Πρόβλεψη για σεισμό 6 Ρίχτερ!!!

UPDATE – 28/2/2008

Ανακοίνωση της ομάδας ΒΑΝ εδώ:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Κατέγραψαν ηλεκτρικά σήματα που προειδοποιούν για μεγάλο σεισμό στο αμέσως επόμενο διάστημα;

prognwsiseismou_10-02-08.jpg

«Νέα ειδοποίηση-έκθεση της ομάδας ΒΑΝ, για επικείμενο μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο, με βάση σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, αναρτήθηκε την πρώτη Φεβρουαρίου στη βάση δεδομένων «Statistical mechanics» του αμερικανικού πανεπιστημίου Cornell…».

barwtsos_fysikos_1.jpg

Όταν πριν 20 και χρόνια τέθηκε το ζήτημα της «πρόβλεψης» των σεισμών επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί (συγ-γενείς) διχάστηκαν. Θεωρώ ότι ο κύριος λόγος δεν ήταν ούτε ιδεολογικός, ούτε πολιτικός, ούτε επιστημονικός καθαρά. Ήταν οικονομικός. Αποδοχή της λογικής της πρόβλεψης, σημαίνει αυτόματα γερή χρηματοδότηση μιας χώρας προς τους επιστήμονες και μάλιστα στους …πιο ειδικούς.

Το χθεσινό όμως δημοσίευμα, όπως και κάποιες συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα φανερώνουν ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει. Κάτι άλλαξε. Τι είναι αυτό; Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ LINE.

Νομίζω ότι και ένας διαδυκτιακός διάλογος αξίζει , όχι μόνο για να τιμηθούν αγωνιστές επιστήμονες, όπως η ομάδα ΒΑΝ, αλλά και για να καταλάβει το επιστημονικό και πολιτικό κατεστημένο ότι με τέτοιες λογικές δεν … «τους πάμε»….

58 Σχόλια

  1. πάντως για να διακινδυνεύουν μια πρόβλεψη είναι πολύ σίγουροι. Τώρα αν θα είναι καταστροφικός ο σεισμός δεν είναι σίγουρο…

  2. Βοήθειά μας! Δεν έχει απομείνει τις πόλιε μας ελεύθερος χώρος να προστατευτείς. Αν προλάβεις να κατέβεις στο δρόμο θα πας από αυτοκίνητο…

  3. @ Τσουκνίδα

    Όπως διατείνονται οι ειδικοί, στην Ιαπωνία έχει πάρει θεσμικά χαρακτηριστικά η μέθοδος ΒΑΝ! Άρα νομίζω κάνεις σωστή …διάγνωση.

    @ Μιλτιάδης Θαλασσινός ( Μαύρος Γάτος)

    Αφού σε καλωσορίσω στο σχετικά φρέσκο ιστολόγιό μου, να πώ ότι ναι, η ανάγκη των ελεύθερων – δημόσιων χώρων γίνεται φανερή και από τις επισκέψεις των σεισμών! Τελικά να δούμε πως θα προφυλακτούμε σε τέτοιες περιπτώσεις…

    Και τις τελευταίες μέρες πολλοί σεισμοί μας επισκέπτονται (φυσικοί, αρχιεπ[ισκοπικοί, συνασπισμικοί, ασφαλιστικοί,…. )

  4. Η μέθοδος ΒΑΝ δυστυχώς έχει θαφτεί από ΜΜΕ και καθηγητές. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω το καλοκαίτι του 1984 (περίπου) στην Καλαμάτα σε συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών τον ίδιο τον κ. Βαρώτσο να παρουσιάζει την μέθοδο ΒΑΝ και να συγκρούεται με τον (μακαρίτη πια) σεισμολόγο Δρακόπουλο. Οι ταλαίπωροι σεισμολόγοι τότε το μόνο που παπαγάλιζαν ήταν μονότονα «οι σεισμοί δεν προβλέπονται».

  5. Εντάξει, δεν είπαμε ότι μπορούμε να πούμε ότι προβλέπεται ταυτόχρονα ακριβής ημερομηνία, ακριβής τοποθεσία, ακριβές επίκεντρο, ακριβές βάθος, ακριβής ένταση. Αλλά προσεγγίζεται η πρόβλεψη εξελικτικά και σταδιακά.

    Μη ξεχνάμε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της μεθόδου ΒΑΝ θέλουν αρκετές συσκευές στις διάφορες προεπιλεγμένες επιστημονικά τοποθεσίες, παρακολούθηση και φυσικά χρηματοδότηση…

  6. Μήπως μπορεί κάποιος να δώσει στοιχεία (π.χ. το σχετικό site) για να διαβάσουμε τι έλεγε ακριβώς η πρόβλεψη?

  7. @ Stephanos
    ‘εχω δώσεο το λινκ: «..Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ LINE» στο κύριο μέρος του άρθρου που οδηγεί εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=444473

    Περισσότερα στοιχεία οι ειδικοί μπορείτε να γνωρίζετε στα Πανεπιστήμια (καθηγητές σεισμολογίας), οι οποίοι και ενημερώνονται μεταξύ τους.

  8. Μόνο άν βρεί κανείς την περιγραφή της πρόβλεψης στην βάση δεδομένων που αναφέρεται στο άρθρο η σε κάποια άλλη δημοσίευση πριν το σεισμό θα μπορέσει να αξιολογήσει την αξιοπιστία της. Εγώ δεν μπόρεσα να την βρώ.
    Οποιος έχει κάποια σχετική πληροφόριση για το site ας το κοινοποιήσει. Θα βοηθήσει. Γιατί δεν είναι καλό να αιωρούνται ερωτήματα για μιά σωστή πρόβλεψη η και για το αντίθετο

  9. @ Stephanos

    Γράφεις: «…Γιατί δεν είναι καλό να αιωρούνται ερωτήματα για μιά σωστή πρόβλεψη η και για το αντίθετο…»
    Μα ήταν δυνατόν, αν είχα, να κοινοποιούσα τέτοια απόφαση; και η κοινοποίηση που έκανα, δεν στηρίχτηκε ΜΟΝΟ στη δημοσίευση του Έθνους…

    α) Στρίχτηκε στην εμπιστοσύνη μου στις προβλέψεις ΒΑΝ,

    β) Σε διασταύρωση στοιχείων από εκτιμήσεις που δεν ήθελα και δεν έπρεπε να πω. Εξάλου τα πλήρη επιστημονικά στοιχεία αυτού του σεισμού ΔΕΝ τα έχομε ακόμη.

