Στον «δυτικό κόσμο» – αναπτυγμένο κόσμο – του καπιταλισμού, που ως «Μινώταυρος» καταβροχθίζει, επαρχίες, πόλεις, εργαζόμενους, πολιτισμούς, νεολαία, φύση, περιβάλλον, πολλά πράγματα αρχίσαμε να κατανοούμε πολύ βαθιά – χωρίς να είμαστε υποχρεωτικά μαρξιστές – τις τελευταίες δεκαετίες.
Μάλιστα τελευταία προσπαθούμε να αντιδράσουμε σε ζητήματα που αφορούν τις αρνητικές επιπτώσεις και από τις ιονίζουσες ακτίνες (υπεριώδεις, Χ και ραδιενέργεια γ) και από τις μη ιονίζουσες (μικροκύματα, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, συσκευές κινητών τηλεφώνων, ΓΜΥΤ, ΚΥΤ, κλπ,). Αντίθετα σε χώρες «αφρικανικές»-υπανάπτυκτες – ανθεί η εναλλακτική τεχνολογία, αυτή δηλαδή που ψάχνουμε στο δυτικό κόσμο οι ριζοσπαστικοί οικολογούντες… Την βρήκα λοιπόν σε φιλικό ιστολόγιο[1]!
Θα αναδείξω λοιπόν δυο ζητήματα. Από τη μια θα φανερώσω μια θετική όμορφη απλή συσκευή ψυγείο συμβατή με τη ζωή και το περιβάλλον από την Αφρική. Και απ’ την άλλη τις προσπάθειες αντίστασης στους κινδύνους των ακτινοβολιών στην προχωρημένη τεχνολογία από το Βιολογικό τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών.
Δυο κόσμοι αντίθετοι, αλλά δυο κόσμοι που μπορούν να αναζητήσουν μαζί το δρόμο προς μια κοινωνία εναλλακτική και μη βάρβαρη. Από τη μια μεριά η απλότητα και η ομορφιά της εναλλακτικής τεχνολογίας και από την άλλη, η αντίσταση στην εξάπλωση της προχωρημένης μεν, αλλά επικίνδυνης… Η πορεία βεβαίως και είναι δαιδαλώδης, ασκητική, ριζοσπαστική, πολιτισμική, συλλογική με νέους και παλιούς όρους. Αυτούς που αντέχουν διαχρονικά…
Α) Αφρική: Ψυγείο που λειτουργεί με τον ήλιο
Κείμενο: Νίκη Κυριακοπούλου[2]
«Η οικονομική και η τεχνολογική ανάπτυξη στην Αφρική απαγορεύει τις υλικές ανέσεις στον ίδιο βαθμό που αυτές ικανοποιούνται στις αναπτυγμένες χώρες. Αυτό το δεδομένο αφήνει ακάλυπτες καθημερινές υλικές ανάγκες των Αφρικανών. Ευτυχώς, η καθημερινή τριβή των γηγενών με το θέμα, τους έκανε δημιουργικούς! Η καθημερινότητα στην Αφρική βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, ένα από αυτά παραθέτουμε. Η υπερβολική ζέστη αχρηστεύει τα τρόφιμα τα οποία αν δεν πουληθούν ή αν δεν καταναλωθούν εντός μιας ημέρας, σαπίζουν.
Το πρόβλημα αυτό και οι διαστάσεις του έθεσαν σε λειτουργία την παρατηρητικότητα και την παραγωγική φαντασία του Mohammed Bah Abba, νιγηριανού δασκάλου. Αυτός εφηύρε ένα ψυγείο, φύλακα των τροφίμων. Το ψυγείο χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να λειτουργεί. Αυτό αποτελείται από δύο πήλινα δοχεία – το ένα μικρό και το άλλο μεγαλύτερό του – που τοποθετούνται το ένα μέσα στο άλλο. Στον κενό χώρο τοποθετείται άμμος, η οποία βρέχεται με όσο νερό μπορεί να απορροφήσει. Το πήλινο ψυγείο αφού γεμίσει με το περιεχόμενό του, κλείνει με ένα βρεγμένο πανί κι έτσι εκτίθεται στον ήλιο. Ο ήλιος ζεσταίνει την υγρή άμμο.
