στις διαμαρτυρίες:

    «Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που στοχεύει σε ποικίλες δραστηριότητες:
    από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».

    Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες δραστηριότητες που φιλοδοξεί να αναπτύξει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία με την επωνυμία «Όλυμπος» και αποτελούν το ιδρυτικό της προσχέδιο.

    Το οποίο υπογράφουν ο Αναστάσιος Μάνθος, Πρύτανης Α.Π.θ, ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, Δήμαρχος Δήμου Παραλίας και ο Αστέριος Χονδρόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Ανατ. Ολύμπου, μέλη της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του εγχειρήματος.»

    Περισσότερα ενδιαφέροντα εδώ:
    http://alturl.com/aa8k

    Noμίζω ότι το πιο ωραίο το λέει ενας ντόπιος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης, προσκείμενης στο ΚΚΕ :

    «Αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο»

  22. Φίλε ΜτΒ για δες το σπαμοντενεκέ σου.Φαίνεται ότι κράτησε ένα ενδιαφέρον παράθεμα.

  23. @ Misha

    Συνελήφθη! «Από το αυτί και στο δάσκαλο»….

    και αυτή η ζεύξη μπαίνει στα υπόψιν… Η ιστορία αυτή μου θυμίζει όπως ήδη έγραψα … ανάποδο, δηλαδή «κοσμικό… Βατοπέδι»… Έχει δηλαδή ο καιρός γυρίσματα… Αναμείνατε στο ακουστικό σας….

  24. Μανιταρι η γενικευση μπορει να μην ισχυει οταν εχουμε να κανουμε με μεμονωμενα προσωπα τα οποια εκφραζουν καποιες ειλικρινεις τους αποψεις σε ατομικο επιπεδο. Οταν όμως εχουμε να κανουμε με συγκροτημενες ομαδες κρουσης (π.χ. Χρυση Αυγη, Αρχαιολελληνιστικα γκρουπουσκουλα, Αριστεριστικες ομαδες, Τρομοκρατικες Οργανωσεις, Βαλιανατο κλπ) τοτε δεν γενικευουμε εμεις, αλλα οι ιδιοι στρατευονται κατω απο μια αρρωστημενη ιδεα με συγκεκριμενους στοχους και οι ιδιοι μπαινουν κατω απο διαφορες ταμπελες που κραδαινουν με καμαρι. Βλεπε την δικη σου φωτο παραπανω.

  25. @ theoprovlitos

    Δεν ομιλώ για φανατικές ομάδες, αλλά για ρεύματα σκέψης που έχουν όλες τις αισθήσεις ανοικτές και σε επιφυλακή. Τη «δική» φωτό την έβαλα και ξέρω γιατί… Αλλά ελπίζω και αυτές οι ομάδες ή πρόσωπα απ’ αυτές τις ομάδες να προβληματίζονται μέσα από μεγάλα σοκ. Και έχω παραδείγματα…

  26. Μια σύνδεση ενός «αριστερού» blog με νεοπαγανιστές(ΥΣΕΕ): http://kleitoras.blogspot.com/2007/10/blog-post.html

    «Ο συντάκτης όμως του jungle-report με το όνομα SHY τυγχάνει και μέλος του ΥΣΕΕ και φυσιολογικώς δεν άντεξε την… ανάρτηση.»

    Τελικά εχουμε χάσει τον μπούσουλα βλέπω…πολλές «υπογειες» διαδρομές , ακόμα και εκεί που δεν φαίνονται αρχικα.

  27. @ Allufunpark

    Κατανοητά, ευχαριστούμε και τα βάζουμε στο πάζλ…

  28. Ευχαριστώ όλους για την ενημέρωση. Ώστε ««Αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο»… Λύνεται το μυστήριο…

  29. Διαβάζοντας όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Μονή του Αγίου Διονυσίου δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτά που νοιώθω… Δεν το χωράει ο νους μου ότι υπάρχουν άτομα που επιτίθενται εναντίον την Μονής και που δεν σέβονται την εικόνα και τα λείψανα του Αγίου. Και δεν με ενδιαφέρει αν είναι χριστιανοί ή όχι γιατί θεωρώ ότι κάποια πράγματα είναι αδιανόητα ανεξάρτητα με τα πιστεύω του κάθε ενός που στο κάτω κάτω είναι και δικαίωμά του. Πώς μπορούν όμως αυτοί οι άνθρωποι να μην εκτιμούν και να μη σέβονται αυτό το θείο τόπο που εμείς όταν τον επισκεφθήκαμε φοβόμασταν να μιλήσουμε και ψιθυρίζαμε για να μη χαλάσουμε τη γαλήνη που μας έκανε να νοιώσουμε. ΝΤΡΟΠΗ τους. Μόνο αυτό έχω να πω. Και ελπίζω να καταλάβουν το λάθος τους και να αφήσουν ήσυχους τους μοναχούς να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

  30. @ Ευτυχία Στόκκου

    Δίκιο έχεις για το μη σεβασμό, αλλά το «λάθος» αυτό δύσκολα θα το καταλάβουν. Συμμαχείστε με όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να σώετε κατ αρχ΄λην τον Όλυμπο ως μνημείο της φύσης. Έτσι και η Μονή θα μείνει ήσυχη …

  31. παγανιστες ανθρωποι που προωθουν τον ανθελληνισμο την ομοφυλοφιλιαπου καλουν τον κοσμο τους να αφαζει ελληνες που αγαπουν τους τουρκους και μισουν τους ελληνες που διδασκουν σε μασονικες στοες που συνεργαζονται με εβραιους με αθεους……..που θελουν να χτισουν στον ολυμπο πολη με θεατρα και βιβλιοθηκες.

Σχολιάστε