    Προς το παρόν, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΩ από το διαδύκτιο την πρώτη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

    Ξύπνημα του Εγκέλαδου

    Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις νότια της Μεθώνης
    Αθήνα 14/02/08 12:2

    Τελευταία ενημέρωση 14:20

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μεγάλης διάρκειας, σημειώθηκε στις 12.09 το μεσημέρι της Πέμπτης, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 60 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, και πιο συγκεκριμένα νότια της Μεθώνης.
    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο νομό Μεσσηνίας ή αλλού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων ο σεισμός είχε διάρκεια και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.
    Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στην Τρίπολη, την Πάτρα και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και ευρύτερα από την Αθήνα έως το Ηράκλειο.
    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το εστιακό βάθος του σεισμού, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σεισμολόγων εκτιμάται στα 30 χιλιόμετρα – μέτρηση που δίνει το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.
    Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι σημειώθηκε και δεύτερη εξίσου ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, γεγονός που τελικά φαίνεται να ενισχύει την άποψη των σεισμολόγων ότι ο πρώτος ήταν ο κύριος σεισμός.
    Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο μετασεισμός αυτός μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αρχικός σεισμός ήταν ο κύριος και έχοντας αυτή την εικόνα και με δεδομένο ότι το επίκεντρο είναι στη θαλάσσια περιοχή, μπορούμε να κάνουμε καθαρότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
    Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων
    «Μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης. Ο ίδιος επικαλέστηκε την προϊστορία της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έντονων μετασεισμών.
    Ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ελληνικό τόξο, δυτικά της Πελοποννήσου, που εκτείνεται από τη δυτική Ελλάδα μέχρι τη Ρόδο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά καιρούς.
    O καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στο ΑΠΕ ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι πιθανόν να σημειωθούν μετασεισμοί της τάξεως των 6 και κάτι βαθμών Ρίχτερ.
    «Δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία αν ο σεισμός ήταν 6,5 ή 6,7 ή 6,8 Ρίχτερ. Σημασία έχει το εστιακό του βάθος. Αν ο σεισμός ήταν στα 10χλμ, θα είχαμε μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Το εστιακό βάθος στα 30 χιλιόμετρα απέτρεψε μεν τις μεγάλες ζημιές στην επιφάνεια, αλλά προκάλεσε μεγάλη διασπορά δόνησης, αφού έγινε αισθητός μέχρι και την Κρήτη….

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=873108&lngDtrID=244

  10. τελικά επιβεβαιώθηκαν.

  11. Τα πακέτα που δίνονται για το ερευνητικό έργο στην υπόθεση της σεισμολογίας στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα με αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει…..

    Περισσότερα σχόλεια στο Περιφερειακό Δίκτυο Ενημέρωσης στη διεύθυνση:

    http://www.anaitolika.gr/main.php

  12. Στη χθεσινοβραδυνή εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριαταφυλλόπουλου οι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιάρας (Σεισμολόγοι) επιβεβαίωσαν με έγγραφα και στις αρχές Φλεβάρη τη πρόβλεψη του σεισμού στη περιοχή.

    Συνεχίζω να επιμένω: Η Πολιτεία οφείλει σε ειδική εκδήγλωση να ΤΙΜΗΣΕΙ συμβολικά την ομάδα ΒΑΝ και να χρηματοδοτήσει τα σεισμολογικά εργαστήρια ΑΜΕΣΑ για να στήσουν μηχανήματα με επιστημονικούς όρους.

    Θα πρόκειται για ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μιας αδικημένης ελληνικής ομάδας που δεν τιμάται στη χώρα της αλλά στην ..Ιαπωνία.

    Μέχρις ΕΔΩ κύριοι…

  13. Μετασεισμικές δονήσεις στους επιστήμονες προκαλούν τα Ρίχτερ της Μεθώνης

    Κόντρα επιστημόνων
    Μετασεισμικές δονήσεις για την «πρόβλεψη» από την ομάδα ΒΑΝ των Ρίχτερ στη Μεθώνη

    Αθήνα, 15/02/08 09:32

    Αφορμή νέας αντιπαράθεσης μεταξύ των σεισμολόγων αποτέλεσαν οι δύο ισχυρές δονήσεις -6,5 και 6,4 Ρίχτερ- που σημειώθηκαν την Πέμπτη νότια της Μεθώνης. Στο επίκεντρο της κόντρας βρίσκεται η φερόμενη ως πρόβλεψη του σεισμού από την ομάδα ΒΑΝ του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου.
    Ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής των επιστημόνων που συνεργάζονται με την ομάδα ΒΑΝ, υποστηρίζει ότι η ομάδα του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου προέβλεψε το σεισμό με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Internet, στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
    «Πριν από μία εβδομάδα στείλαμε στην Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου ειδοποίηση για σεισμό μεγάλου μεγέθους» δηλώνει σχετικά στην εφημερίδα Τα Νέα ο κ. Τσελέντης.
    Και συνεχίζει: «Με προσωπική μου παρέμβαση εξέφρασα την ανησυχία μου μέσω επιστολής στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο στις 6 Φεβρουαρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Μακρόπουλο και στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταυρακάκη».
    Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει: «Τα τελευταία δύο χρόνια κανείς δεν έχει υποβάλει κάποιο στοιχείο για την πρόγνωση σεισμού στην περιοχή της Μεθώνης. Η επιστολή που έστειλε ο κ. Τσελέντης ήταν ενημερωτικού τύπου. Δεν υπήρχε σε αυτήν απολύτως κανένα στοιχείο για την περιοχή της Μεθώνης και ήταν τόσο γενικόλογη, που δεν υπήρχε θέμα αξιολόγησης».
    Με τον κ. Παπαδόπουλο συμφωνεί και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι για τους σεισμούς της Πέμπτης δεν υπήρξε πρόβλεψη από καμία επιστημονική ομάδα ούτε στάλθηκε κάποιο έγγραφο στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Αντίθετα, ο κ. Τσελέντης θεωρεί ότι «η πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ ήταν επιτυχής».
    Σύμφωνα με τη θεωρία της ομάδας ΒΑΝ, ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μεταδίδονται στο υπέδαφος (SΕS) μπορούν να αποτελέσουν «προάγγελους» σεισμικής δραστηριότητας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι επιστήμονες της ομάδας έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο με καταγραφείς, οι οποίοι ανιχνεύουν και αποθηκεύουν τα στοιχεία αυτών των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
    Σε έκθεση της επιστημονικής ομάδας, η οποία στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, υπήρχαν τα επιστημονικά συμπεράσματα από προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα που καταγράφηκαν στον Πύργο από το δίκτυο ΒΑΝ.
    «Προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του υπεδάφους έχουν άμεση σχέση με επικείμενους -σε μικρό χρονικό διάστημα- σεισμούς. Στις μεθόδους που εφαρμόζουμε στο Πανεπιστήμιο του Ντέιβις για την πρόβλεψη σεισμικής δραστηριότητας δεν την έχουμε υιοθετήσει. Κατά τη γνώμη μου, η συγκεκριμένη θεωρία πρέπει να δοκιμαστεί εκτενώς, για να μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ‘υποσχόμενη’» δηλώνει σχετικά στα Νέα ο δρ Τζον Ραντλ από το Πανεπιστήμιο του Ντέιβις στις ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους ερευνητές στον τομέα της σεισμικής πρόβλεψης.
    Ρόλο… διαιτητή μεταξύ των σεισμολόγων ανέλαβε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παροτρύνοντας τους πολίτες να μην ακούν τι λέει ο κάθε σεισμολόγος. «Το συντονιστικό για τους σεισμούς όργανο είναι ο ΟΑΣΠ. Έχει πρόεδρο καθηγητή Σεισμολογίας και συνεργάζεται με όλους τους σεισμολόγους. Κάνω έκκληση στους πολίτες να παραμένουν ψύχραιμοι» είπε.
    Newsroom ΔΟΛ