Έτσι, το νερό σταδιακά εξατμίζεται από το δοχείο, η άμμος ψύχεται καθώς και το περιεχόμενο του δοχείου. Η εφευρετικότητα του δασκάλου από τη Νιγηρία διευκόλυνε τη συντήρηση των τροφίμων. Τα τρόφιμα είναι δυνατόν να διατηρηθούν σε αυτό το ψυγείο από πέντε μέρες έως και τριάντα μέρες, ανάλογα το είδος τους. Το κόστος του ψυγείου αντιστοιχεί στα 30 λεπτά του ευρώ.»
Β) ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗ WiFi[3]
Βιολογικές επιπτώσεις, νόμοι για την προστασία της δημόσιας υγείας,
διεθνής πρακτική
Του Χρήστου Γεωργίου[4]
Το σύστημα WLAN [Wireless Local Area Network ή WiFi (Wireless Fidelity)] είναι ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα ασύρματης επικοινωνίας που σταδιακά απλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Στην ουσία είναι μια χωρικά περιορισμένη μορφή του κυψελωτού δικτύου κεραιών των διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Με το WiFi δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και υπολογιστών παλάμης (και κινητών τηλεφώνων) με το διαδίκτυο, πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μέσω διαδικτύου VoIP καθώς και διασύνδεσης άλλων ηλεκτρονικών συσκευών όπως τηλεοράσεις, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, εκτυπωτές, κ.λπ.
Δεν αρκούσε δηλαδή το εν εξελίξει σκάδαλο για τη δημόσια υγεία από το ανεξέλεγκτο δίκτυο κεραιών που έχουν εγκαταστήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εντός των πόλεων, αλλά με το σύστημα WiFi επεκτείνουν, σε μικρογραφία, τις δραστηριότητές τους και εντός των χώρων μαζικής συνάθροισης που το δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας απαγορεύεται από το νόμο να εγκατασταθει. Το σύστημα WLAN διεισδύει όπου μπορεί να φανταστεί κανείς· σε σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, φοιτητικές εστίες, αθλητικές εγκαταστάσεις / γυμναστήρια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια/μαρίνες, σταθμούς λεωφορείων, εκπαιδευτικά κέντρα (πανεπιστήμια, δημοτικά, γυμνάσια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, γκαλερί, εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, τράπεζες, συνεδριακά κέντρα, χώρους διοργάνωσης εμπορικών εκθέσεων, κέντρα τύπου, νοσοκομεία, δικαστήρια, Δημόσιους Φορείς κ.λπ.
Η ιστοσελίδα αυτή (http://www.biology.upatras.gr/cgeorgiou) δημιουργήθηκε με αφορμή την επικείμενη εγκατάσταση δικτύου WLAN στο πανεπιστήμιο Πατρών, και σκοπεί στην παρουσίαση μιας πλήρους εικόνας του προβλήματος λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντός του.
Περιληπτικά, το πλαίσιο των παρουσιαζόμενων στοιχείων αναφορικά με το σύστημα WLAN περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους θέματα:
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ WLAN
Περιλαμβάνονται γενικά εισαγωγικά στοιχεία για το σύστημα WLAN.
Περιλαμβάνονται επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (MIHMA) του συστήματος WLAN (και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας) έχει σημαντικές βιολογικές επιπτώσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Αναφέρονται διεθνείς και εθνικοί νόμοι για τη δικονομική προστασία των πολιτών από πηγές MIHMA όπως του WLAN (που ισχύουν και για τις κεραίες βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ). Με αυτούς τους νόμους θεμελιώνονται νομικά δικαστικές αγωγές χωρίς καν την υποχρέωση της απόδειξης του κινδύνου στην υγεία από την ακτινοβολία του συστήματος WLAN (και κάθε πηγής MIHMA).
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ WLAN
Παρουσιάζονται αποφάσεις από διεθνείς πολιτικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς για την προστασία των πολιτών από την ακτινοβολία του WLAN. Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται σε σχετικές αποφάσεις της Γερμανικής κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου Lakehead του Καναδά, του Δημάρχου του Παρισιού, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και της Βελγίδας Υπουργού Εξωτερικών.