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=873425&lngDtrID=244

  14. Προς το παρόν παραθέτω το έγγραφο της ομάδας ΒΑΝ, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2008, που δημασιεύτηκε σε διεθνή ιστοσελίδα με διεύθυνση:

    Click to access 0711.3766v3.pdf

    Παρακαλώ τους αγγλομαθείς και ειδικούς να μας την κάνουν λιανά…

  15. «Επεσε μέσα ο Βαρώτσος»

    Από την 1η Φεβρουαρίου 2008 είχε προβλέψει τους σφοδρούς σεισμούς που εκδηλώθηκαν χθες νότια της Μεθώνης, ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος με εργασία του που είχε καταθέσει η ερευνητική του ομάδα ΒΑΝ στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

    Αυτό αποκάλυψε χθες στην «Ε» ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Βαρώτσος «έπεσε μέσα» στις προβλέψεις του με ακρίβεια καθώς στην σελίδα 12 της εργασίας του αναφέρει μέχρι και τις συντεταγμένες της περιοχής όπου εκδηλώθηκαν οι χθεσινοί σεισμοί.

    «Ο κ. Βαρώτσος και η ερευνητική του ομάδα είχαν ενημερώσει από την 1η Φεβρουαρίου το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ για επικείμενη ισχυρή σεισμική δόνηση.
    Μάλιστα στην σελίδα 12 της εργασίας του αναφέρει και τις συντεταγμένες των επικείμενων σεισμών και φυσικά επαληθεύτηκε. Κι εγώ με δική μου πρωτοβουλία, προσπάθησα μετά με προσωπικές επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής σεισμικού κινδύνου και με κοινοποίηση στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, να τους επισημάνω ότι η περιοχή είναι διεγερμένη και ότι χρειάζονταν να ληφθούν κάποια μέτρα. Δηλαδή προσπάθησα να τους στείλω ένα μήνυμα, το οποίο δυστυχώς δεν το έπιασαν», λέει στην «Ε» ο κ. Τσελέντης και προσθέτει: «Είναι λυπηρό ότι παρά τα συνεχή μηνύματά μας στην Πολιτεία για επικείμενη ισχυρή σεισμική δόνηση, η πολιτεία βρισκόταν για μια ακόμη φορά σε ύπνο βαθύ. Είναι ευτύχημα που οι σεισμικές δονήσεις είχαν επίκεντρο τη θάλασσα. Αν οι σεισμοί γίνονταν στην ξηρά, θα θρηνούσαμε σίγουρα θύματα και θα είχαμε τρομακτικές επιπτώσεις σε ζημιές. Κάποιοι θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους στη χώρα μας ότι το θέμα της διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν σηκώνει προσωπικές αντιπαραθέσεις».

    Ο κ. Τσελέντης αποκάλυψε στην «Ε» και το περιεχόμενο της επιστολής του στις 6/2/2008 προς την επιτροπή σεισμικού κινδύνου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι μέχρι τώρα ενδείξεις από ανεξάρτητους ερευνητές (τις οποίες πιστεύω ότι έχετε μελετήσει και εσείς) και οι καταγραφές μας στον μοναδικό (από τους 9 σταθμούς που είχαμε…) δείχνουν ότι το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου είναι διεγερμένο».

    Ο κ. Τσελέντης εκτιμά ότι για τις επόμενες ημέρες αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς και γι’ αυτό καλεί τους πολίτες να προσέχουν και να αποφεύγουν να μένουν ή να προσεγγίζουν παλιά κτίρια η οικοδομές που έχουν υποστεί ζημιές. «Η πιθανότητα ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων είναι υπαρκτή, αλλά μικρή. Γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή χρειάζεται παρακολούθηση. Δυστυχώς όμως η περιοχή του Δυτικού Τόξου δεν είναι επαρκώς καλυμμένη με σεισμογράφους και πρέπει άμεσα να σταλούν φορητά όργανα εκεί», τονίζει ο σεισμολόγος.

    «Σωστή» χαρακτήρισε την εργασία του κ. Βαρώτσου και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Η εκτίμηση του κ. Βαρώτσου ήταν σωστή. Νομίζω όμως ότι η εργασία του δεν δημοσιεύτηκε για να δείξει ο καθηγητής ότι προβλέπει κάποιο σεισμό, αλλά για να δείξει ότι έχει βρει μια νέα μεθοδολογία, η οποία μπορεί να ξεχωρίζει ποια σήματα που λαμβάνει είναι θόρυβος και ποια αφορούν τη σεισμικότητα μιας περιοχής. Αυτό ήταν το πρόβλημά του και νομίζω ότι τώρα το έχει προσεγγίσει καλά. Είναι μια θετική εξέλιξη στη μεθοδολογία του…», δήλωσε στην «Ε».

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=51792424,59691944,76935784,84696040

  16. Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, και όπως ίσως έχεις διαβάσει στο blog μου, το σύστημα ΒΑΝ είναι αρκετά αμφιλεγόμενο στον επιστημονικό κόσμο. Και όχι μόνο από έλληνες επιστήμονες (Σταυρακάκης, Δρακόπουλος κτλ.), αλλά και από ξένους. Πάντως σίγουρα ο κ. Βαρώτσος αξίζει την προσοχή μας.

  17. Συγχαρητήρια για το blog σας/ Τέτοιοι προβληματισμοί κάνουν καλό στην έρευνα
    φιλικά
    Άκης Τσελέντης

  18. @ aristofanis

    Ναί ετσι εξελισσεται η επιστημη. Αλλά με το ΒΑΝ το παρακάνανε…

    @ Άκης Τσελέντης

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Με εκπλήσσετε θετικά.

    Είμαστε μαζί σας. Συνεχίστε με σταθερότητα.

  19. Ενδιαφέρουσα και με κάποια σχετική εκλαϊκευση των σημάτων SES και της μεθόδου ΒΑΝ και με μερικούς συνδέσμους στο ενδιαφέρον ιστολόγιο που σας παραθέτω:

    http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/2008/02/blog-post_18.html

  20. ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ 20/2/2008 Η ΑΥΡΙΟ 21/2/2008 ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΘΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ.

  21. @ KOSTAKIS
    Δεν γνωρίζω πόσο επιστημονικά είναι τα προαισθήματα. Πάντως τα ζώα, πτηνά κλπ έχουν… Μάλλον πιάνουν τα σήματα SES (πιεζοηλεκτρικά)…

    Επί τη ευκαιρία σας δίνω αμερικάνικη ιστοσελίδα με στοιχεία για την ομάδα ΒΑΝ: http://www.agu.org/sci_soc/van2.html

  22. telika epivevaiwthikan……kai allos seismos 6.1 peloponniso ….ntropi se olous mpravo stin van…..

  23. @ γιώργος

    ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ! Απλά πρέπει να τονίσουθμε ότι ένας τέτοιος σεισμός είναι ως μετασεισμός αναμενόμενος.

    ΙΔΟΥ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Συνεχίζονται οι δονήσεις

    Ισχυρός μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Μεθώνη

    Αθήνα, 20/02/08 20:58

    Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ. Σταυρακάκη, πρόκειται για μετασεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 60 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας, και πιο συγκεκριμένα νότια της Μεθώνης.
    Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί διπλός σεισμός 6,5 Ρίχτερ πριν από μία εβδομάδα, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, μικρότεροι των 4 Ρίχτερ, που καθησύχασαν τους σεισμολόγους.
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=874981&lngDtrID=244

  24. […] ακόμα ότι μεγάλε συζητήσεις γίνονται εδώ στο  Μανιτάρι του Βουνού στο άρθρο με τίτλο «Πρόβλεψη για σ… Επίσης στα ιστολόγια  ΜΑΥΡΟ – ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ, και […]

  25. Σαν άσχετος έλληνας, που έχει γνώμη για τα πάντα :), έχω να παρατηρήσω τα εξής:

    -στο άρθρο του Έθνους λέγεται ψευδώς ότι «ο καθηγητής Παν. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του είχαν καταθέσει στις 23 Νοεμβρίου καταγραφές που ξεκίνησαν στις 7 Νοεμβρίου που έδειχναν σεισμό 6 Ρίχτερ στην περιοχή όπου σημειώθηκαν τελικά τα 6,5 του Λεωνιδίου». Η αλήθεια είναι ότι στο άρθρο που κατέθεσε ο κ. Βαρώτσος το Νοέμβριο λέει
    «3. Study of the seismicity after the SES activity on November 7, 2007
    This study (along the lines explained above) is still in progress by investigating the seismicity in the area B of Fig.8 as well as in the larger area, i.e., N 38.6-37.6 E 20.0-23.3.»
    Τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν ή ότι δεν ξέρουν αγγλικά μιας και το «still in progress» και «investigating» δεν σημαίνουν πρόγνωση ή ότι κάποιος τους είπε ότι προβλέψαμε το σεισμό και έγραψαν αρλούμπες χωρίς να κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τη δημοσίευση ή ότι παραπληροφορούν τον κόσμο…αλλά ακόμα και αν παραβλέψουμε τα ψέμματα του «Έθνους» θα δούμε ότι η περιοχή που ορίζει στη δημοσίευση το Νοέμβριο είναι ένα παραλληλόγραμμο περίπου Πύργος-Λευκάδα-Λαμία-Ναύπλιο που καμία σχέση δεν έχει με το επίκεντρο του σεισμού στο Λεωνίδιο… εξάλλου στην αναθεωρημένη έκδοση του άρθρου που κατατέθηκε το Φεβρουάριο, ο ίδιος ο κ. Βαρώτσος, παραδέχεται ότι ο σεισμός στο Λεωνίδιο έγινε 50 χλμ έξω από την περιοχή που όριζε/«προέβλεπε» τον Νοέμβριο. Μάλιστα έχει και σεχτικό σχεδιάγραμμα (Fig15)…

    -όσον αφορά την πρόβλεψη του σεισμού της Μεθώνης που έχει γίνει λίγο λάστιχο και άλλοτε προβλέφθηκε βάση σήματος της 10ης Ιανουαρίου στην Πάτρα και άλλοτε βάση σήματος της 14ης Ιανουαρίου στον Πύργο και παραβλέποντας ότι μεταξύ άλλων ορίζεται η ίδια «πασπαρτού» περιοχή όπως και παραπάνω, επιπλέον ορίζεται και η περιοχή 36oN και 23oE, που είναι η περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού των Κυθήρων του 2006 στη σελίδα 12 της εργασίας. Γίνεται μια προσπάθεια να πειστούμε ότι οι συντεταγμένες αυτές σχετίζονται με το σεισμό της Μεθώνης. Οι συντεταγμένες όμως βρίσκονται 130 χλμ μακριά από το επίκεντρο του σεισμού της Μεθώνης…

    Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλεψη, σύμφωνα με τη λογική «μικρή αστοχία=επιτυχία», εγώ σαν άσχετος επαναλαμβάνω, πάω πάσο…

    Το χειρότερο όλων είναι ότι ο Χουλιάρας το βράδυ του σεισμού στην Μεθώνη, στην εκπομπή του Τρανταφυλλόπουλου, παρουσίασε χάρτη που υπήρχε δήθεν στην εργασία του κ Βαρώτσου όπου ήταν γκρίζος και ο Νομός Μεσσηνίας εκτός από το «πασπαρτού» παραλληλόγραμμο…όσο και αν ψάξει κανείς για τέτοιο χάρτη στην εργασία του κ. Βαρώτσου δεν θα βρεί μιας και ο χάρτης ήταν προϊόν παραποίησης…λυπηρό πράγματι γεγονός να βλέπεις «επιστήμονες» να κάνουν τέτοια πράγματα…

    sorry αν σας ζάλισα…

  26. Σε απάντηση του fasistas1. Στο άρθρο του cond-mat.stat-mech, της 1ης Φεβρουαρίου, πήγαινε στη σελίδα 12 όπου η ερευνητική ομάδα Βαρώτσου αναφέρει : «…as well as in the larger area N38.6-36.0, E22.5-20.0…» . Αυτό ακριβός σχεδίασα και έδειξα στο δελτίο τοθ ΑΝΤ1 και ο 6.4 στή Μεθώνη ήταν ακριβός μέσα σε αυτή τη περιοχή όπως θα διαπιστώσης άν φτιάξης και εσύ ένα χάρτη….μπορείς.