Αναφέρονται συμπεράσματα γενικότερου ενδιαφέροντος, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις προς την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών.
………………………………………………………………………………………
Προτάσεις προς την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Πατρών:
Συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του συστήματος WLAN, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης που ήδη πήραν/πρότειναν οι προαναφερθέντες διεθνείς πολιτικοί και εκπαιδευτικοί θεσμοί, στην Πρυτανική Αρχή προτείνονται τα ακόλουθα:
1. Να ακυρώσει την εγκατάσταση συστήματος WLAN στην πανεπιστημιούπολη και να υιοθετήσει πολιτική για το WLAN ανάλογη με αυτή του πανεπιστημίου Lakehead του Καναδά.
2. Να ενισχύσει τις ταχύτητες του υπάρχοντος ενσύρματου δικτύου (τόσο του δικτύου χαλκού, όσο και των οπτικών ινών) στην πανεπιστημιούπολη ώστε να καλύπτεται το σύνολο θέσεων εργασίας των χρηστών με ταχύτητες ανώτερες από 1 Gbps. Επίσης, να δημιουργήσει hot-spots ενσύρματης δικτύωσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που θα εξυπηρετούσαν τη χρήση υπολογιστή.
3. Να διακόψει την κάλυψη της βιβλιοθήκης με WLAN, υιοθετώντας την αντίστοιχη απόφαση του Δημάρχου του Παρισιού για τις δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης του, και να δημιουργηθούν περισσότερα hot-spots ενσύρματης δικτύωσης στους κοινόχρηστους χώρους της.
4. Να λάβει μέτρα (π.χ. μέσω των Προέδρων των Τμημάτων) για την κατάργηση των παράνομων δικτύων WLAN στο Πανεπιστήμιο, και να καλύψει με την επέκταση του ενσύρματου δικτύου του πανεπιστημίου μας τις απαιτήσεις όσων συναδέλφων τα χρησιμοποιούν εξ ανάγκης. Άλλωστε είναι δεδομένη η άμεση εξυπηρέτηση που παρέχει το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου (UPnet) του Πανεπιστημίου σχετικά με επεκτάσεις και ενεργοποιήσεις θέσεων εργασίας. Εν ανάγκη, η σχετική τεχνολογία εντοπισμού των πηγών WLAN υπάρχει και αν τα απαραίτητα ειδικά όργανα δεν είναι διαθέσιμα, είμαι στη διάθεσή της Πρυτανικής Αρχής γι’ αυτό ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό θέμα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ισοσκελίζεται το όποιο περιορισμένο τεχνολογικό όφελος που θα έχουν οι όποιοι χρήστες του πανεπιστημιακού συστήματος WLAN με το κόστος στην υγεία όσων εκτίθενται σε αυτό, πέρα από το οικονομικό κόστος της ολοκληρωμένης εγκατάστασής του.
[1] ΠΗΓΗ δευτερογενής: http://p-andr.blogspot.com/2009/01/blog-post_12.html
[2] ΠΗΓΗ Πρωτογενής:
http://www.blue-planet.gr/index.php?ID=VhILOV1imAnM7o22&Rec_ID=511
[3] ΠΗΓΗ: http://www.biology.upatras.gr/cgeorgiou/
[4] Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Filed under: Άρθρα,Αντιθέσεις,Αναδημοσιεύσεις,Δημόσιοι Χώροι,Διαπολιτισμικά,Εναλλακτικά,Νίκη Κυριακοπούλου,Πρόληψη,Συνθέσεις,Τεχνολογία,Υγεία,Χρ. Γεωργίου |
ωραία εισαγωγή 🙂
ό,τι είπε ό Μαρξ πριν 2 αιώνες το βρίσκουμε μπροστά μας, τότε τα έλεγε τώρα τα βλέπουμε και από μόνοι μας..
[…] Την βρήκα λοιπόν σε φιλικό ιστολόγιο[1]! Θα αναδείξω λοιπόν και θα φανερώσω μια θετική […]
[…] λειτουργεί με τον ήλιο Κείμενο: Νίκη Κυριακοπούλου[2] «Η οικονομική και η τεχνολογική ανάπτυξη στην […]