  27. Εγώ πάντως έφτιαξα έναν νέο χάρτη με βάση το SES της 9ης Φεβρουαρίου…

    Ιδού…

    Επίκεντρο, μέγεθος, χρόνος , εστιακό βάθος ακόμα υπό διερεύνηση… Φαντάζομαι θα δοθεί η δέουσα συνέχεια…

    Κε Βαρώτσε, κε Χουλιάρα, κε Τσελέντη, κύριοι που δεν είστε κολλημένα μυαλά… απλα… ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ!

  28. AXAIOS62
    Η ΟΜΑΔΑ VAN ΕΔΩΣΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ
    ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
    ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΕΩΣ ΑΙΓΙΟ
    ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ
    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ:
    http://arxiv.org/find/all/1/all:+varotsos/0/1/0/all/0/1

  29. Να σας καλοσορίσω όλους!

    @ fasistas1
    Σε ευχαριστώ πυ με την ερώτησή σου ουσιαστικά εδωσες ένα εναυσμα για την επόμενη συζητηση.

    @ Μάκης Χουλιάρας

    Η παρατηρήσή σου είναι καίρια. Καλή δύναμη στη μάχη που δινεις μαζί με όλους. Η γενική εκτίμησή μου είναι πως η πορεί για πολύ συγκεκριμένη πρόβλεψη θελει δρόμο, αλλα και εκεί που εχτε φτασει ειναι πολύ σπουδαιο.

    Το να μιλάς για ωρχυχρόνιαμ «πρόβλεψη» σε ενα σχετικο μικρο τετραγωνο σε συντομο σχετικά διάστημα, δινει δυνατουτηες για μια καποια προετοιμασια, κυριως στη Πολιτεια.

    Καλη σας συνεχεια.

    @ VAN_78

    νασαι καλά . Να συμπερανω οτι εισαι ειδκός που εκανες το χαρτη. Νομιζω οτι δεν ειναι και μεγαλη η επιφανεια για να παρει μετρα η η καθε πολιτεια…ακομη και αν ο σεισμόες δεν ελθει…

    @ AXAIOS62

    Ευχαριστούμε για την υπενθυμιση της ζευξης (εκτίμηση 22-02-08) θα την κανω λιγο πιο συγκεκριμενη:

    Click to access 0802.3329v1.pdf

    Οι ειδικευμενοι ας την κα΄νουν λιγο πιο λιανά.

  30. Νομίζω ΕΠΙΣΗΣ ότι δεν χρειάζεται να σπείρεται πανικός, μιας και στα τηλεοπτικά παράθυρα μπορεί αυτό να συμβαίνει, με βάσει αυτές τις επιστημονικές «εκτιμήσεις» ή «προβλέψεις» μακράς διάρκειας. Η ανακοίνωση του ΟΑΣΠ, έτσι όπως την δημοσιεύω, φέρνει μια ισορροπία στο ζήτημα της μη ανάπτυξης ανησυχιών πέραν του δέοντος. Ο ακραίος όμως εφησυχασμός είναι πάντα επιζήμιος.
    Τα συμπεράσματα και δικά σας:

    ΟΑΣΠ: Αστήρικτες οι εκτιμήσεις περί επικείμενων σεισμών

    «Οι σεισμολογικοί φορείς της χώρας, με τους οποίους ο ΟΑΣΠ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά σεισμολογικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς περί επικείμενων μεγάλων σεισμών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας».
    Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος καλώντας τους πολίτες και τις τοπικές αρχές «να μη δίνουν βάση σε αίολες και επιστημονικά αστήρικτες εκτιμήσεις που μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην ηρεμία του πολίτη και στην εθνική οικονομία της χώρας».
    Ο ΟΑΣΠ ο οποίος με τη βοήθεια της ειδικής επιτροπής που αποτελείται από 15 ειδικούς επιστήμονες εκτιμά κάθε πληροφορία ή επιστημονικό αποτέλεσμα που του υποβάλλεται, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική με το θέμα πληροφορία, τόνισε ο κ. Μακρόπουλος.

    ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE, Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008 17:16
    http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=1480541

  31. @ Vagelford

    Ευχαριστούμε για τη ζεύξη σου.

    Συνυπογράφω όσα γράφεις για τον τρόπο διαχείρησης των γνώσεων και πληροφοριών συνήθως.

    Επίσης όσα γραφεις για το τρόπο προληπτικής πολιτκής του κράτους. και πράγματι το παράδειγμα των πυρκαγιών και πρόσφατο και ομοειδές.

    Όμως όλα αυτά δεν πρέπι να μας οδηγήσει σε ευνουχισμό των γνώσων και πληροφοριών σε σύγχρονη εποχή. Γι αυτό απιτείται ταυτόχρονα σύνεση και θάρρος γνώμης.

  32. Τελικά περιμένουμε μεγάλο σεισμό,ας απαντήσει κάποιος για να είμαστε προετοιμασμένοι.

    Ευχαριστώ

  33. an re paidia ola auta einai radio arvila giati exei stalei se dimous sima gia auksimeni etoimotita??akoma ematha apo egkyres piges pos se sygkekrimeno dimo proetoimazontai me tin syllogi skinon…

  34. Μάκη Χουλιάρα

    έχεις δίκιο, τώρα που το ξαναβλέπω, σχεδίασες αυτό που λέει “…as well as in the larger area N38.6-36.0, E22.5-20.0…”…ΑΛΛΑ να ρωτήσω γιατί στο σχέδιο δεν πρόσθεσες και αυτό που λέει αμέσως μετά «…and in the one
    surrounding the epicenter[69] (36oN 23oE).» Γιατί δεν έκανες και ένα παραλληλόγραμμο γύρω από τα Κύθηρα και να καταλάβει ο κόσμος ότι είχατε προτείνει τρείς περιοχές που καλύπτουν Στερεά Ελλάδα-Βόρεια Πελοπόννησο-Νότια Ιόνια-Δυτική Πελοπόννησο και το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου;

    Το χάρτη τον έκανα δες τον εδώ

    Τεσπα είμαι άσχετος με το αντικείμενο ξαναλέω αλλά να λεει κάποιος ότι θα γίνει σεισμός κάπου στις παραπάνω περιοχές και τελικά να γίνεται στη γωνία κάποιας απ’ αυτές τις περιοχές, που ούτως ή άλλως έχουν μεγάλη σεισμικότητα…δεν θέλει δα και πολύ μελέτη.

    Εγώ είμαι ψύχραιμος και δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν όπως πχ. στο Αίγιο και στην Κόρινθο και καλό θα ήταν να μην εντείνουμε τις ανησυχίες τους με δημοσιεύσεις-ανακοινώσεις.

    Έχω την εντύπωση ότι γίνεται μια προσπάθεια να επηρεαστεί η κοινή γνώμη ώστε να πιέσει για να ξαναδοθούν χρήματα στο ΒΑΝ και νομίζω αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος…

    Οι κουβέντες με σεισμολόγους στην τηλεόραση ειδικά όταν τσακώνονται για το αν προέβλεψαν ή όχι σεισμούς πιστεύω είναι από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης μετά από τις αναφορές σε διάφορες «θεραπείες» του καρκίνου μιας και οι μεν μπορεί να πανικοβάλλουν κόσμο ενώ οι δε να δημιουργήσουν ψεύτικες ελπίδες σε ασθενείς…

    ΥΓ. Πάντως παρόλο που διαφωνώ με την τακτική σας…μου είσαι πιο συμπαθής από τον Παπαδόπουλο γιατί αυτός μου δίνει ακόμα περισσότερο την εντύπωση ότι δεν μιλάει μαζί σας προκειμένου να μην χρειαστεί κάποια στιγμή να αφήσει να τσουλήσει κανένα ευρώ προς τη μεριά σας

  35. @ nikos kabouropoulos

    Νομίζω ότι η απάντηση του ΟΑΣΠ μας καλύπτει θεσμικά. Οι αναρτήσεις ακι εξηγήσεις τη ομάδας ΒΑΝ έχουν κυρίως επιστημονικό χαρακτήρα.

    Το πρόβλημα όμως είναι η διαφορετική προσέγγιση των σεισμολόγων ανά επιστημονική «σχολή».

    Εμείς ΝΟΜΊΖΩ ΤΑΠΕΙΝΆ ας εφαρμόσουμε την ΣΥΝΕΤΗ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ. Και δεν πρέπι να απαξιώνουμε την τεράστια δουλειά που κάνει το ΒΑΝ. Η επιστήμη δεν προχωράει με ευκολίες τις περισσότερες φορές…

    @ obsession

    Ποιός μπορεί να γνωρίζει; Μπορούμε να μπένουμε στο σαιτ του ΟΑΣΠ να βλέπουμε επίσημα τις προληπτικές τακτικές τουλάχιστον δράσεις του ΟΑΣΠ:

    http://www.oasp.gr/defaultflash.htm

    @ fasistas1

    Άρα δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι, φανατικοί, μεροληπτικοί, βιαστικοί….

  36. Πήρα πληροφορία το μεσημέρι κατά τις 15:00 από δάσκαλο σχολείου ότι τους είπαν από το Υπουργείο ότι περιμένουν σεισμό σήμερα………

  37. γεια σας
    κάτι έχω ακούσει και εγώ αλλά φοβαμαι μήπως είναι ράδιο αρβίλα.
    Αν έχεις καμιά σοβαρή πληροφορεία , δεν την λες και σε εμάς να δούμε τι συμβαίνει; (προς Νίκος Καβουρόπουλος)

  38. @ nikos kabouropoulos

    τόσο κοντινή «εκτίμηση» ή «πρόβλεψη» ΔΕΝ κάνει ούτε το ΒΑΝ.

    @ lino kama

    Είπαμε ότι το ΒΑΝ είναι μια προσπάθεια μακρόχρονη, ώστε να καταλήξει κάποτε να προβλέπει
    με μικρές αποκλίσεις τις σταθερές ενός επερχόμενου σεισμού.

    Όχι όμως έτσι. Μη πανικοβάλεστε αδέλφια! Απλά παίρνουμε μέτρα Προφύλαξης και
    ξανασυζητάμε στη μικροκλίμακά μας πως αντιδρούμε.

  39. @ μανιταρι του βουνού

    Δεν γνωρίζω και για αυτό σε ρωτάω <>.

    και δεν πανικοβάλομε , απλά δεν γνωρίζω αν πρέπει να ξέρω κάτι που ανακοινώθηκε .

  40. @ lino kama

    Τα μόνα σημερινά στοιχεία που γνωρίζω είναι:

    1) Η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΑΣΠ

    2) «»»…. Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.46 το μεσημέρι της Τρίτης με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεθώνης. Καμία αναφορά για ζημιές· καθησυχαστικοί οι επιστήμονες, οι οποίο κάνουν λόγο για ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας….»
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=876737&lngDtrID=244

    Δηλαδή δεν έχει σχέση με την εκτίμηση που έχει καταγρφεί πιο πανω:

    http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0802/0802.3329v1.pdf που κάποια εξηήση δίνεται εδω:
    http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/2008/02/22208.html

    Καλό σας βράδυ.

  41. παιδια καλησπερα ,ομολογω οτι αυτη η προσπαθεια ειναι πολυ σοβαρη,και επιστημονικα αποδεδειγμενη,αληθεια πιο σημειο ειναι το πιο sos για επικειμενο σεισμο?το ιονιο ?καπου στο αιγαιο?η αττικη?

  42. @ kafireas

    Εάν οι «εκτιμήσεις ή προβλέψεις» είχαν ΣΟΣ θα είχε λυθεί και η επιστημονική και λοιπή διαμάχη στη Χώρα μας…

    Εάν κάποιος ειδικός διαβάζει ας πει περισσότερα.

  43. Εγώ ένα έχω να πω (δεν μπορώ να πω ονόματα για ευνόητους λόγους).Από το Υπουργείο…..που συνήθως σχολάνε στις 12.00 σήμερα οι υπάληλοι σχολάσανε στις 16.00 ο λόγος είναι ότι Νομαρχίες,δήμοι και γενικά τα πάντα είναι σε επιφυλακή.Προς θεού δεν θέλω να προκαλέσω πανικό ΑΛΛΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ

  44. @ nikos

    Μπορεί να υπάρχει κινητικότητα είτε λόγω τακτικών ασκήσεων, είτε λόγω της ένονης σεισμικότητας του τελευατίου καιρού είυε λόγω του σηματος ΒΑΝ στις 22-02-08 που εχουμε παρουσιασει.

    Οχι πανικός, Οχι εφησυχασμος, ναι στις προληπτικές ενεργειες νομιζω ειναι τρπλέτα σύνεσης.

  45. τελικα περιμενουμε σεισμο σημερα ι οχι????
    πλζ απαντιστε μου να ξερο και αν ναι περιπου ποτε???

  46. As mas pei kapoios telika AN 8a ginei kati…sas parakaloume 8erma!

  47. Ναι,ωραια καλες οι προβλεψεις.Αλλα αν οντως ξερετε το ποτε και αν θα γινει ειναι προτιμοτερο να προειδοποιησετε τον κοσμο για να μπορεσει,οπως μπορει να εξασφαλισει την καλυτερη ασφλεια για εκεινον και τις οικογενειες τους,απο το να βγαινετε στα καναλια μετα απο καθε σεισμο και να μαλωνετε ποιος ειχε προβλεψει πρωτος τον σεισμο!Δεν αμφισβητω τις ικανοτητες σας και τις γνωσεις σας,αλλα εαν ξερετε μιληστε ξεκαθαρα γιατι ο κοσμος πανικοβαλλεται απο τις ραδιοαρβυλες που ακουγονται,χωρις λογο τελικα!!!

  48. Να καλημερήσω όλους/όλες τους επισκέπτες. Να τονίσω ότι το Μανιτάρι του Βουνού ΔΕΝ είναι σεισμολόγος. Απλά εκτιμά πολύ την επιστημποική δουλειά του ΒΑΝ από τη δεκαετία του 1980. Όμως η ομάδα αυτη ενώ προχωρεί και κανει εκτιμήσεις ΔΕΝ έχει καταφέρει ΑΚΟΜΑ να εντοπίζει με μεγάλη ακριβεια, ημερομηνία, ένταση, επόκνετρο, βάθος και περιοχή. Λόγω έλλειψης μηχανημάτων ή άλλων ακόμα παραγόντων πιθανά να έχει ακι πρόβλημα σε κάποιες «προβλέψεις».

    Οι «πρόβλεψη-εκτίμηση» του ΒΑΝ φαίνεται να έχει διασπορά, έχει δηλ. περιθώρια σφάλματος ΑΚΟΜΑ. Για να κατανοήσετε την ανάλυση καλύτερα να δειτε αυτο το ποστ:
    http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/2008/02/22208.html

    @ satanoulis @ zuperman @ maria

    Επομένως μη πανικοβάλλεστε. Εξάλλου ο ΟΑΣΠ, όπως έγραψα πιο πάνω ΔΕΊΧΝΕΙ ΗΡΕΜΙΑ.
    Ένα είναι γεγονός όμως: Ότι το ελλαδικό τόξο δείχνει διεγερμενο και εκτονώνετα και εκει εντασσεται και η επιστημπνοκη ανακοινωση του ΒΑΝ από 22-02-08:

    Click to access 0802.3329v1.pdf

    Όπως βλέπετε σήμερα έχομε 27-02-08, είμαστε δηλαδή σε διασπορά 5 ημερων. Θα δούμε αν θα γινει επαλήθευση, πότε και σε ποιο μέρος.

    Καλή σας μέρα.

  49. kalimera se olous,
    pantos eida simera to proi stin tv mia anakoinosi pou ebgale i omada van
    xtes pou leei oti den yparxei logos anisixias kai oti oi fimes pou exoun diadothei peri seismou stin parnitha den einai basimes…Opote as eimaste pio iremoi.

  50. Καλημερα.ακουσαμε στα μεσα σημερα οτιερχεται ενασ σεισμος σήμερα με επίκεντρο παρνηθα κονταστα 7.μπορω να εχω την αποψη σας

  51. Καταρχάς θα ήθελα να συστηθώ με λένε Βαγγέλη και είμαι 25 χρόνον από Αθηνα.Τώρα στο θέμα μας θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα έμαθα από κάποιο φίλο για αυτόν τον επικείμενο σεισμό λέγοντας μου χαριτολογώντας «ήρθε τω τέλος» να σας πω ότι από την ώρα που μου τo είπε με έκανε να σκεφτώ και να ψάξω διαφορα blogs να δω τι λένε για όλο αυτό τo θέμα. Μπορώ να πω ότι ένας πανικός με διαπέρασε γιατί εγώ δουλειά η γυναικα μου έγγειος μονη στο σπίτι τι θα γίνει αν όντως γίνει κάποιος τέτοιος σεισμός? ίσως θα έπρεπε να ηρεμήσουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να μην διαδίδουμε φήμες ότι βρέξει ας κατεβάσει που λέει και ο λαός. Γιατί στην τηλεόραση δεν είπαν τίποτα? για να μην πανικοβληθούμε? ίσως αυτό που συμβαίνει σε όλα τα blogs να είναι χειρότερο. Ίσως να είμαι εκτος θέματος λιγάκι να με συχωρέσετε.

  52. @ obsession, @ DIMITRISPOLOM @ Vaggelis

    Σας παραθέτω δημοσιεύσεις στις οποίες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ οι ανακοινώσεις επίσημων φορέων για να μη δημιουργείται ΠΑΝΙΚΟΣ.

    Η 2η ΜΑΛΙΣΤΑ περιέχει και «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΈΝΟ» σχόλιο του κ. Τσελέντη σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

    Α) Κανένας λόγος ανησυχίας για μεγάλο σεισμό καθησυχάζει η γγ Πολιτικής Προστασίας

    Αθήνα, 26/02/08 19:47

    «Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας αναφορικά με επικείμενο μεγάλο σεισμό -όπως φημολογείται- καθησυχάζει η γγ Πολιτικής Προστασίας δια του γενικού γραμματέα της Μαργαρίτη Μουζά. Δεν έχει δοθεί καμίας μορφής οδηγία για κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή φορέα σπεύδει να προσθέσει ο ίδιος….».

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=876904&lngDtrID=244

    Β) ΟΡΓΙΟ ΦΗΜΩΝ για νέο μεγάλο σεισμό

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    «Με τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται στη Ν.Δ. Ελλάδα, εξακολουθώντας να τροφοδοτούν σενάρια περί δήθεν επικείμενου σεισμού, μεγέθους άνω των 7 Ρίχτερ, και τους σεισμολόγους να τα διαψεύδουν κατηγορηματικά, συνιστώντας ψυχραιμία, χωρίς, ωστόσο, να πείθονται όλοι από τις διαβεβαιώσεις τους, κύλησε και το χθεσινό 24ωρο.
    Ειδικότερα, άλλη μία ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους αυτή τη φορά 5,6 R, προερχόμενη και πάλι από το θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης, σημειώθηκε χθες, γύρω στη 1 το μεσημέρι. Κάποιοι θεώρησαν ότι ενισχύονται έτσι τα διαδιδόμενα σχετικά με νέα καταστροφική εμφάνιση του Εγκέλαδου, αν και οι επιστήμονες υπήρξαν καθησυχαστικοί.
    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Κων. Μακρόπουλος, μιλώντας στις 2.30 χθες το μεσημέρι, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις φήμες περί επικείμενου νέου σεισμού και σχετικής πρόβλεψης της ομάδας ΒΑΝ, καθώς και τα σχετικά δημοσιεύματα.
    Πρόσθεσε δε ότι καμία ενημέρωση επιστημονικού φορέα για επικείμενο σεισμό δεν είχε φτάσει μέχρι εκείνη την ώρα στον Οργανισμό. Ζήτησε, μάλιστα, απ’ όλους τους σεισμολόγους να είναι πιο προσεκτικοί και να μην αναστατώνουν τους πολίτες.

    ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: «ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ»

    «Να τους κλείσουν φυλακή εκείνους που τα διαδίδουν αυτά. Ασφαλώς δεν είμαστε εμείς αυτοί». Τα παραπάνω τόνισε κατηγορηματικά, σε επικοινωνία που είχε η «Σ» μαζί του χθες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Άκης Τσελέντης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για σενάρια φανταστικά».
    Εξάλλου, με… φόντο και τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τελευταία στη χώρα μας, μια πρωτοποριακή μέθοδος, που αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε από την ομάδα του κ. Τσελέντη, έλαβε, αυτές τις μέρες, ευρεία δημοσιότητα, μέσω των στηλών του αθηναϊκού Τύπου.
    Το συγκεκριμένο σύστημα, που λειτουργεί μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής συσκευής, παρέχει, όπως βεβαιώνουν οι δημιουργοί του, τη δυνατότητα προειδοποίησης για ένα επερχόμενο ισχυρό σεισμό, 20 δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωσή του, βασίζεται δε στη μεγάλη χρονική διαφορά άφιξης του σεισμικού κύματος και του σήματος ενός δίαυλου τηλεπικοινωνίας, αφού το μεν πρώτο διανύει σ’ ένα δευτερόλεπτο 6 χλμ., ενώ το δεύτερο 300.000 χλμ.
    Ο εν λόγω μηχανισμός ονομάζεται «Shields» και ήδη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», μελετήθηκε για να εφαρμοστεί αρχικά στο δίκτυο του φυσικού αερίου στην Αττική, με δυνατότητα να επεκταθεί αργότερα σε άλλα δίκτυα, κτίρια, ακόμα και σε τρένα, που θα μπορούν να ελαττώνουν αυτόματα ταχύτητα, ή σε μεγάλες γέφυρες, όπου θα διακόπτεται η διέλευση οχημάτων, ενώ θα απομακρύνονται οι πεζοί.
    Φυσικά, το χρονικό διάστημα αντίδρασης εξαρτάται από την απόσταση της σεισμικής εστίας και των αισθητήρων από τον υπό προστασία χώρο.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μεγάλων εγκαταστάσεων – κατασκευών, στις οποίες θεωρείται ότι το σύστημα της ομάδας Τσελέντη μπορεί να εφαρμοστεί για την προστασία τους, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, οδικές και σιδηροδρομικές σήραγγες, όπως του Ακτίου, του Μαλιακού Κόλπου, των Τεμπών και της Κακιάς Σκάλας, αλλά και το μετρό της Αθήνας.

    [Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ]
    Πότε ειδοποίησε ο Εγκέλαδος;

    Στα όσα φημολογούνται, σχετικά με μελλοντικούς ισχυρούς σεισμούς στον ελλαδικό χώρο, αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημ. Αβραμόπουλος.
    Συγκεκριμένα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και απαντώντας σε ερώτηση, για το αν υπάρχει ειδοποίηση στο Υπουργείο του, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν έχουμε κάποια τέτοια ειδοποίηση. Εξάλλου, για πείτε, πότε ειδοποίησε ο σεισμός;».
    Πάντως, έσπευσε να παράσχει τη διαβεβαίωση ότι «το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας είναι σε διαρκή ετοιμότητα για καθετί που θα μπορούσε να προκύψει, είτε αυτό αφορά σε φυσικά φαινόμενα, είτε σε διαχείριση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την υγεία των Ελλήνων πολιτών».

    Σημερινή, Τετάρτη 27 Φεβ 2008,

    http://www.simerini.gr/?category=1&newsid35=10633&section=32

  53. […] ποστς και δεκάδες σχόλια από αναγνώστες (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Η στάση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη. […]

  54. διαβαζω παλι για νεα σηματα της ομαδας ΒΑΝ και αλλα τετοια ομορφα και αισιοδοξα…ξερει κανεις τιποτα πιο εγκυρο;

  55. @ thanos

    Προσωπικά γνωρίζω όπως εχω σημειώσει πιο πάνω και σε άλλο ποστ ΜΟΝΟ το σήμα στις 22-02-2008:

    Click to access 0802.3329v1.pdf

  56. Κυριακή 08-06-2008, ώρα 15. 30 περίπου:

    Ο σεισμός της Ηλείας ο φοβερότερος…

    Ο σεισμός της Ηλείας ο φοβερότερος

  57. Με τη θεωρία ΤΣΙΑΠΑ www,tsiapas.gr , η πρόγνωση σεισμών εκρήξεων ηφαιστείων εξουδετέρωση ορισμένων σεισμών, καθώς επίσης και Σελήνη (δομή-προέλευση), πετρέλαια- άνθρακες (θέση ποσότητα),τρίγωνο Βερμούδων (πρόγνωση του χρόνου επικινδυνότητας) κ.α. έχουνε παρουσιαστεί σε Συνέδρια Ελληνικά και Διεθνή από το 1976 μέχρι σήμερα.
    Αυτή την θεωρία χρησιμοποίησαν πολλοί επιστήμονες (Έλληνες και ξένοι) τόσο για την πρόγνωση των σεισμών αλλά για τον προσδιορισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και τα τελευταία χρόνια για λατομεία στην Σελήνη, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν υλικά ιδιαιτέρων ιδιοτήτων, από κρατικές υπηρεσίες των USA – EU – IN -CN – JP αλλά και ιδιωτικές εταιρείες όπως Planetary Resources Inc, Το χαρακτηριστικό όλων αυτών των υπηρεσιών και εταιρειών σε πετρέλαια και διαστημα είναι ότι επικεφαλής είναι Έλληνες και ιδιαίτερα φοιτητές του τέλους της δεκαετίας του 70 αρχές 80 στο ΑΠΘ με το οποίο είχα καλή συνεργασία από το 1978 που είχα προβλέψει τον σεισμό της Θεσσαλονίκης και συνέδρειο που ακολούθησε το Σεπτέμβριο παρουσίασα και τη θεωρία.
    Με την παραπάνω θεωρία ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει και να προβλέπει όλα τα γεωλογικά και γεωφυσικά φαινόμενα.Επίσης ερμηνεύεται πλήρως η προέλευση και δομή της Σελήνης για την οποία αυτή την περίοδο με τα νέα δεδομένα καταρρίφθηκαν όλες οι προηγούμενες θεωρίες.

Σχολιάστε